اکبر شوکت رییس «کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی» می‌گوید ۵۰ درصد حوادث کار کشور در بخش ساختمان رخ می‌دهد و ۶۵ درصد کارگرانی که در اثر حوادث کار جان می‌بازند یا به قطع نخاع دچار می‌شوند هم کارگران ساختمانی‌اند. او می‌گوید جان باختن کارگران ساختمان در حوادث کار نشانه ضعف قانون در برخورد با کارفرماست.

کارگران ساختمانی و مقنی‌ها قربانیان اصلی حوادث کار در ایران هستند.

بی‌توجهی کارفرمایان به رعایت ابتدایی‌ترین نکاتی که می‌تواند مانع حوادث کار شود، به افزایش حوادث کار می‌انجامد. روی چاله آسانسور ساختمان‌ها یا پرتگاه باز است، داربست‌ها ایمن نیست و درنتیجه کارگر دچار حادثه کار می‌شود.

به گفته‌ی رییس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی، اکبر شوکت:

«اگر کارفرما حداقل مسائل ایمنی کار را رعایت کند، بسیاری از حوادث کار در بخش ساختمان قابل پیشگیری‌اند. اما قانون برای کارفرمایان بخش ساختمان جریمه‌ای در نظر نگرفته و آئین‌نامه‌ای که برای برخورد با کارفرمایان بخش ساختمان تهیه شده، شش سال است که در معاونت وزارت کار خاک می‌خورد.»

کاهش حوادث کار علاوه بر این که مستلزم آموزش کارگران است به الزاماتی همچون متعهد کردن کارفرما و پیمانکار نیاز دارد. اکبر شوکت می‌گوید برای کارفرمایان جریمه‌ای در نظر گرفته نشده و حتی اگر حادثه کار به مرگ کارگر منجر شود، پروانه ساختمان باطل نمی‌شود.

شوکت در توضیح بی‌توجهی مسئولان در برخورد با کارفرمایان ساختمانی می‌گوید:

«ساختمان‌هایی را سراغ داریم که شش کارگر در آن ساختمان جان خود را از دست دادند، اما کارگاه بازهم تعطیل نشده است. انتقاد ما به دستگاه قضایی است که ضعیف عمل می‌کند؛ زیرا تاوان همه سهل‌انگاری‌ها را تبدیل به دیه کرده است.»

گزارش پزشکی قانونی حاکی است که در شش ماه اول سال جاری حوادث کار منجر به مرگ به نسبت مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است. بیشترین عامل مرگ کارگران سقوط از بلندی است. هفته گذشته هم اعلام شد که حوادث کار منجر به مرگ در استان لرستان در ۹ ماه اول امسال به نسبت مدت مشابه قبل ۴۱ درصد افزایش یافته است. در لرستان نیز، سقوط از بلندی بیشتری عامل مرگ کارگران بوده است.


درهمین زمینه: