خواست و مقاومت جامعه برای گشایش اینترنت در برابر تلاش حکومت برای قرار دادن آن در حصر خانگی قرار گرفته است. کشاکش در عرصه اختلاف‌های جناحی هم منعکس می‌شود، و خود را به صورت دو سیاست محدودیت بیشتر− محدودیت کمتر نشان می‌دهد.

گزارش آذرماه ۱۳۹۶ سازمان “آرتیکل ۱۹” به این کشاکش‌ها پرداخته است.

در مقدمه این گزارش می‌‌خوانیم:

از آغاز فصل پاییز اتفاقات زیادی در ایران افتاده است. این گزارش که چهارمین بخش از مجموعه «محدودیت اینترنت» است، نگاهی به توسعه اینترنت از سپتامبر تا نوامبر ۲۰۱۷ /شهریور تا آذر ۱۳۹۶ می اندازد. یکی از مهمترین رویدادهای این دوره، بسته شدن شبکه Cloob به دنبال توقف تلاش صاحبان آن در راضی نگه داشت مقامات ایرانی بود. کلوب، شبکه اجتماعی جایگزین فیس بوک در ایران بود. توقف فعالیت آن ضربه بزرگی به شبکه ملی اطلاعات زد؛ به ویژه اینکه دولت ایران سیاست های سختگیرانه شبکه ملی اطلاعات خود را که شورای عالی فضای مجازی از آن به عنوان ابزاری برای «جنگ سایبری» علیه «دشمنان» ایران استفاده میکند، ادامه می‌دهد.

باتوجه به اینکه شورای عالی فضای مجازی بار دیگر خبر از فیلتر قریب الوقوع تلگرام و اینستاگرام، به دلیل ناسازگاری پلتفرم های خارجی با سیاست های جدید داده است، مستندسازی ما درباره مقررات تازه مربوط به شبکه های اجتمعی همچنان ادامه دارد.

آشفتگی در سیاست های اینترنتی و نحوه توزیع مسئولیت ها در مجموعه های مختلف و شیوه اعمال آنها، شاخصه های این دوره زمانی هستند. به همین دلیل وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات ایران در تلاش است تا تصمیمات قوه قضاییه برای سانسور و فیلتر پلتفرم هایی مانند سوارم (Swarm) و فوراسکویر(Foursquare) را توجیه کند. علاوه بر این، دولت روحانی در حمایت و محافظت از آزادی ها و ایجاد فرصت های آنلاین شکست خورده است چرا که قوه قضاییه اصولگرای این کشور در کنار سپاه پاسداران روند بازداشت کاربران ایرانی اینترنت، کمپین های هدفمند برای هک کردن سایت ها و تعقیب قضایی کاربران اینترنتی را ادامه می‌دهند.

مشاهده گزارش در سایت آرتیکل ۱۹

دانلود نسخه PDF

سازمان “آرتیکل ۱۹”، سازمانی است که برای آزادی بیان می‌کوشد. عنوان آن اشاره به اصل ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر دارد که مضمون آن آزادی بیان است.

گزارش آذرماه ۱۳۹۶ سازمان “اصل ۱۹” را در زیر لینک زیر بخوانید.