سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس اعلام کرد که ترکیه، ژاپن، چین، هند و برخی کشورهای دیگر برای تمدید معافیت از تحریم‌های نفتی ایران مذاکراتی با آمریکا داشته‌اند و واشنگتن می‌خواهد به برخی کشورها برای خرید نفت از ایران معافیت دهد با این تفاوت که این بار میزان خرید نفت ایران را نسبت به دور قبل کمتر کنند.

تلاش آمریکا برای حصر اقتصادی و تحریم نفتی ایران (عکس: آرشیو)
تلاش آمریکا برای حصر اقتصادی و تحریم نفتی ایران (عکس: آرشیو)

اسدالله قره‌خوانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی جمعه ۲۳ فروردین در مورد تمدید معافیت برخی کشورها از تحریم نفتی ایران گفت:

«تاکنون ترکیه، ژاپن، هند، چین و برخی کشورهای دیگر رایزنی‌هایی با آمریکا درباره تحریم‌های ایران و ادامه معافیت برای خرید نفت از ایران داشته‌اند اما هنوز جواب صریحی از جانب آمریکا داده نشده است.»

قره‌خوانی استراتژی آمریکا را «کاهش تدریجی میزان خرید نفت از ایران» دانست و افزود: «معتقدم آمریکا می‌خواهند به صورت جمعی معافیت دهد با این تفاوت که درصد خرید نفت ایران نسبت به دور قبل کاهش پیدا کنند.»

تحریم‌های آمریکا علیه صنعت نفت و گاز و همچنین کشتیرانی ایران ۱۴ آبان ۱۳۹۷ بازگشت. آمریکا گفته‌بود هدفش رساندن صادرات نفت ایران به صفر است. اما پس از اجرای تحریم‌ها، هشت کشور چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، ایتالیا، یونان و تایوان به طور موقت از این تحریم‌ها معاف شدند.

معافیت‌های هشت کشور در ماه مه آینده (اردیبهشت ۱۳۹۸) پایان خواهد یافت و احتمال تمدید و یا حذف معافیت‌های بعدی نیز از همین ماه خواهد بود.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در این‌باره افزود:

«پالایشگاه‌های کشورهای همچون کره، ژاپن، چین و هند با نفت ایران تنظیم شده‌اند یعنی تکنولوژی و مراحل تولید فرآورده‌های نفتی آنها با نفت ایران هم خوانی دارد که اگر در کشوری همچون ژاپن با تولید نفت ۲۰۰ هزار بشکه نفت ایران کنار گذاشته شود مشکلاتی را سر راهش خواهد داشت.»

قره‌خوانی معتقد است که از آن‌جا که سیاست آمریکا در مورد رساندن فروش نفت ایران به صفر شکست خورده واشنگتن مجبور شده است که فرصتی به خریداران نفت ایران بدهد.

برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران دو هفته پیش عدم تمدید معافیت نفتی کشورهای خریدار نفت ایران را محتمل دانسته و گفته بود تحریم نفتی ایران مؤثر بوده و آمریکا به‌زودی تصمیم نهایی را در مورد تمدید معافیت نفتی اعلام خواهد کرد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری ایران در واکنش به این اظهارات، هوک را مبتلا به «بیماری ایران‌آزاری مزمن» خوانده بود.

استیو منوشین، وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز ۲۲ اسفند / ۱۳ مارس در کنفرانس سراویک گفته بود معافیت این کشورها دائمی نیست و همه کشورها باید واردات نفت از ایران را متوقف کنند.

طبق اعلام وزارت انرژی آمریکا، تحریم نفتی ایران دست‌کم تا پایان سال ۲۰۲۰ ادامه می‌یابد. این وزارتخانه همچنین پیش از این پیش‌بینی کرده بود که معافیت‌های موقت برای هشت کشور یاد شده در ماه مه / اردیبهشت پایان خواهد یافت و تمدید نخواهد شد.

خبرگزاری رویترز در اسفندماه گذشته به نقل از منابعی که نام آن‌ها افشا نشد گزارش داده بود که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا قصد دارد از ماه مه سال جاری صادرات نفت ایران را ۲۰ درصد کاهش دهد و به زیر یک میلیون بشکه در روز برساند. این منابع به رویترز گفته بود که  ترامپ از اثرات قطع کل صادرات نفت ایران بر بازارهای جهانی آگاه است و گمان می‌کند که نمی‌توان صدور نفت ایران را کاملاً قطع کرد.

بیشتر بخوانید: