وزیر امور خارجه ایران درباره مکاتبه‌هایش با مقام‌های آمریکایی به منظور «تبادل زندانیان» گفته است در پاسخ‌های آنان پیشنهادی وجود نداشته و انتظارشان اقدام یک‌جانبه تهران بوده است.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران

محمدجواد ظریف در دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل درباره نامه‌ای که از مقام‌های آمریکایی دریافت کرده، گفته است:

«می‌دانید در نامه چه نوشته بود؟ نوشته بود لطفا آزاد کنید. محتوای آن پیشنهاد نبود. گرایش فکری واشنگتن این است که از ما انتظار اقدام یک‌جانبه داشته باشند.»

خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به نقل از المانیتور نوشته است وزیر امور خارجه ایران تایید کرده نامه‌ای از رابرت اوبرین، نماینده ویژه آمریکا در امور گروگان‌ها دریافت کرده که خواستار آزاد شدن زندانیان آمریکایی در ایران بوده است.

به نوشته المانیتور، ظریف به معاون خود گفته نامه‌ای به مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا بنویسد؛ نامه‌ای که ظاهرا درباره پیشنهاد مبادله زندانیان یا طرح موضوع ایرانیانی بوده است که به اتهام نقض قوانین تحریمی ایالات متحده دستگیر شده‌اند.

ظریف گفته است شش ماه پیش پیشنهاد مبادله زندانیان را به دولت دونالد ترامپ داده، اما «هیچ پاسخی» دریافت نکرده است.

او در پاسخ به سوال خبرنگار المانیتور درباره نامه‌ اوبرین گفته که موضوع و محتوای این نامه یک‌سویه بوده است.

محمدجواد ظریف که در نیویورک به سر می‌برد، روز چهارشنبه ۴ اردیبهشت ۹۸ از «داشتن اختیار» مبنی برای تبادل زندانیان آمریکایی و دو تابعیتی در ایران با آمریکا خبر داد.

او در انجمن آسیایی نیویورک گفت:

«در آمریکا و در اروپا ایرانیانی هستند که در زندان هستند، چون آمریکا به آن‌ها اتهام نقض تحریم‌ها را زده است. اتهام آن‌ها ارسال تجهیزات هواپیمای مسافربری و نه جت بوده است. ما مترجم داریم که در استرالیا زندانی است. ما در مورد [نازنین] زاغری صحبت می‌کنیم که البته من ناراحتم از شرایط او و به عنوان وزیر امور خارجه هر چه از دستم برآمده برای کمک انجام داده‌ام، اما هیچ‌کس از زنی که در استرالیا در زندان است و مجبور شده بچه‌اش را در زندان به دنیا بیاورد، سخن نمی‌گوید.»

پس از صحبت‌های روز چهارشنبه محمدجواد ظریف، برخی رسانه‌های داخلی این زن زندانی در استرالیا را نگار قدس ‌کنی معرفی کردند.

قدس‌ کنی به درخواست ایالات متحده به اتهام دور زدن تحریم‌ها و ارسال برخی تجهیزات به ایران در استرالیا بازداشت است و احتمال استردادش به آمریکا وجود دارد که در این صورت ممکن است تا ۲۰ سال زندان در انتظارش باشد.

در حالی که به نظر می‌رسید ظریف خواهان مبادله نازنین زاغری با نگار قدس ‌کنی است، او روز بعد صحبت‌های خود را تکذیب کرد و گفت پیشنهادش برای مبادله زندانیان شامل حال نازنین زاغری نمی‌شود.

جرمی هانت، وزیر امور خارجه بریتانیا هم روز پنج‌شنبه پنجم اردیبهشت امکان چنین مبادله‌ای را رد کرد و گفت که این دو پرونده با هم تفاوتی فاحش دارند:

«زنی که در استرالیا بازداشت و زندانی شده است در راستای یک دادرسی و روند قانونی، به خاطر ارتکاب یک جرم بسیار جدی دستگیر شده است، در حالی که نازنین زاغری بی‌گناه است و اساسا کاری انجام نداده است.»

وزیر امور خارجه ایران اما در سخنان خود در دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل به وعده انتخاباتی نامزد‌های دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ ایالات متحده نیز پرداخته و گفته است:

«نمی‌توانیم به چیزی که دو سال دیگر اتفاق خواهد افتاد تکیه کنیم. نمی‌دانیم که سیاست دولت جدید آمریکا -چه دموکرات، چه جمهوری‌خواه- چگونه خواهد بود.»

ظریف هشدار داده که ممکن است جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ نگذارد وعده او برای پیشگیری از دخالت بزرگ دیگری در خاورمیانه محقق شود.


در همین زمینه: