دولت بریتانیا در پی توقیف یک کشتی بریتانیایی در تنگه هرمز توسط ایران، تصمیم گرفت نیروی دریایی خود را برای اسکورت و همراهی کشتی‌های با پرچم بریتانیا در تنگه هرمز به‌کار برد.

ناو بریتانیایی «اچ‌ام‌اس مونتروز»

وزارت دفاع بریتانیا، پنج‌شنبه ۳ مرداد / ۲۵ ژوئیه در بیانیه‌ای اعلام کرد:

 «نیروی دریایی سلطتنی موظف شد کشتی‌هایی که پرچم بریتانیا را دارند و به تنهایی یا به‌شکل گروهی از تنگه هرمز عبور می‌کنند، همراهی کند. عبور آن‌ها باید از قبل اعلام شود.»

 سخنگوی دولت بریتانیا نیز اعلام کرد که این کشور برای دفاع از آزادی ناوبری، نیروی دریایی تمام کشتی‌های تجاری بریتانیایی را در خلیج فارس اسکورت می‌کند:

«آزادی ناوبری برای نظام تجاری بین‌المللی و اقتصاد جهانی حیاتی است و ما هر کاری که بتوانیم برای حفاظت از آن انجام می‌دهیم.»

شبکه اسکای روز پنج‌شنبه به‌نقل از منابع آگاه گزارش داد که ناو بریتانیایی «اچ‌ام‌اس مونتروز» اولین کشتی بود که شب گذشته چند شناور این کشور را در عبور از تنگه هرمز اسکورت کرد.

پیش از این نیروی دریایی بریتانیا در تنگه هرمز در «عملیات کیپیون» با ناو «اچ ام اس مونتروز» و چهار کشتی دیگر شرکت داشت. ناوشکن «اچ ام اس دانکن» نیز در مسیر برای پیوستن به ناوگان دریایی بریتانیا در خلیج فارس است. ناوچه «اچ ام اس کنت» و ناو جنگی «آر اف ای ویو نایت» نیز در ماه سپتامبر به این کشتی‌ها ملحق می‌شوند. تایمز لندن گزارش داده است که نیمی از ناوگان دریایی بریتانیا تحت تعمیر قرار دارد و غیر فعال است.

بریتانیا در پی توقیف نفتکش «استنا ایمپرو» توسط نیروهای سپاه پاسداران در تنگه هرمز تصمیم گرفت برای تأمین امنیت کشتی‌های تجاری‌اش یک ائتلاف دریایی تشکیل دهد.  فرانسه «ایجاد شرایطی برای گفت‌وگوی جامع منطقه‌ای در مورد امنیت دریایی» را به یک ائتلاف نظامی ترجیح می‌دهد و آلمان هم رغبت چندانی برای حضور نظامی در خلیج فارس ندارد. حسن روحانی همزمان با این تحولات اعلام کرد که ایران در پی تنش با بریتانیا نیست. رئیس جمهوری اسلامی در نشست چهارشنبه هیأت دولت گفت:

«اگر از اقدام خلاف خود در جبل‌الطارق دست بردارند، پاسخ متناسبی از ایران دریافت می‌کنند.»

بریتانیا پیش از این سوپرتانکر «گریس ۱» حامل نفت خام ایران را در تنگه جبل‌ الطارق را توقیف کرده بود. بریتانیا می‌گوید این نفتکش حامل دو میلیون بشکه نفت ایران به سوریه بود و تحریم‌های اروپا علیه سوریه را نقض کرده است.

مارک اسپر، وزیر جدید دفاع آمریکا روز گذشته با تأکید بر حضور نیروی دریایی ایالات متحده در خلیج فارس اعلام کرد که ناوهای آمریکایی به ایران اجازه نخواهند داد که کشتی‌های تجاری آمریکایی را متوقف یا تصرف کند. اسپر گفت طرح بریتانیا و آمریکا برای مقابله با «اقدامات تحریک‌‌آمیز» ایران مکمل یکدیگرند:

«طبعاً ما با هم همکاری می‌کنیم. سنتکام [فرماندهی مرکزی آمریکا] این اختیار را دارد که با آنها همکاری کند.»

روز گذشته نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل، در نامه‌ای به شورای امنیت این سازمان گفت که نفتکش «استنا ایمپرو» «در تنگه هرمز با یک کشتی ماهیگیری ایرانی برخورد و به آن خسارت وارده کرده است و حال تعدادی از خدمه و ماهیگیران صدمه‌دیده کشتی ایرانی نیز وخیم است.»

حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در لندن نیز امروز (پنج‌شنبه) اعلام کرد که ایران به سازمان بین‌المللی دریانوردی اطلاعاتی را ارائه داد که از نظر این کشور «تخلفات» نفتکش بریتانیا محسوب می‌شود.

 مشاور فرماندهی کل قوا روز گذشته (چهارشنبه) هشدار داد که هرگونه تغییر در وضعیت تنگه هرمز ممکن است سبب رویارویی‌های خطرناک شود. حسین دهقان گفت:

«معادله ما در تنگه هرمز این است که یا همه از امنیت برخوردار باشند و نفت صادر کنند یا هیچکس.»

بیشتر بخوانید: