اخراج دامنه‌دار پناهجوبان افغانستانی از خاک پاکستان همچنان ادامه دارد. شورای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد گزارش داده که تنها در طی یک روز، از دوشنبه ۳ آوریل تاکنون ۱۲۰۰ پناهجوی افغانستانی از گذرگاه مرزی ترخم ( یا: تورخم) به افغانستان بازگردانده شده‌اند. دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید بازگشت این پناهجویان به کشورشان کاملاً داوطلبانه هم نبوده است.

گذرگاه مرزی ترخم (تورخم): محل اخراج پناهجویان افغانستانی

در پاکستان بیش از ۵/۲ پناهجوی افغانستانی به طور قانونی و غیرقانونی زندگی می‌کنند. روابط میان کابل و اسلام‌آباد در سال‌های اخیر پر تنش بوده  هر دو کشور یکدیگر را به سهل‌انگاری در برخورد با طالبان افغانستان و پاکستان متهم می‌کنند. افغانستان، پاکستان را متهم می‌کند که چشمش را به روی طالبان افغانستانی در این کشور بسته و حتی از گروه‌های شبه‌نظامی حمایت می‌کند. اسلام‌آباد این اتهامات را نمی‌پذیرد.

در تازه‌ترین اقدام، ژنرال قمر جاوید باجوا، فرمانده ارتش پاکستان اعلام کرد که این کشور حصاری مرزی به طول ۲۵۰۰ کیلومتر در مرزهایش با افغانستان احداث می‌کند تا مانع از تهاجم نیروهای شبه‌نظامی به پاکستان شود.

دیده‌بان حقوق بشر، سازمان ملل را متهم کرده است که به پاکستان اجازه داده برخلاف قوانین بین‌المللی پناهجویان افغانستانی را با خشونت اخراج کند. پاکستان اما می‌گوید پناهجویان افغانستانی به میل و اراده خودشان خاک این کشور را ترک می‌کنند.

شورای عالی حقوق بشر سازمان ملل تأیید کرده است که با آغاز فصل بهار بسیاری از پناهجوبان افغانستانی به میل و اراده خودشان به افغانستان بازمی‌گردند.

صمد خان، نماینده شورای عالی سازمان ملل در پاکستان به خبرگزاری رویترز گفته است: «برخی از پناهجویان افغانستانی به دلایل اقتصادی یا خانوادگی به کشورشان برمی‌گردند. برخی هم در این سوی مرزها از خانواده‌شان دور افتاده‌اند و به همین دلیل قصد بازگشت دارند.»

به گفته این مقام مسئول در سال ۲۰۱۶ در مجموع ۳۷۰ هزار پناهجوی افغانستانی، خاک پاکستان را ترک کرده‌اند.

دیده‌بان حقوق بشر تخمین زده است که ۲۰۰ هزار پناهجوی افغانستانی که بدون شناسنامه یا مدرک شناسایی دیگری هستند و فعلاً به طور غیر قانونی در پاکستان زندگی می‌کنند، به افغانستان بازگردانده شوند.

شورای عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرده است که تنها در ماه آوریل و مه سال جاری  بیش از ۲۴ هزار پناهجوی افغانستانی به افغانستان مسترد شده‌اند.

بیشتر بخوانید: