انور قرقاش، وزیر خارجه امارات

مقامات امارات متحده عربی در عین حال قطر را به تلاش برای سوءاستفاده سیاسی از ملاقات مقام‌های گارد ساحلی ایران و امارات که روز ۳۰ ژوییه انجام شده، متهم کرده‌اند.

پیش‌تر، برخی از رسانه‌های محلی گزارش کرده بودند که امارات مواضع خود را در قبال ایران تغییر داده است. از جمله خبرگزاری آنادولوی ترکیه گزارش کرده بود شیخ محمد بن رشید آل مکتوم، امیر دوبی، خواهان تغییراتی در سیاست‌های امارات در قبال ایران شده است.

خبرگزاری‌های رسمی ایران گزارش کرده‌اند که مقامات گارد ساحلی ایران و امارات برای گفت‌وگو درباره امنیت مرزها، عبورهای غیرقانونی، حقوق ماهیگیری و کشتی‌رانی در تنگه هرمز با هم دیدار کرده‌اند.

دیدار گارد ساحلی دو کشور به عنوان نشانه‌ای از تغییر سیاسی امارات در مقابل ایران تعبیر شده بود.

وضعیت خلیج فارس و تنگه هرمز در هفته‌های اخیر متشنج بوده است. ایران متهم است که امنیت کشتی‌رانی در این منطقه را تهدید کرده و در پاسخ به تحریم‌های نفتی و بانکی آمریکا، یک پهپاد آمریکایی را سرنگون کرده است.

همزمان، در حالی که گزارش‌ها از ایران و منطقه حاکی از آن است که امارات از ائتلاف با عربستان در جنگ با حوثی‌ها خارج شده، قرقاش گفته که جابه‌جایی نیروهای اماراتی از یمن در هماهنگی با عربستان صورت پذیرفته است.

امارات به عنوان بخشی از ائتلاف عربی، بخش بزرگی از نیروهایش را اواخر ژوئن از یمن خارج کرد که باعث شد این گمانه‌ تقویت شود که این کشور از ائتلاف با عربستان خارج شده است.

شبکه انگلیسی الجزیره قطر روز جمعه در برنامه خبری-تحلیلی خود، «اینساید استوری»، به بررسی دیدار مقام‌های مرزبانی ایران و امارات و تحولات اخیر در جنگ یمن پرداخت.

در این برنامه تحلیلگران با اشاره به حمله پهپادی روز پنج‌شنبه حوثی‌ها به رژه نظامی در پایگاهی در نزدیکی عدن و حمله‌های موشکی به پایگاه‌های نفتی در داخل خاک عربستان، نتیجه گرفتند که شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران با به رخ کشیدن افزایش توان عملیاتی خود درصدد تغییر وضعیت درگیری‌های چهار ساله در این کشور هستند.

خروج تدریجی نیروهای امارات از یمن هم از نظر تحلیل‌گران شبکه الجزیره به عنوان نشانه‌ای از تغییر رویکرد امارات در همکاری با ائتلاف به رهبری عربستان تعبیر شد و آن را روزنه‌ امیدی برای یافتن راه‌حلی دیپلماتیک برای بحران یمن خواندند.

دوبی اما یکی از شرکای اصلی تجاری ایران در منطقه و از بنادر اصلی صادرات ایران است که از نتایج تحریم‌ها علیه ایران متضرر شده است.

بر اساس گزارشی از رویترز، وضعیت در «مرشد بازار» دوبی که زمانی مرکز تجار ایرانی بود تغییر کرده است. بسیاری از دفاتر تجاری تعطیل شده‌اند و تجار املاک خود را برای اجاره گذاشته‌اند.

ناامنی خلیج فارس به دنبال تنش‌های ایران و آمریکا نیز بر فعالیت‌های تجاری اثر گذاشته است. چهار مورد از حمله به نفت‌کش‌ها که به ایران نسبت داده شده، در نزدیکی سواحل امارات متحده عربی روی داده است.

تغییر سیاست امارات متحده در قبال ایران می‌تواند در سطوح وسیع‌تری بر ایران اثر بگذارد. عربستان رقیب منطقه‌ای ایران در طول ماه گذشته به طرز مرموزی در قبال تنش‌های منطقه و ایران ساکت بوده است. در همین دوره، مقامات ایران شامل وزیر امور خارجه این کشور، اعلام آمادگی کرده‌اند که با ریاض وارد مذاکره شوند.

رویترز از قول محمدجواد ظریف نوشته است:

«اگر عربستان هم آماده باشد، تهران آماده گفت‌وگو با ریاض است.»


  • در همین زمینه