دبیر کل ناتو از ایران خواست از «فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش در خاورمیانه» دست بردارد و برنامه موشکی‌اش را متوقف کند. همزمان اتحادیه اروپا در تلاش است همسو با آمریکا عمل کند و در همان حال از سطح تنش در خاورمیانه بکاهد.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو (عکس: آرشیو)

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو که از روز گذشته (سه‌شنبه ۱۴ مه/ ۲۴ اردیبهشت) برای دیدار و گفت‌وگو با ترزا می، نخست‌وزیر و جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا به لندن سفر کرده، چهارشنبه ۱۵ مه/ ۲۵ اردیبهشت از ایران خواست که برنامه موشکی‌اش را متوقف کند. به گزارش شبکه «فورسز نتورک» دبیرکل ناتو گفت:

«ایران باید فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش را متوقف کند، از حمایت از گروه‌های تروریستی درست بردارد و برای مثال برنامه موشکی‌اش را متوقف کند.»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی روز گذشته در دیدار با مقامات کشوری و لشکری برنامه موشکی ایران و «عمق راهبردی‌» ایران در منطقه را «نقاط قوت» جمهوری اسلامی خواند و اعلام کرد که ایران اصولاً با آمریکا مذاکره نمی‌کند:

«می‌گویند درباره‌ سلاح دفاعی شما مذاکره کنیم که چرا موشکی با فلان برد می‌سازید، این برد را کم کنید که اگر شما را زدیم نتوانید پایگاه ما را بزنید و جواب بدهید.»

حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در بریتانیا همزمان با سفر دبیر کل ناتو به لندن در گفت‌وگو با اسکای نیوز هشدار داد که نیروهای مسلح ایران از آمادگی لازم برخوردارند:

«ما هر چند خواهان درگیری در منطقه نیستیم، اما به شما اطمینان می‌دهم که نیروهای مسلح ایران برای همه گونه احتمالات مجهز شده‌اند. بهتر است اراده ایران را به بازی نگیرید و از هرگونه تنش در خاورمیانه خودداری کنید.»

امیر سرتیپ خاتمی، وزیر دفاع نیز در سخنانی که در روز چهارشنبه در تهران ایراد کرد گفت ایران «طعم تلخ شکست را به جبهه آمریکایی – صهیونیستی خواهد چشاند.»

همزمان با سفر دبیرکل ناتو به لندن، یک دیپلمات بریتانیایی به اسکای نیوز گفته است که بریتانیا بین انتظار ایالات متحده از این کشور و اتحادیه اروپا گرفتار دودلی و بی‌تصمیمی است و در نظر دارد سطح تنش‌ها در خاورمیانه را کاهش دهد.

ساعتی پس از صدور اطلاعیه سفارت آمریکا در عراق مبنی بر خروج کارکنان غیر ضروری ایالات متحده از این کشور، سفارتخانه‌های آمریکا در لبنان و امارات متحده عربی و در ترکمنستان نیز به شهروندان آمریکایی مقیم این کشورها هشدار دادند.  ارتش آلمان و هلند نیز اعلام کردند که به دلیل افزایش تنش‌ها در خاورمیانه برنامه آموزش نظامیان عراقی و کردها را متوقف می‌کنند. سخنگوی ارتش آلمان گفت این کشور همسو با آمریکا عمل می‌کند.  یتس فلوسدورف، اما به تأکید و با صراحت اعلام کرد: تهدید مشخصی وجود ندارد و دولت آلمان صرفاً وضع خاورمیانه را پرتشنج ارزیابی کرده است.

اولریکه دمر، سخنگوی آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان چهارشنبه ۱۵ مه/ ۲۵ اردیبهشت در جمع خبرنگاران در برلین گفت:

«ما طبعاً افزایش سطح تنش‌ها در منطقه را با نگرانی زیادی دنبال می‌کنیم و از هرگونه اقدامی که به یک راهکار صلح‌آمیز بینجامد استقبال می‌کنیم.»

دمر در ادامه این سخنان گفت دولت آلمان هر اقدامی را که سبب افزایش تنش‌ها شود محکوم می‌کند.

ماریا ادبار، سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز اعلام کرد که به رغم افزایش تنش‌ها دولت آلمان قصد ندارد کارکنان سفارتخانه این کشور در تهران را کاهش دهد.

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان چهارشنبه ۱۵ مه/ ۲۵ اردیبهشت در سخنانی در پارلمان آلمان (بوندستاگ) گفت در اجلاس وزیران خارجه سه قدرت اروپایی در بروکسل که با حضور فدریکا موگرینی و مایک پمپئو برگزار شد، به وزیر خارجه آمریکا با صراحت گفته است که سیاست اعمال فشار حداکثری دولت ترامپ بر ایران مؤثر نیست:

«فشار حداکثری همیشه با خطر درگیری تصادفی همراه است. در ماجرای خرابکاری کشتی‌ها [در بندر فجیره امارات] و در ماجرای حمله به خطوط انتقال نفت در عربستان سعودی ما نشانه‌هایی از این خطر را دیدیم.»

جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا در جمع خبرنگاران در بروکسل نیز از احتمال وقوع یک درگیری تصادفی بین ایران و آمریکا در خاورمیانه اظهار نگرانی کرده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی رئیس جمهوری روسیه چهارشنبه ۱۵ مه/ ۲۵ اردیبهشت در جمع خبرنگاران اعلام کرد مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در دیدار و گفت‌وگو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هیچ ضمانتی نداده است که درگیری نظامی بین آمریکا و ایران اتفاق نیفتد. پمپئو سه‌شنبه ۱۴ مه/ ۲۴ اردیبهشت در شهر سوچی در دیدار با پوتین گفت آمریکا به حملات احتمالی به مراکز این کشور در خاورمیانه پاسخ نظامی می‌دهد.

بر اساس گزارش نهادهای اطلاعاتی که ماهیت آن‌ها در ابهام است ایران تهدیدهایی متوجه نیروهای آمریکایی در خاورمیانه و به ویژه عراق کرده است. بر اساس این گزارش‌های شکننده و اثبات نشده وزارت دفاع آمریکا ناو هواپیمابر یو اس آبراهام لینکلن و چند فروند بمب‌افکن راهبردی بی ۵۲  و همینطور ناو جنگی یواس‌اس آرلینگتون و یک سامانه دفاع ضد موشکی را به خلیج فارس اعزام کرده است. نیویورک تایمز از طرح کاخ سفید برای اعزام ۱۲۰ هزار سرباز در صورت لزوم به خاورمیانه خبر داده بود. اما دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با تکذیب این خبر گفت:

« خبر جعلی است. ولی، آیا من می‌توانم چنین کاری انجام می‌دهم؟ حتماً.»

بیشتر بخوانید:

دیدگاه: