محمدحمید طهماسی، رئیس هیات اعزامی افغانستان به هرات برای پیگیری ماجرای کشتار کارجویان افغانستانی در هریرود، روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت‌ با تأیید کشته شدن این مهاجران در مرز افغانستان و ایران توسط نیروهای نظامی ایران، اعلام کرد اسناد و شواهد کافی در این مورد به دست آمده است.

ناحیه مرزی هریرود − گفته می‌شود مقتولان را به داخل هریرود انداخته‌اند. هریرود از مرکز افغانستان سرچشمه می‌گیرد و با گذر از مرز مشترک افغانستان و ایران پس از پیوستن کشف‌رود به آن با نام رود تجن وارد ترکمنستان می‌شود.
ناحیه مرزی هریرود − گفته می‌شود مقتولان را به داخل هریرود انداخته‌اند. هریرود از مرکز افغانستان سرچشمه می‌گیرد و با گذر از مرز مشترک افغانستان و ایران پس از پیوستن کشف‌رود به آن با نام رود تجن وارد ترکمنستان می‌شود

پایگاه خبری ۸ صبح افغانستان با انتشار این خبر از قول این مقام افغان نوشت که تا یک هفته دیگر تمام مدارک و شواهد به دست آمده به رهبری دولت افغانستان تسلیم می‌شود.

این مقام افغان از اشرف غنی احمد زی، رئیس جمهوری افغانستان خواست تا در این زمینه ابراز نظر کند.

هیأت اعزامی دولت افغانستان به هرات، اطلاعات به ‌دست آمده از این حادثه را به این ترتیب ارائه کرده است که در کل ۴۶ مهاجر افغان با استفاده از مسیر غیرقانونی وارد ایران شده بودند که بر اساس یافته‌های این هیأت، تا این لحظه ۱۷ نفر از این افراد ناپدید هستند، ۱۰ نفر که ساکنان مناطق و شهرهای رباط‌‌ سنگی، هرات و فاریاب بودند، کشته شده‌اند و ۱۹ نفر نیز با کمک غواصان محلی از آب نجات یافته‌اند.

گزارش شده است که برخی پیکرهای یافت شده به شدت آسیب دیده‌اند.

از سوی دیگر اما مقام‌های محلی در هرات و ولسوالی گلران از کشته شدن ۱۸ نفر از این مهاجران خبر داده‌اند.

پیش از این هم خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که جنازه ۱۲ نفر از این مهاجران پیدا شده است:

افغانستان: ۱۲ جسد دیگر از غرق‌شدگان پیدا شد

قبل از آن هم گزارش‌هایی از پیدا شدن پنج جنازه دیگر منتشر شده بود.

به دنبال انتشار خبر کشتار هریرود، رئیس جمهوری افغانستان شامگاه جمعه در فرمانی یک هیأت ۱۰ نفره تحقیق و تفحص را مأمور بررسی این پرونده کرد. ارگ ریاست جمهوری با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد ریاست این هیأت را محمدحمید طهماسی، از مقامات بلندپایه افغانستان به عهده دارد.

وزارت خارجه ایران ادعا می‌کند که این حادثه در خاک افغانستان اتفاق افتاده است.

این احتمال مطرح است که مرزبانان ایرانی کارگران مهاجر را شکنجه کرده و سپس جنازه آن‌ها را به رودخانه هریرود انداخته‌اند.

پیش از این، عبدالوحید قتالی، والی هرات نیز اعلام کرده بود:

«بر اساس شواهد و مدارک موجود، برخی از مهاجران افغان وادار شده‌اند که خود را در آب‌های سیلابی رودخانه مرزی بیندازند. هویت عاملان این قضیه، دستورهایی که صادر شده و نوع یونیفورمی که وجود داشته، باید بررسی شود.»

وزارت خارجه افغانستان صبح روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت‌ ماه اما با انتشار گزارشی اعلام کرد پس از گفت‌وگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و افغانستان در خصوص حادثه کشته شدن شماری از مهاجران افغان در مرز دو کشور، در صورت ضرورت، هیأت‌های تعیین شده از سوی دو طرف در محل حادثه و در شهرهای مشهد و هرات جلسه مشترک برگزار خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این گزارش آمده است که هدف از برگزاری این جلسه مشترک، دریافت شواهد و اتخاذ تصمیم‌های بعدی برای روشن شدن ابعاد این حادثه و همچنین پیدا کردن راه‌حل برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی در آینده است.

این گزارش از سوی وزارت خارجه افغانستان پس از آن منتشر شد که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و حنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه افغانستان شامگاه یک‌شنبه ۲۱ اردیبهشت‌ برای همکاری با یکدیگر و تشکیل هیأت‌های حقیقت‌یاب در خصوص حادثه پیش آمده، تلفنی گفت‌و‌گو کردند.

بنا بر گزارش‌های منتشر شده، در این گفت‌وگوی تلفنی همچنین آخرین تحولات سیاسی افغانستان و ابتکار منطقه‌ای برای صلح در این کشور از سوی دو طرف مورد گفت‌و‌گو و تبادل نظر قرار گرفته است.

این گفت‌وگوی تلفنی و معرفی هیأت حقیقت‌یاب از سوی ایران در حالی است که عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز ۱۷ اردیبهشت در اولین واکنش رسمی مقامات جمهوری اسلامی، خبر کشته شدن مهاجران افغان توسط نیروهای مرزبانی ایران را «قویا تکذیب کرد.»

عباس موسوی انتشار این خبر را در تداوم «فضاسازی برخی رسانه‌های بیگانه که با پول‌های نفتی اداره می‌شوند» علیه جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت:

«این حادثه در خاک افغانستان رخ داده و مرزبانی جمهوری اسلامی، وقوع هر اتفاقی در این ارتباط در خاک کشورمان را رد کرده است.»

او یک‌روز بعد با تأکید بر گفته‌های قبلی خود اعلام کرد که برخی درصدد بر هم زدن شرایط در منطقه و بین ایران و افغانستان هستند.

در همین زمینه

فعالان مدنی خواهان پی‌گیری کشتار کارگران در مرز ایران شدند