در پی خروج آمریکا از برجام، اسرائیل احتمال می‌دهد که ایران به مرز شمالی‌اش حمله کند. ارتش اسرائیل گفته است که به دلیل «فعالیت غیرعادی» واحدهای نظامی ایران در خاک سوریه، حفاظت از ساکنان ارتفاعات جولان و گشودن پناهگاه‌های محافظتی برای غیرنظامیان را در دستور کار قرار داده. افزون بر این پدافندهای ضدهوایی در شمال اسرائیل مستقر و نیروهای ذخیره ارتش نیز فراخوانده شده‌اند.

سربازان ارتش اسرائیل ـ عکس از آرشیو
سربازان ارتش اسرائیل ـ عکس از آرشیو

منابع وزارت دفاع اسرائیل گفته‌اند که گادی آیزنکوت، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل یک کنفرانس امنیتی را لغو کرده و به جای آن می‌خواهد با مقام‌های ارشد نظامی و اطلاعاتی و همچنین آویگدور لیبرمن، وزیر امور خارجه جلسه مشترکی برگزار کند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا روز گذشته، سه‌شنبه ۸ مه / ۱۸ اردیبهشت نظرش درباره برجام را اعلام کرد و گفت ایالات متحده از توافق هسته‌ای با ایران خارج می‌شود و تحریم‌های نفتی علیه ایران را مجدداً اعمال می‌کند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل چند ساعت قبل از آن‌که رئیس‌جمهور آمریکا تصمیم خود درباره توافق هسته‌ای با ایران را اعلام کند، با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: «کسی که به ما ضربه بزند، به او ضربه خواهیم زد.»

یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل نیز دوشنبه ۷ مه / ۱۷ اردیبهشت گفته بود که اسرائیل ممکن است به حملات ایران از خاک سوریه به این شکل پاسخ دهد که دولت بشار اسد را سرنگون کند.

رژیم سوریه گفته که کمی پس از آن‌که دونالد ترامپ خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد، اسرائیل با حملات موشکی خود اطراف دمشق را هدف قرار داد. سانا، خبرگزاری دولتی سوریه می‌گوید موشک‌های اسرائیل «کسوه» در جنوب دمشق را هدف قرار دادند و پدافند هوایی سوریه دو موشک اسرائیلی را نابود کردند. یک فرمانده نیروهای دولتی سوریه نیز بدون آن‌که آماری از تلفات ارائه دهد به رویترز گفته که اسرائیل به یک پایگاه نظامی در کسوه حمله کرده است. دیده‌بان حقوق بشر سوریه می‌گوید در حملات موشکی شب گذشته دست‌کم ۹ نفر از نیروهای طرفدار رژیم بشار اسد کشته شده‌اند.

اسرائیل واکنشی به این گزارش‌ها نشان نداده است. سازمان‌های اطلاعاتی اسرائیل نگران حملات تلافی‌جویانه ایران در پاسخ به حملات هوایی دوشنبه ۹ آوریل / ۲۰ فروردین هستند که در جریان آن هفت تن از نظامیان ایران در سوریه کشته شدند. سوریه و ایران اسرائیل را مسئول این حملات می‌دانند.

دولت اسرائیل از سال‌ها پیش سیاست ابهام در این‌گونه موارد را دنبال کرده و معمولاً در مورد حملات هدفمند به کشور همسایه خود اظهار نظر نمی‌کند. ایران گفته است که از این حملات هوایی انتقام خواهد گرفت. سرلشکر پاسدار محمد باقری، فرمانده ستاد کل نیروهای مسلح ایران دو روز پیش، دوشنبه ۷ مه / ۱۷ اردیبهشت در سخنانی در پایگاه شکاری وحدتی دزفول تلویحاً به حمله اسرائیل به پایگاه‌های سپاه قدس اشاره کرد و گفت: «چنانچه دشمن نسبت به منافع ما چشم‌داشتی داشته و یا تجاوز اندکی صورت دهد، جمهوری اسلامی ایران در زمان مناسب پاسخ مناسب را خواهد داد.»

۹ آوریل / ۲۰ فروردین فرودگاه نظامی تیفور در حوالی حمص در نزدیکی شهر باستانی پالمیرا هدف ۸ موشک قرار گرفت. ۹ مه / ۱۹ اردیبهشت هم دو پایگاه نظامی دیگر در حما و حمص هدف بمباران‌های جنگنده‌های اسرائیلی قرار گرفتند. در این حملات دست‌کم ۲۵ ایرانی کشته شدند.

بیشتر بخوانید: