«پویش مردمی نجات خانه نیما یوشیج» اعلام کرده است که پنجشنبه ۱۳ دی همزمان با سالروز درگذشت پدر شعر نو فارسی با همراهی انجمن‌های دوستداران میراث فرهنگی (استان‌های تهران و مازندران) و هنرمندان و دوستداران نیما مقابل خانه ویران شده او که اکنون محل تجمع بیماران مبتلا به اعتیاد و اشخاص بی‌سرپناه است تجمعی برگزار می‌کند. مالک خانه قبل از سقوط ارزش ریال ۱۲ میلیارد تومان روی خانه نیما قیمت گذاشته بود. شهرداری تهران اما فقط ۴ میلیارد تومان برای خرید این خانه تاریخی بودجه تعیین کرده است.

آنچه که از خانه نیما به جای مانده: یک ویرانه (عکس: ایلنا)

از خانه نیما که در منطقه ۱ تهران واقع شده ویرانه‌ای بیش باقی نمانده. این اثر ابتدا در فهرست آثار ملی ثبت شد اما با شکایت مالک، دیوان عدالت اداری آن را از فهرست آثار ملی خارج کرد تا اینکه سرانجام بهمن سال گذشته میراث فرهنگی موفق شد مالکیت نیما بر این خانه را اثبات کند و این اثر مجداً در فهرست آثار ملی ثبت شد. شهرداری قصد دارد خانه نیما را بازسازی و آن را به خانه موزه تبدیل کند، اما هنوز با مالک بر سر قیمت خانه به توافق نرسیده.

حسن خلیل‌آبادی، عضو شورای شهر تهران به خبرگزاری ایلنا گفته است:

«شهرداری تلاش می‌کند خانه نیما یوشیج را با قیمت واقعی خریداری کند، اما مالک با شهرداری کنار نمی‌آید. سال گذشته که هنوز نوسانات ارزی رخ نداده بود، مالک ۱۲ میلیارد تومان برای این خانه قیمت گذاشت و در حال حاضر ملک ظاهر نامناسبی پیدا کرده است.»

ولی‌الله شجاع‌پوریان، معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران هم گفته است:

«برای خریداری این بنای تاریخی چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار درنظر گرفته شده.»

نیما یوشیج تقریباً همه دوران کودکی و آغاز جوانی خود را در ده یوش در مازندران که پدرش، اعظام‌السلطنه اسفندیاری املاک مختصری در آنجا داشت گذرانده بود. به همین جهت زندگی ساده و روستایی را به زندگی شهری ترجیح می‌داد.

جلال آل‌احمد در مقاله‌ای با عنوان «پیرمرد چشم ما بود» درباره خانه نیما در تهران می‌نویسد:

«… دیگر او را ندیدم تا به خانه شمیران رفتند. شاید در حدود سال ۲۹ و ۳۰ که یکی دو بار با زنم سراغشان رفتیم. همان نزدیکی‌های خانه آنها زمینی وقفی از وزارت فرهنگ گرفته بودیم و خیال داشتیم لانه‌ای بسازیم…. محل هنوز بیابان بود و خانه‌ها درست از سینه خاک درآمده بودند و در چنان بیغوله‌ای آشنایی غنیمتی بود. آن هم با نیما.»

معماری خانه نیما از معماری اغلب خانه‌های شمیران در آن زمان تبعیت کرده است. سقف شیروانی و ایوانی که با ۸ ستون فلزی، نمای اصلی را دربر گرفته، از مشخصات این بنا است.

این خانه در حدود ۶۸۸ متر مربع عرصه دارد و ۱۸۰ متر مربع نیز زیربنای آن است.

دلاور بزرگ‌نیا، مدیر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران اعلام کرده که میراث فرهنگی برای خرید این ملک محدودیت‌های مالی دارد و به همین سبب به شهرداری وابسته است. مهدی رفیع‌زاده، معاون برنامه‌ریزی و توسعه شهری هم گفته که شهرداری ردیف بودجه‌ مشخصی به خرید خانه نیما اختصاص نداده است.

نیما با منظومه «افسانه» شیوه تازه‌ای در شعر فارسی آورد که هم در اختیار وزن بود و هم بر اساس مضامین اجتماعی قافیه‌بندی جدیدی را پیشنهاد می‌داد. این شاعر بزرگ که به علت سرمای شدید یوش، به ذات‌الریه مبتلا شده بود، برای معالجه به تهران آمد. اما معالجات تأثیری نداشت و در ۱۳ دی ۱۳۳۸ درگذشت.

بیشتر بخوانید: