کیومرث شیخی، فرمانده مرزبانی کردستان گفته مرزبانی با فعالیت کولبران مخالف نیست اما تابع قوانین، سیاست‌ها و ابلاغیه‌هاست. او نیروی انتظامی با محوریت مرزبانی را پیشتاز کولبری برای مردم حاشیه‌ و مرزنشین خوانده است.

کولبران راه معاش دیگری ندارند – عکس آرشیوی

فرمانده مرزبانی استان کردستان گفته در یک‌ سال ‌و نیمی که تردد کولبران بسته شده، او، نیروی انتظامی ستاد کل و سیاسیون پیشنهاداتی داده‌اند تا جایگزینی برای کولبری ایجاد شود. به گفته شیخی از سال ۱۳۶۹ کولبری با محوریت مرزبانی باز بوده و پس از دستورالعمل‌ها به همان روال ادامه داشته است.

فرمانده مرزبانی استان کردستان در پاسخ به سؤال خبرگزاری تسنیم درباره تیراندازی به کولبران گفته: «در تعابیر اختلافاتی وجود دارد و عده‌ای ‌کولبر را با قاچاقچی یکی محسوب می‌کنند.»

او تاکید کرده کسی که بخواهد از نقطه صفر مرزی و حریم امنیتی مرزی که برایشان در نظر گرفته‌اند تردد کند، دیگر کولبر تلقی نمی‌شود بلکه عابر غیرمجاز (ایرانی) یا متجاوز (اتباع خارجی) تلقی شده و مجرم است.

فرمانده مرزبانی کردستان همچنین گفته:

«زمانی‌که یک قاچاقچی کشته می‌شود، عده‌ای فوراً بحث کولبری و دلسوزی و مظلوم‌نمایی‌هایی را مطرح می‌کنند و می‌خواهند به‌نوعی تشکیلات مرزبانی را زیر سؤال ببرند که ما ضدمردم هستیم در صورتی‌که این ادعاها کذب است چراکه ما هم انسان و از جنس همین مردم هستیم؛ اگر بحث دلسوزی باشد سوگند می‌خورم اگر خود ما بیشتر از آنها دلسوز نباشیم، کمتر نیستیم و نمی‌خواهیم که خون کسی ریخته شود اما باید این افراد پایبند به قانون باشند.»

شیخی گفته نیروهای مرزبانی در ساعت ۱۲ و یک شب نمی‌توانند قاچاقچی یا غیرقاچاقچی را تشخیص دهند بنابراین با اینکه تمایل به کشته شدن کسی وجود ندارد، شلیک انجام می‌شود.

او گفته: «منتظریم که مجدداً فعالیت کولبری از سر گرفته شود. اگر کولبری در مرز احیا شود مشکلات ما نیز کمتر خواهد شد چراکه جمعیت و ساکنان کنار مرز هم باید امرار معاشی داشته باشند.»

پیش‌تر حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی وزارت کشور کولبران را در رده قاچاقچیان قرار داده و گفته بود:

«می‌بینم که متأسفانه مسئولان از لفظ کولبر را استفاده می‌کنند. آنهایی که از مرزهای غیرمجاز عبور می‌کنند دیگر کولبر نیستند، قاچاقچی هستند. قاچاق هم نکند ترددش غیرقانونی است. ما در مناطق مرزی خط قرمز نداریم. هرکس وارد منطقه مرزی شود اخطار می‌دهند و اگر توجه نکرد مورد هدف قرار می‌گیرد.»

«کولبر» اصطلاحی محلی است و به کسانی گفته می‌شود که حمل و نقل کالا از مرزها را با استفاده از «کول» خود و بدون هرگونه وسیله‌ای انجام می‌دهند. کولبران در استان‌های آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه کار می‌کنند. اکثر کارگران کولبر را افراد فقیری تشکیل می‌دهند که فقط برای امرار معاش روزانه‌شان به این شغل خطرناک روی آورده‌اند.

در آذر ۹۶ که وزارت کشور کولبری را ممنوع اعلام کرد، قرار شد به کولبران کارت پیله‌وری داده شود اما این وعده‌ها محقق نشده است.

ایران ۷۵ هزار کولبر دارد که ۲۰ هزار نفر آنها در سردشت و پیرانشهر ساکن‌اند.

هرسال صد‌ها نفر از کارگران کولبر جانشان را در مناطق مرزی کردستان از دست می‌دهند.

در همین زمینه: