چین از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای که برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی و اقتصادی به رهبری روسیه و چین تشکیل شده حمایت می‌کند. قرار است عضویت ایران در اجلاس سازمان همکاری شانگهای که چهارشنبه و پنجشنبه ۷ و ۸ ژوئن در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار می‌شود، به بحث گذاشته شود.

اعضای دائم و ناظر سازمان همکاری شانگهای

لی هویلای، دستیار وزیر خارجه چین اعلام کرده که سرانجام چین تصمیم گرفته از عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای حمایت کند.

سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان بنیان گذاشته شد. سه سال بعد کشورهای مغولستان، ایران، هند و پاکستان نیز به عنوان اعضای ناظر به عضویت این سازمان میان‌دولتی با اهداف اقتصادی، امنیتی و فرهنگی درآمدند. ایران سال گذشته هم مجدداً تقاضای عضویت دائم در سازمان همکاری شانگهای را داده بود، اما چین مخالفت کرد. عده‌ای از ناظران مخالفت چین را نشانه‌ای از اختلاف بین این کشور با روسیه بر سر ایران تلقی کرده بودند.

ایران از سال ۲۰۰۸ تقاضای عضویت دائم در سازمان همکاری شانگهای را تسلیم این سازمان کرده است.

روسیه بحث درباره عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای را به بعد از لغو تحریم‌های اقتصادی غرب علیه ایران موکول کرده بود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، لی هویلای، دستیار وزیر خارجه چین قبل از برگزاری اجلاس سازمان همکاری شانگهای در آستانه، در قزاقستان در جمع خبرنگاران گفته است:

«ایران به عنوان یک عضو ناظر فعالیت سازنده‌ای برای گسترش سازمان همکاری شانگهای انجام داده و چین به این تلاش بسیار احترام می‌گذارد و به همین خاطر تصمیم گرفته از عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای حمایت کند.»

دستیار وزیر خارجه چین خاطرنشان کرده که در اجلاس سازمان همکاری شانگهای عضویت دائم ایران بر اساس اساسنامه و اهداف این سازمان به بحث گذاشته می‌شود.

جمهوری خلق چین با ایران روابط سیاسی و اقتصادی گسترده‌ای دارد و در مذاکرات هسته‌ای با قدرت‌های جهانی هم شرکت داشت.

دستیار وزیر خارجه چین اعلام کرده که هندوستان و پاکستان در سال جاری رسماً به عضویت سازمان همکاری شانگهای درمی‌آیند.

ایران به صندوق جاده ابریشم و صندوق اعتباری سازمان همکاری شانگهای که برای توسعه زیرساخت‌ها در کشورهای عضو به کار گرفته می‌شود چشم دوخته است. به لحاظ امنیتی هم عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای بی‌فایده نیست: مبارزه با مداخله خارجی در خاورمیانه، مبارزه با  افراط‌گرایی، تروریسم و قاچاق مواد مخدر (به ویژه از افغانستان به آسیای میانه) در دستور کار کشورهای عضو همکاری شانگهای قرار دارد.

علاوه بر ایران، ترکیه هم به عضویت در سازمان همکاری شانگهای علاقمند است. چین عضویت دائم ایران را به تعویق انداخت، اما نوامبر سال گذشته از عضویت ترکیه در این سازمان استقبال کرد.

بیشتر بخوانید: