انجمن قلم سوئد از نخست وزیر این کشور خواست تا در سفر خود به ایران خواهان آزادی بدون قید و شرط نرگس محمدی شود.

نرگس محمدی، روزنامه‌نگار و زندانی سیاسی ایرانی و سخنگوی پیشین کانون مدافعان حقوق بشر

در آستانه‌ سفر نخست وزیر سوئد، اِستفان لوون به ایران در تاریخ ۱۱ و ۱۲ فوریه، انجمن قلم سوئد نگرانی بسیار عمیق خود را در رابطه با تحولات جاری در ایران اعلام کرد.

پن سوئد در بیانیه‌ای که به امضای دبیر کل و رییس هیات مدیره آن رسیده است، با اشاره به نقض اصول اولیه‌ حقوق بشر در ایران و محدودیت آزادی بیان،
از نخست وزیر و هیئت همراش در این سفر خواسته که از این فرصت استفاده کنند و با مطرح کردن موضوع نقص حقوق بشر، مسئولیت ایران را برای پایان دادن به نقض حقوق بشر در گفت‌وگوهای خود گوشزد کنند.

انجمن قلم سوئد به طور ویژه خواهان مطرح شدن موضوع آزادی بی قید شرط روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر نرگس محمدی از زندان در تهران است.

این انجمن در بیانیه خود نوشته است: «کوشش برای حقوق بشر جرم نیست و بر همین اساس است که پن سوئد معتقد است که نخست وزیر اِستفان لوون بایستی در ملاقات خود با رئیس جمهور حسن روحانی خواستار آزادی فوری نرگس محمدی شود.»

در  بخش‌هایی از این بیانیه با استناد به گزارش‌ نهادهای بین‌المللی حقوق بشری، به موارد مختلف نقض حقوق بشر و آزادی بیان در ایران اشاره شده است.

از جمله گزارش فریمیوز، سازمان بین‌المللی مستقلی که برای آزادی ابرازِ هنر تلاش می‌کند و در گزارش خود ایران را به عنوان یکی از کشورهایی نام‌برده که بیشترین خشونت علیه آزادی بیان هنری را در سال ۲۰۱۵ داشته است.

همچنین این گزارش به نقض حقوق خوانندگان و نوازندگان زن بعد از انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ پرداخته که نتوانسته‌اند آزادانه موسیقی تولید کنند و به تنهایی در برابر تماشاچیانان مرد و زن بخوانند.

استفان لوون همراه هیاتی تجاری ۱۱ و ۱۲ فوریه به تهران سفر می‌کند

انجمن قلم سوئد، با اشاره به سانسور آثار نویسندگان و هنرمندان، تهدید و دستگیری آنها و حتی آزار نزدیکان و خویشاوندان روزنامه‌نگارانِ خارج از ایران، به چند نمونه از این آزارها و دستگیری‌ها اشاره کرده است؛ از جمله حکم ۴۰ ضربه شلاق حسین موحدی روزنامه نگار اهل شهر نجف آباد به اتهام نشر اکاذیب و زندانی شدن آرش صادقی و همسر او گلرخ ابراهیمی به خاطر رمانی که هنوز منتشر نشده است.

همچنین این انجمن با اشاره به گزارش سازمان گزارشگران برون مرز درباره زندانی بودن ۲۴ نویسنده و روزنامه نگار در ایران، به طور خاص از  نرگس محمدی روزنامه‌نگار مستقل و فعال حقوق بشر نام برده که در سال ۲۰۰۹ دستگیر و به خاطر تلاش‌های صلح‌طلبانه و حقوق بشری خود به ۱۱ سال زندان محکوم شده است.

نرگس محمدی در سال ۲۰۱۱ جایزه‌ «پر آنگر» سوئد را به خاطر تلاش برای حقوق بشر دریافت کرد. او عضو افتخاری پِن سوئد نیز هست.

نخست وزیر سوئد که ۱۱ و ۱۲ فوریه ۲۳ و ۲۴ بهمن به همراه وزیر اقتصاد این کشور «آن لیند»، در راس هیاتی تجاری به ایران سفر می‌کند، پیش از این هم مورد انتقاد نمایندگان مجلس این کشور و منتقدان سیاست‌های جمهوری قرار گرفته است.

 در جریان بحث‌هایی که در پارلمان سوئد درباره سفر او به ایران درگرفت، منتقدان خواهان موضع‌گیری استفان لوون در قبال نقض حقوق بشر در ایران شده‌بودند.

برخی از فعالان مدنی ساکن سوئد نیز در موضع‌گیر‌ی‌های خود این سفر را تهدیدی برای چهره حامی حقوق بشر سوئد دانسته بودند.

استفان لوون گفته است که این سفر به منظور توسعه روابط تجاری با ایران و گفت‌وگو درباره مساله سوریه انجام می‌گیرد و مسیر گفت‌وگو با رژیم این را باز می‌کند.