دونالد ترامپ در سخنانی در واکنش به حمله ایران به دو پایگاه‌ نیروهای آمریکایی در عراق اشاره‌ مشخصی به حمله تلافی‌جویانه علیه ایران نکرد و گفت آمریکا به دنبال صلح است. رئیس‌جمهوری ایالات متحده گفت که ایران هرگز اجازه داشتن سلاح هسته‌ای را نخواهد داشت و از اروپایی‌ها و سازمان پیمان نظامی اتلانتیک شمالی (ناتو) خواست تا از استراتژی آمریکا در خاورمیانه برای تقابل با تهران حمایت فعالانه‌تری بکنند. ترامپ بار دیگر به ایرانی‌ها گفت که «ما خواهان آینده روشنی با شما هستیم» هرچند از وضع تحریم‌های بیشتر علیه تهران خبر داد.

ترامپ در حال سخنرانی درباره حمله ایران به پایگاه‌های آمریکا در عراق، هشتم ژانویه ــ Win McNamee/Getty Images/AFP

دونالد ترامپ کنفرانس خبری ظهر چهارشنبه ۸ ژانویه/ ۱۸ دی در کاخ سفید را با این جمله آغاز کرد: «تا زمانی‌که من رئیس جمهور آمریکا هستم ایران اجازه نخواهد یافت به سلاح هسته‌ای دست یابد.»

ترامپ افزود: «مردم آمریکا باید خوشحال و سپاسگزار باشند،‌ هیچ آمریکایی‌ای در حمله ایران آسیب ندید.» در کنار ترامپ دیگر مقام‌های ارشد ایالات متحده همچون مایک پنس، معاون اول، مارک اسپر، وزیر دفاع، مایک پومپئو، وزیر خارجه و فرماندهان بلندمرتبه ارتش آمریکا نیز ایستاده بودند.

دونالد ترامپ با اشاره به حمله شب گذشته ایران به پایگاه‌های آمریکایی در عراق گفت: «هیچ تلفاتی نبوده و تمام سربازان ما سالم و ایمن هستند و نیروهای ما آماده همه چیز هستند. به نظر می‌رسد که ایران اکنون عقب نشسته که برای هر دو طرف و برای جهان خوب است.»

به گفته رئیس جمهوری آمریکا، هیچ آمریکایی یا عراقی جان خود را از دست نداده است و «سیستم هشدار سریع ما بسیار خوب عمل کرده است.»

برداشت از نطق ترامپ:

آمریکا قصد جنگ ندارد. فشار تحریمی حربه اصلی است. واشنگتن از اروپا، چین و روسیه ناراضی است. می‌خواهد آنها از برجام خارج شوند، و همگی به فکر یک قرارداد تازه با ایران باشند. ترامپ با دلجویی هم صحبت کرد و به این اشاره کرد که داعش دشمن مشترک ایران و آمریکاست.

بخش چشمگیری از نطقش، انتخاباتی بود.

ترامپ ضمن دفاع از تصمیم خود مبنی بر صدور فرمان کشتن قاسم سلیمانی گفت ما مانع از آن شدیم که حملات جدیدی علیه آمریکا طرح‌ریزی کند.

ترامپ به تهران هشدار داد که «جاه‌طلبی‌های هسته‌ای» خود را کنار بگذارد و به گفته او از حمایت از «تروریسم» دست بردارد: «کمپین وحشت افکنی شما تحمل نخواهد شد و اجازه نخواهد یافت که پیش رود.»

رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین از ناتو و کشورهای اتحادیه اروپا خواست تا بیش از گذشته در روند اوضاع در خاورمیانه درگیر شوند. ترامپ از بریتانیا، آلمان، فرانسه، روسیه و چین هم خواست تا از توافق هسته ای با ایران (برجام) دست بکشند.

ترامپ دراین کنفرانس خبری، اعلام کرد که تحریم‌های اقتصادی جدیدی علیه ایران اعمال خواهد کرد. اما جزییات بیشتری در مورد این تحریم‌ها ذکر نکرد.

رئیس جمهوری آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود لحن ملایم‌تری نسبت به ایران گرفت و گفت که نابودی داعش برای ایران خوب بوده است و دو کشور باید در زمینه مسایلی که منافع مشترکی دارند کار کنند.

او در پیامی به رهبران و مردم ایران گفت: «ما می خواهیم آینده روشنی را که شایسته آن هستید، داشته باشید. آینده‌ای سرشار از رفاه در خانه و هماهنگی با کشورهای جهان. آمریکا آماده در آغوش کشیدن صلح به همراه همه آنهایی است که به دنبال آن هستند.»

جمهوری اسلامی ایران در ساعت یک و بیست دقیقه بامداد هشتم ژانویه/ ۱۸ دی به وقت محلی با موشک‌های بالستیک به دو پایگاه نیروهای آمریکایی در عین‌الاسد در عراق و در نزدیکی فرودگاه اربیل در اقلیم کردستان عراق حمله کرد.

نقشه حمله‌های ایران به پایگاه‌های آمریکا در عراق ــ برای بزرگ‌ترشدن روی آن کلیک کنید

این حمله «آغاز انتقام» ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس پاسداران اعلام شد که هفته گذشته در حمله پهپادی ارتش ایالات متحده در نزدیکی فرودگاه بغداد کشته شد.

شماری از تندروها در ایران این حمله را «سیلی اول» خوانده اند. با این وجود، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران پس از حمله اعلام کرد که این یک تلافی‌جویی «متناسب» با حمله به سلیمانی بود و تهران اقدام نظامی دیگری نشان نمی‌دهد. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نیز در سخنرانی پس از این حمله به ادامه اقدامات نظامی اشاره نکرد.

ترامپ نیز در توئیتی پس از این حمله نوشت: «همه چیز خوب است … تاکنون به خیر گذشته.»

توئیت‌های پیشین رئیس‌جمهوری ایالات متحده اما نگرانی‌ها از تلافی‌جویی آمریکا و کشانده شدن منطقه به جنگ فراگیر را افزایش داده بود.

ترامپ پس از کشته شدن سلیمانی تهدید کرده بود که در صورت تلافی‌جویی ایران به ۵۲ نقطه در این کشور حمله خواهد کرد. اگرچه رئیس‌جمهوری ایالات متحده برخی از این مکان‌ها را مکان‌های فرهنگی ارزشمند برای ایران معرفی کرده بود، سه‌شنبه ۷ ژانویه / ۱۷ ژانویه در برابر انتقادها نسبت به احتمال ارتکاب جنایت جنگی عقب نشست و گفت که به میراث فرهنگی ایران کاری نخواهد داشت.

ترامپ با این وجود در توئیت دیگری هشدار داده بود که واکنش به حمله احتمالی ایران «نامتناسب» خواهد بود.

پس از حمله ایران به پایگاه‌های آمریکا در عراق، تلاش‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از وقوع یک جنگ فراگیر شدت گرفت.

نامزدهای دموکرات انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در بیانیه‌های جداگانه خواستار تنش‌زدایی میان ایران و آمریکا شدند و همزمان از سربازان آمریکایی حاضر در منطقه اعلام حمایت کردند.

رهبران اروپایی نیز در پیام‌های خصوصی و عمومی از دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده خواستند تا برای نزاع با ایران حدی قائل شود و به حمله موشکی ایران به نیروهای آمریکایی در عراق پاسخ نظامی ندهد.

عربستان سعودی و امارات متحده عربی، رقبای منطقه‌ای تهران نیز هیچکدام خواهان تلافی از سوی واشنگتن نشده اند. انور قرقاش، وزیر خارجه متنفذ امارات گفت: «ضروری است که منطقه از تنش‌های جاری فاصله بگیرد. تنش‌زدایی عقلانه و ضروری است. باید راه سیاسی به سوی ثبات را دنبال کنیم»


در همین زمینه: