آخرین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در دوره دهم قانونگذاری برگزار شد و کار مجلس دهم به پایان رسید. علی لاریجانی در این روز گفت به مجلس دهم جفا شده است. او دو روز پیش در ارتباط با بررسی قانون اصلاح انتخابات در مجلس، شورای نگهبان را مورد انتقاد قرار داده بود و این شورا در روز پایان کار مجلس دهم  «بی‌اطلاعی» رئیس مجلس را «تعجب‌آور» خواند.

527آخرین جلسه علنی مجلس دهم ـ عکس از مریم کامیاب ـ خبرگزاری مهر

آخرین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در دوره دهم، چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت برگزار شد. در این جلسه افزون بر عکس‌ گرفتن‌های نمایندگان و عدم رعایت فاصله‌گیری‌های دوران شیوع کرونا، علی لاریجانی، رئیس مجلس حدود یک ساعت به ارائه گزارشی از عملکرد مجلس دهم پرداخت.

لاریجانی در سخنان خود گفت مجلس دهم در طول فعالیت خود «تلاش کرد تا با همدلی سایر قوا توطئه‌های خطرناک دشمنان را بر ضد نظام ناکام بگذارد». او بدون اشاره به ردصلاحیت‌های اخیر برخی نمایندگان مجلس دهم توسط شورای نگهبان به‌دلیل اظهارنظرهایشان، مدعی شد که در مجلس دهم «همه گرایش‌های سیاسی حضور فعال و چشمگیری داشتند و از نظر سیاسی، مجلسی یک‌دست و به‌فرمانی نبود و نمایندگان با آزادی کامل اظهارنظر می‌کردند».

علی لاریجانی با بیان این‌که «یاد ندارم تدبیری از مقام رهبری به مجلس اعلام و کسی به آن توجهی نکرده باشد»، افزود در ۱۲ سالی که رئیس مجلس بوده به خاطر نمی‌آورد که رهبر جمهوری اسلامی دستوری به این مجلس داده باشد: «البته گاهی بر سر موضوعی مانند استیضاح به شخص من دستور دادند ولی به مجلس دستوری ندادند. (…) ایشان نظر خود را می‌گفتند اما دستوری نمی‌دادند و می‌گفتند مجلس خودش تصمیم بگیرد. مجلس هم وقتی نظر ایشان را می‌دانست احترام می‌گذاشت (…)  دوستانی که گاهی راجع به مجلس حرف می‌زنند یاد بگیرند نظر ولایی چیست.»

لاریجانی شامگاه دوشنبه ۲۹ اردیبهشت در یک برنامه زنده تلویزیونی مجلس را محلی برای تحقق خواسته‌های رهبر جمهوری اسلامی دانسته و گفته بود: «اگر ولایت بخواهد محقق بشود از طریق مجلس است.»

رئیس مجلس دهم در جلسه پایانی مجلس دهم از «مظلومیت» این مجلس هم سخن گفت: «به این مجلس جفا شد و هیچ وقت به مصلحت کشور نبود که یک رکن مهم و اصلی دموکراسی در کشور که این‌همه تلاش کرده با الفاظ سبک، تحقیر و تخریب مواجه شود. طی ۴۰ سال گذشته هیچ یک از مجالس به این اندازه مورد توهین و هجوم مواجه نشد، نه تنها از سوی دشمنان که دشمنان باید دشمنی کنند، بلکه از سوی کسانی که انتظار می‌رفت حرمت قوه و نهاد مهمی از نظام را پاس بدارند و واقعاً مجلس دهم مظلوم واقع شد.»

پاسخ شورای نگهبان به لاریجانی

علی لاریجانی در مصاحبه دوشنبه خود در دو موضوع از شورای نگهبان انتقاد کرده بود: مصوبه مجلس درباره قانون انتخابات و عزل اعضای شورای نگهبان و رد صلاحیت فله‌ای نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس دهم در انتخابات مجلس یازدهم.

او در این مصاحبه با اشاره به مصوبه مجلس گفته بود این مصوبه «دو سال زمان برد و بعد در مجلس قانون آن تصویب شد، اما یک‌مرتبه شورای نگهبان اصل موضوع را به‌هم زد. مجلس حق داشت ناراحت شود.»

نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۱۴ اردیبهشت به مصوبه‌ای رأی دادند که بر اساس آن هم نقش نهادها در نعیین صلاحیت نامزدهای انتخابات محدود می‌شد و هم نمایندگان می‌توانستند اعضای شورای نگهبان را عزل کنند. تا پیش از این، بر اساس قانون اساسی انتخاب و عزل فقهای شورای نگهبان با رهبر جمهوری اسلامی بود. احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان سه روز بعد با انتقاد از این طرح، هدف از تصویب آن را «بی‌خاصیت کردن احراز صلاحیت داوطلبان» دانست و عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان هم از همان ابتدا تکلیف این مصوبه را مشخص کرد: «مصوبه‌ای که خلاف قانون اساسی و موازین شرع باشد نمی‌تواند تأیید شود.»

روابط عمومی شورای نگهبان چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت درباره سخنان تلویزیونی علی لاریجانی اطلاعیه‌ای منتشر کرد و در آن نوشت مدل پیشنهادی مجلس در طرح اصلاح قانون انتخابات «خلاف اصول قانون اساسی» بود و حتی پیش از تصویب آن در مجلس موضوع به اطلاع لاریجانی و اعضای کمیسیون مربوطه رسیده بود.

روابط عمومی شورای نگهبان گفته است مشروح مذاکرات اعضای این شورا در دسترس است و «بی‌اطلاعی رئیس محترم مجلس شورای اسلامی در این خصوص تعجب‌آور است».

در این اطلاعیه در مورد بررسی صلاحیت نمایندگان در شورای نگهبان گفته‌شده که «با تکیه بر مدارک و مستندات متقن و استعلامات مراجع قانونی و با حساسیت حقوقی و سیاسی فراوان» و «نظر اکثریت اعضا»ی شورای نگهبان انجام شده است.

روابط عمومی شورای نگهبان آن‌چه در هفته‌های اخیر در مورد این شورا در مجلس دهم گذشت را «خلاف اخلاق و قانون و حتی در مواردی متضمن توهین» دانسته و گفته است: «تصویب طرح‌هایی که با نص صریح قانون اساسی مغایرت داشت و به ضرر نظام انتخاباتی بود نیز دور از ‌شأن قوه قانونگذار بود.»

با پایان گرفتن جلسات علنی مجلس دهم کار این مجلس تا ششم خردادماه ادامه خواهد داشت و هفت خرداد مجلس یازدهم که اکثریت مطلق آن را نمایندگان اصولگرا تشکیل می‌دهند، آغاز به کار می‌کند.

بیشتر بخوانید: