شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا، عضویت سودان را به دلیل کشتار معترضان در خارطوم به تعلیق درآورد. در همان حال ائتلاف مشاغل سودان اعلام کرد که نافرمانی مدنی و اعتراضات تا پایان حکومت نظامیان ادامه می‌یابد.

شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا (عکس: توییتر)

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس شورای صلح وامنیت اتحادیه آفریقا پنجشنبه ۶ ژوئن/۱۶ خرداد اعلام کرد که تا تشکیل یک دولت موقت با حضور نیروهای مدنی به عنوان تنها راهکار موثر برای خروج از بحران، عضویت سودان و همه فعالیت‌های این کشور در اتحادیه آفریقا را به تعلیق درمی‌آورد.

اتحادیه آفریقا بعد از کشتار معترضان در خارطوم به دست شبه‌نظامیان جنداوی اجلاس فوق‌العاده‌ای تشکیل داد. حاصل این اجلاس حمایت از اعتراضات مدنی مردم با تعلیق عضویت سودان در اتحادیه بود.

دوشنبه ۳ ژوئن/ ۱۳ خرداد شبه‌نظامیان جنداوی زیر نظر ارتش، خیابان‌های پیرامون محل تحصن در اطراف وزارت دفاع خارطوم را مسدود کردند و معترضان را به گلوله بستند و چادرها در محل تحصن را نیز به آتش کشیدند.  کمیته مرکزی پزشکان سودان اعلام کرده است که در این کشتار دست‌کم ۱۰۸ نفر از معترضان جان خود را از دست دادند و دست‌کم ۵۰۰ نفر نیز مجروح شدند. وزارت بهداشت سودان تعداد کشته‌شدگان را ۶۱ نفر اعلام کرده است. روز گذشته جنازه ۴۰ نفر از کشته‌شدگان در کشتار خارطوم در رود نیل کشف شد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس همزمان با تعلیق عضویت سودان در اتحادیه آفریقا، ائتلاف مشاغل سودان اعلام کرد که نافرمانی مدنی، اعتصابات و اعتراضات تا پایان حکومت نظامیان، تشکیل دولت موقت و محاکمه آمران و عاملان کشتار دوشنبه گذشته در خارطوم ادامه می‌یابد.

ائتلاف مشاغل سودان روز پنجشنبه با انتشار اطلاعیه‌ای از مردم خواست با تحصن در سراسر کشور، خیابان‌ها و پل‌ها را مسدود و با این اقدام زندگی اجتماعی در کشور را مختل کنند. در این اطلاعیه گفته شده است:

«موفقیت ما به حضور نامحدود مردم در اعتراضات صلح‌آمیز، فارغ از میزان خشونت شبه‌نظامیان [جنداوی] بستگی دارد.»

نظامیان پیش از کشتار خارطوم گفت‌وگوها با معترضان را متوقف کرده بودند. ارتش خواهان اجرای قوانین شریعت است، معترضان اما مخالف‌اند. ژنرال عبدالفتاح برهان، رئیس شورای انتقالی نظامی سودان سه‌شنبه ۴ ژوئن/ ۱۴ خرداد با انتشار بیانیه‌ای  اعلام کرد که شورای نظامیان دولت انتقالی را بدون مشارکت معترضان و جامعه مدنی تشکیل می‌دهد اما یک روز بعد اعلام کرد ژنرال‌ها آماده‌اند گفت‌وگوها با معترضان را بدون هیچگونه «محدودیتی» از سر بگیرند. معترضان اما به این فراخوان پاسخ ندادند و خواهان محاکمه عاملان و آمران کشتار خارطوم شدند.

ائتلاف مشاغل سودان اعلام کرده است که از روز دوشنبه تاکنون در ۱۳ شهر سودان شبه‌نظامیان جنداوی به معترضان حمله کرده‌اند. به درخواست آلمان و بریتانیا سه‌شنبه گذشته شورای امنیت سازمان ملل در یک نشست فوق‌العاده تشکیل جلسه داد. آلمان و بریتانیا پیش‌نویس قطعنامه‌ای مبنی بر محکومیت کشتار معترضان سودانی را آماده کرده بودند. اما چین با حمایت روسیه مانع از تصویب قطعنامه پیشنهادی شد. میخائیل بوگدانف، معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده وِیژه پوتین در امور سودان اعلام کرد که روسیه با همه طرف‌های بحران سیاسی سودان در گفت‌وگوست. بوگدانف نسبت به هرگونه دخالت خارجی در سودان هشدار داده است.

این دیپلمات بلندپایه روسی مارس / فروردین سال جاری به درخواسیت ولادیمیر پوتین در خارطوم با ژنرال عبدالفتاح برهان، رئیس شورای انتقالی نظامی سودان دیدار و گفت‌وگو کرده بود.

بیشتر بخوانید: