استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه یک روز مانده به پایان مذاکرات صلح سوریه در ژنو اعلام کرد که نمایندگان رژیم سوریه و مخالفان می‌توانند برای نخستین بار به‌طور مستقیم رو در رو مذاکره کنند.

استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه ـ عکس از آرشیو
استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه ـ عکس از آرشیو

به‌گزارش رویترز، استفان دی میستورا، پنج‌شنبه ۱۳ ژوئیه / ۲۲ تیر به خبرنگاران گفت انتظار ندارد که کمیته عالی مذاکرات نیروهای اپوزیسیون سوریه (HNC) بتواند با دو گروه شورشی موسوم به برنامه «مسکو» و برنامه «قاهره» برای مذاکره مستقیم با نمایندگان رژیم سوریه در هفتمین دور مذاکرات ژنو به توافق برسد.

اما دی میستورا در پاسخ به این پرسش که آیا مذاکره رو در رو پیش از دور بعدی مذاکرات ژنو صورت خواهد گرفت گفت: «شاید حتی قبل از آن». دور بعدی مذاکرات قرار بود در اواخر ماه اوت برگزار شود.

نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه گفت: «من زیاد اصرار نمی‌کنم مذاکرات مستقیم انجام شود. اعتقاد دارم مذاکرات مستقیم باید واقعی باشد. ما روی نکاتی تأکید می‌کنیم که بین طرف‌های درگیری مشترک است.»

دو گروه موسوم به برنامه «مسکو» و برنامه «قاهره» اعضای اندکی دارند و نام آن‌ها بر اساس دو شهری که برای نخستین بار جلسات‌شان در آن‌ها برگزار شد نامگذاری شده است. این دو گروه قلمرویی در اختیار ندارند و با گروه‌های مسلح درگیر در جنگ نیز ارتباطات قوی ندارند.

دی میستورا قبل از نشست با بشار جعفری، رئیس هیئت مذاکره‌کننده دولت سوریه، سخن می‌گفت و وعده داد  که «علایق، بیشتر به سمت راه حل سیاسی پیش می‌روند».

برخی دیپلمات‌های غربی به این مظنون هستند که گروه‌های «مسکو» و «قاهره» که نسبت به کمیته عالی مذاکرات نیروهای اپوزیسیون کمتر با بشار اسد مخالف‌اند، مکانیسمی توسط روسیه ایجاد کنند تا مانع از مذاکرات مستقیم شوند و کمیته عالی مذاکرات نیروهای اپوزیسیون را مجبور به رقیق کردن مواضع خود کنند.

سه گروه مخالف به‌تازگی مذاکرات فنی خود را برگزار کردند. در این مذاکرات آن‌ها تلاش می‌کنند تا بتوانند یک هیئت نمایندگی واحد ایجاد کنند و اگر نشد متحد شوند.

بسمه قضمانی، نماینده زن کمیته عالی مذاکرات نیروهای اپوزیسیون سوریه به رویترز گفت: «ما نه تنها در اصول، بلکه در عمل گرد هم می‌آییم… ما برای رژیم اسد جایگزینی می‌سازیم.»

دور هفتم مذاکرات صلح سوریه در ژنو با حضور هیأت‌های نمایندگی رژیم سوریه و مخالفانش روز دوشنبه ۱۰ ژوئیه / ۱۹ تیر آغاز شد.

این دور از مذاکرات که امیدی به موفقیت آن نرفته بود چهار محور اصلی دارد: تدوین قانون اساسی جدید، حکومت انتقالی، برگزاری انتخابات و مبارزه با تروریسم.

اپوزیسیون سوریه مدت‌هاست که در برابر تمام راه حل‌های سیاسی بر سر کنار رفتن بشار اسد اصرار می‌ورزد. برای رژیم سوریه اما این موضوع مسئله نیست.

بیشتر بخوانید: