امارات متحده عربی، عربستان سعودی و نروژ به سازمان ملل متحد رسماً گزارشی از حمله به نفت‌کش‌ها در بندر فجیره تسلیم کردند. ولیعهد ابوظبی و معاون فرمانده کل نیروهای مسلح امارات حملات به تاسیسات نفتی و کشتی‌های نفتکش سعودی و اماراتی را اتفاقی خطرناک که منجر به تهدیدی علیه کل جهان خواهد شد، دانست.

نفت‌کش المزروقه سعودی بعد از حادثه خرابکاری در بندر فیجره (عکس: آرشیو)

وزارت خارجه امارات شامگاه یکشنبه ۱۲ مه/ ۲۲ اردیبهشت با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که چهار فروند کشتی تجاری در نزدیکی آب‌های سرزمینی این کشور در شرق بندر فجیره هدف «عملیات مخرب» قرار گرفته‌اند. به درخواست امارات یک هیأت نظامی آمریکایی مأمور بررسی حمله به چهار کشتی تجاری در آب‌های سرزمینی امارات شد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس دولت‌های سعودی، امارات و نروژ نتیجه این تحقیقات را در یک گزارش رسمی به سازمان ملل متحد تسلیم کردند.

این سه کشور در یک بیانیه مشترک اعلام کردند که خرابکاری در نفت‌کش‌ها امنیت کشتی‌رانی جهان را به مخاطره می‌اندازد.

دولت‌های سعودی، امارات و نروژ در این بیانیه یادآوری کردند که در حادثه بندر فجیره کسی صدمه ندید اما بدنه سه کشتی آسیب دیده‌اند.

در بیانیه سه کشور، جزئیات تحقیقات افشا نشده و کشور مشخصی هم متهم نشده که در خرابکاری نفت‌کش‌ها در شرق بندر فجیره امارات دست داشته است. سه کشور در این بیانیه اما اعلام کرده‌اند که با همکاری شرکای بین‌المللی‌شان به تحقیقات در این زمینه ادامه می‌دهند.

در همان حال خبرگزاری رویترز، یک بار دیگر به نقل از دو «منبع آگاه» که نام آن‌ها هم اعلام نشده ادعا کرد آمریکا بر این باور است که ایران در عملیات حمله به نفتکش‌ها در فجیره نقش داشته است. این دو منبع به رویترز گفته‌اند، واشنگتن بر این باور است که ایران نیروهای متحدش را به انجام چنین عملیاتی تشویق کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران حوادث روز یکشنبه ۱۲ مه/ ۲۲ اردیبهشت برای چند کشتی در دریای عمان را نگران‌کننده و تأسف‌بار دانسته و خواهان روشن شدن ابعاد دقیق این حادثه شده است. سید عباس موسوی با اشاره به تأثیر منفی این حوادث بر سلامت کشتیرانی و امنیت عبور و مرور دریایی نسبت به هرگونه دسیسه از سوی بدخواهان جهت برهم زدن ثبات و امنیت در منطقه هشدار داده و خواهان هوشیاری کشورهای منطقه نسبت به هرگونه ماجراجویی از سوی عوامل خارجی شده بود.

هشدار ولیعهد ابوظبی

همزمان با ارائه گزارش سه کشور به سازمان ملل متحد، خبرگزاری رسمی ابوظبی گزارش داد که محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی و معاون فرمانده کل نیروهای مسلح و رهبر دوفاکتوی امارات در اولین واکنش نسبت به حادثه نفت‌کش‌ها در فجیره، در دیدار و گفت‌وگو عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر گفت امارات بر اساس مسئولیت بین‌المللی‌اش در جهت انتقال نفت به بازار جهانی، تضمین امنیت دریانوردی و مقابله با هرگونه تلاش برای تهدید دریانوردی در منطقه از سوی هر طرفی تلاش می‌کند زیرا این تهدید خسارت‌های هنگفتی را به اقتصاد جهانی وارد می‌کند. قیمت نفت خام در بازارهای جهانی تحت تأثیر حادثه نفت‌کش‌ها در بندر فجیره قرار نگرفت.

اداره دریاداری آمریکا نسبت به امنیت آب‌های خلیج فارس برای کشتیرانی هشدار داده است.

بنا بر ادعای خالد الفالح، وزیر نفت عربستان، نفتکش سعودی در مسیر حمل نفت عربستان از بندر راس تنوره بود و قصد داشت به آمریکا برود که مورد حمله قرار گرفت و «خسارت‌های جدی» به آن وارد شد. اسکای نیوز عربی – شبکه نزدیک به خاندان حاکم در ابوظبی – تصاویری از نفت‌کش المزروقه سعودی منتشر کرد. خسارت‌ها ظاهراً مختصر بود.شرکت کشتیرانی «تام شیپ» نروژ هم اعلام کرد که بدنه نفت‌کش «آندریا ویکتوری» که با پرچم نروژ در آب‌های سرزمینی امارات در تردد بود مختصر آسیبی دیده اما نفت‌کش در خطر غرق شدن نیست. نفت‌کش «امجد» امارت هم همچنان در فجیره لنگر انداخته و بر اساس گزارش آسوشیتدپرس خطری آن را تهدید نمی‌کند. نفت‌کش چهارم «ای میشل» با پرچم امارات در شرجه پهلو گرفته است.

بیشتر بخوانید: