عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، روز چهارشنبه ۲۵ اکتبر /۳ آبان گزارش خود را درباره نقض حقوق بشر در ایران ارائه کرد. نماینده ایران در شورای حقوق بشر سازمان ملل، گزارش عاصمه جهانگیر را «تحریف‌شده و پر از خطا» دانسته است.

عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران

گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد که شش‌ماه اول سال ۲۰۱۷ میلادی را دربر می‌گیرد، در جلسه کمیته سوم نشست همگانی سازمان ملل ارائه شده است. جهانگیر در این گزارش از وقوع اعدام، شکنجه، نقض آزادی بیان و وضعیت حقوق زنان در ایران ابراز نگرانی کرده است.

وضع اقلیت‌های قومی و عقیدتی، محاکمه و آزار فعالان حقوق بشر و اعدام نوجوانان در ایران از دیگر مواردی است که در این گزارش به آنها اشاره شده است.

عاصمه جهانگیر با اشاره به اینکه سال گذشته در ایران ۴۳۵ نفر اعدام شده‌اند خواهان توقف اعدام‌ها در ایران شده است. از جمله موارد حکم اعدام که در این گزارش به آن اشاره شده، حکم اعدام محمدعلی طاهری، بنیانگذار عرفان حلقه است.

جهانگیر گفته که پیروان محمدعلی طاهری بازداشت شده‌اند و  تحت فشار مجبور به اعترافاتی شده‌اند و کسانی مانند نرگس محمدی به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری در زندانند.

بر اساس گزارش عاصمه جهانگیر، احکامی نظیر شلاق زدن و قطع دست یا پا در ایران اجرا می‌شود و برخی از زندانیان سیاسی و امنیتی به امکانات پزشکی دسترسی ندارند. جهانگیر از دولت ایران خواسته خدمات پزشکی را برای زندانیان عقیدتی ـ سیاسی فراهم کند.

عاصمه جهانگیر در ادامه گزارش خود به برخورد ایران با کارمندان شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی فارسی اشاره کرده که اموال آنها در ایران توقیف شده و خانواده‌های آن‌ها در ایران برای جلوگیری از همکاری فرزندان‌شان با این شبکه، تحت فشار قرار گرفته‌اند.

بنا بر گزارش جهانگیر، تا ماه ژوئن سال ۲۰۱۷ دست‌کم ۱۲ خبرنگار، ۱۴ وبلاگ‌نویس و تعدادی از فعالان مدنی در ایران بازداشت شده‌اند و تحت شکنجه قرار گرفته‌اند در حالی که فعالیت‌های آنها مسالمت‌آمیز بوده است.

وضعیت دو تابعیتی‌ها هم از موارد دیگری است که گزارشگر ویژه سازمان ملل به آن اشاره کرده و از جمله به پرونده نازنین زاغری شهروند ایرانی بریتانیایی پرداخته که به اتهام تلاش برای براندازی نظام جمهوری اسلامی حکم سنگین زندان دریافت کرده است. همچنین از احمدرضا جلالی، پژرهشگر ایرانی مقیم سوئد نام برده شده که اخیرا به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شده است.

وضع اقلیت‌های دینی و  مذهبی به‌ویژه بهاییان هم از موارد دیگر نقض حقوق بشر در ایران است. عاصمه جهانگیر از دولت ایران خواسته آزادی ادیان را رعایت کند.

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد گفته که در زمینه‌های مورد اشاره با نمایندگان ایران تماس‌‌ داشته و این تماس‌ها را ادامه خواهد داد.

عاصمه جهانگیر با اشاره به بازتر شدن فضای سیاسی در انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران، گفته امیدوار است که وعده‌های حسن روحانی‌، رییس‌جمهوری ایران، در مورد زنان و اجرای منشور حقوق مدنی تحقق یابد.

در مقابل این گزارش، محمد حسنی‌نژاد پیرکوهی، نماینده ایران در شورای حقوق بشر سازمان ملل، گزارش عاصمه جهانگیر را «تحریف‌شده و پر از خطا» دانسته که در آن به تحریم‌های «غیر قانونی و یک‌طرفه» علیه ایران از سوی آمریکا اشاره نشده و به «۱۷ هزار ایرانی قربانی تروریسم» نپرداخته است.

پیرکوهی همچنین گفته که تنها قدرت تعیین‌کننده برای حمایت از حقوق بشر در ایران ایرانی‌ها هستند و جایی برای افراد خارجی نیست.

او به آمریکا و عربستان سعودی به عنوان ناقضان حقوق بشر اشاره کرده است و گفته ایران تنها در صورتی اجازه ورود گزارشگر ویژه حقوق بشر را می‌دهد که به ۱۹۲ کشور دیگر هم گزارشگر حقوق بشر اعزام شود.