مدیرکل میراث فرهنگی تهران اعلام کرده که ۳۰ بنای تاریخی تهران در فهرست میراث ملی به ثبت می‌رسد.

ثبت ملی الزاماً مانع از تخریب یک بنای تاریخی به بهانه توسعه فضای شهری نشده

رحبعلی خسروآبادی، مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران به خبرگزاری جمهوری اسلامی اطلاع داده که مطالعات کارشناسی برای ثبت ۳۰ بنا از بناهای تاریخی تهران در فهرست میراث ملی در حال انجام است.

در استان تهران در مجموع ۲۳۰۰ بنای شاخص و واجد ارزش تاریخی شناسایی شده که از این تعداد ۷۳۰ بنا در فهرست ملی به ثبت رسیده است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران از مرمت ۴۰ اثر واجد ارزش برای ثبت ملی در استان تهران خبر داده و گفته است که تاکنون ۳۰ الی ۷۰ درصد پروژه‌های مرمت تحقق پیدا کرده است.

اعتبار لازم برای مرمت این بناها حدوداً ۱۰ میلیارد تومان است که ۴.۳ میلیارد تومان از طریق اعتبارات استانی و ۶ میلیارد تومان دیگر از طریق اعتبارات ملی تأمین شده.

در سال‌های گذشته برخی از بناهای تاریخی تهران، برای توسعه فضای شهری تخریب شدند:

ساختمان پرچم که نخستین هتل آپارتمان ایران محسوب می‌شد و تبدیل به خاطره ۷۰ ساله پایتخت نشینان شده بود یکی از بناهای با ارزش معماری بود که در حسرت ثبت تخریب شد. سرای دلگشا یکی از آثار مربوط به دوره قاجار بود که در تهران، خیابان ۱۵ خرداد، بعد از چهارراه گلوبندک، روبروی میدان ارگ، پلاک ۹۵۸ جای گرفته بود. این اثر در تاریخ ۱۴ آبان ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۸۴۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید اما در سال ۱۳۸۹ این اثر تاریخی به حکم دیوان عدالت اداری از ثبت آثار ملی ایران خارج و تخریب شد.

سرای افشار جزو بناهای ارزشمند شهر تهران به شمار می‌رفت که قدمتش به اواخر قاجار و اوایل پهلوی می‌رسید. این ملک که در خیابان ۱۵ خرداد غربی، کوچه تکیه دولت، پلاک ۵۱ و در محدوده ثبت شده عرصه کاخ جهانی گلستان و ارگ سلطنتی قرار داشت تخریب و گودبرداری شد.

در دولت یازدهم، واگذاری بناهای تاریخی از طریق صندوق احیای اماکن تاریخی آغاز شد. بناهای ارزشمند با قیمت میانگین ۷۵۰ میلیون تومان از طریق مزایده عمومی دو مرحله‌ای به صورت قرارداد سرمایه‌گذاری در مرمت، احیاء، نگهداری و واگذاری حق بهره‌برداری به اشخاص واگذار شد.

بیشتر بخوانید: