رهبر جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی روز یک‌شنبه ۱۲ آبان ماه خود با تاکید دوباره بر عدم تمایل «نظام» برای مذاکره با آمریکا گفت که منع مکرر مذاکره با آمریکا یکی از ابزارهای مهم بستن راه ورود آنان به ایران است. به گفته علی خامنه‌ای، اگر مسئولان جمهوری اسلامی به مذاکره می‌رفتند، راه برای طرح رسمی توقعات جدید باز می‌شد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی

علی خامنه‌ای در دیدار با جمعی از دانش‌آموزان و دانشجویان در آستانه روز ۱۳ آبان که سالگرد اشغال سفارت آمریکا در تهران به دست «دانشجویان پیرو خط امام» است و روز دانش‌آموز هم نامگذاری شده است، با اشاره به اقداماتی که به گفته او، دولت‌های مختلف در آمریکا علیه جمهوری اسلامی انجام داده‌اند، گفت:

«آنها در این مدت هرچه بلد بودند و می‌توانستند علیه نهادهای برخاسته از انقلاب به‌ویژه اصل جمهوری اسلامی توطئه و اقدام کردند که البته ما هم در مقابل هر کاری توانستیم کردیم و در موارد زیادی حریف را به گوشه رینگ بردیم.»

او در گفته‌هایی تکراری ضمن پافشاری بر مواضع پیشین خود مبنی بر عدم مذاکره با دولت آمریکا و همین‌طور اشاره تلویحی به مطرح شدن مساله مذاکره با آمریکا در دولت حسن روحانی گفت:

«برخی که مذاکره با آمریکا را حلّال مشکلات می‌دانند، صد در صد اشتباه می‌کنند و هیچ نتیجه‌ای از گفت‌وگو با آمریکایی‌ها حاصل نخواهد شد، چرا که آنها یقینا و قطعا هیچ امتیازی نخواهند داد.»

به گفته رهبر جمهوری اسلامی، اگر مسئولان جمهوری اسلامی «ساده‌لوحی می‌کردند» و به مذاکره می‌رفتند، از فشارها و تحریم‌ها کاسته نمی‌شد، بلکه راه برای طرح رسمی توقعات و تحمیل‌های جدید آمریکایی‌ها باز می‌شد:

«اگر به مذاکره می‌رفتیم، آمریکایی‌های متوقع پای موشک‌ها را به ‌میان می‌کشیدند و مثلا می‌گفتند “باید موشک‌های ایران حداکثر ۱۵۰ کیلومتر بُرد داشته باشد” که اگر مسئولان ما این را می‌پذیرفتند، پدر کشور در می‌آمد و اگر نمی‌پذیرفتند همین آش و همین کاسه تکرار می‌شد.»

او در پاسخ به سوال یکی از حاضران که درباره حد خواسته‌ها و توقعات آمریکا از ایران پرسید، گفت:

«آنها فعلا می‌گویند در منطقه فعال نباشید، به جبهه مقاومت کمک نکنید، در برخی کشورها حضور نداشته باشید و توان دفاعی و تولید موشک خود را متوقف کنید و بعد از این خواسته‌ها خواهند گفت از قوانین و حدود دینی دست بردارید و بر موضوع حجاب اسلامی نیز تأکید نکنید. بنابراین خواسته‌های آمریکا هیچ‌گاه تمامی ندارد.»

خامنه‌ای در ادامه با اشاره ضمنی به بحران اقتصادی داخلی با لحنی طعنه‌آمیز خطاب به دولت حسن روحانی گفت:

«هشت ماه از اعلام شعار سال گذشت و نباید همچنان که مدتی بیهوده منتظر برجام ماندیم، حالا در انتظار اقدامات اروپایی‌ها یا مسائل دیگر معطل بمانیم.»

رهبر جمهوری اسلامی همچنین با اشاره به اینکه اقتصاددان نیست گفت:

«اقتصاددان‌ها اما به‌ صورت اجماعی، در سخنان و اظهارنظرهای خود شعار سال را تأیید کردند.»

سال ۱۳۹۸ از سوی رهبر جمهوری اسلامی سال «رونق تولید» نام‌گذاری شده است. این در حالی‌ست که فشار تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی داخلی عملا امکان کار و تولید در داخل را از میان برده است. کارگاه‌ها و کارخانه‌های زیادی از آغاز سال جاری تعطیل شده‌اند یا به دلیل ناتوانی در تهیه مواد، کالاها و مایحتاج اولیه، کاهش شدید تولید داشته‌اند.

به دنبال این شرایط و از سوی دیگر با واگذار شدن مدیریت کارخانه‌ها به بخش غیردولتی که گفته می‌شود در راستای خصوصی‌سازی صورت گرفته است اما در عمل «خصولتی شدن» خوانده شده و در جریان آن، برخی کارخانه‌ها و شرکت‌های تولیدی با قیمت‌های بسیار نازل به افراد صاحب‌ نفوذ در جمهوری اسلامی بخشیده شده است، کارگران بسیاری از کار بیکار شده‌اند.

علی خامنه‌ای اما در این سخنرانی خود با یادآوری وعده‌های وزیر صنعت که گفته بود هر جا یک واحد صنعتی در آستانه تعطیلی قرار بگیرد به آن کمک خواهد شد، گفت که این سخنان، عالی و خرسندکننده است و حالا باید پای این قول بایستند و دیگر مسئولان نیز همین‌گونه عمل کنند.

رهبر جمهوری اسلامی با اقرار به وجود واردات رانتی و سفارشی برخی از واردکنندگان کالا در ایران نیز گفت:

«عده‌ای هستند که حیات و ثروت بادآورده‌شان وابسته به واردات است اما واردات زائد و بی‌رویه موجب ورشکستگی تولید داخل و بیکار ماندن جوانان خواهد شد. بنابراین علاج واقعی مشکلات این است که دولت و مجلس برای عملیاتی و اجرایی شدن سیاست‌های صحیح ابلاغی، برنامه‌ریزی کنند.»

او در پایان ضمن اشاره به وعده‌هایی که از سوی دولت حسن روحانی برای حل مشکلات اقتصادی داده شده گفت که این موضوع باید با جدیت دنبال شود.

علی خامنه‌ای اما اردیبهشت ماه امسال هم با تاکید بر بسته بودن راه مذاکره ایران با آمریکا گفته بود:

«بعضی در داخل می‌گویند مذاکره چه عیبی دارد؟ مذاکره سم است. تا وقتی آمریکا این است که الان هست، مذاکره با دولت کنونی آمریکا یک سم مضاعف است.»

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران اما خرداد ماه سال جاری با تعیین پیش شرط برای مذاکره با آمریکا گفته بود شرط ما برای مذاکره این است که آمریکا تحریم‌های سنگین اقتصادی علیه ایران را بردارد:

«هر وقت تحریم‌های ظالمانه را کنار گذاشتند، هر وقت در برابر تعهدات خود پایبند بودند، هر وقت خودشان برگشتند به میز مذاکره‌ای که ترک کرده بودند و به هم زده بودند، راه به روی آنها بسته نیست. راه باز است.»


  • در همین زمینه