مدیرکل دفتر امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور اعلام کرد که کشتار کارجویان افغانستانی در رودخانه مرزی هریرود «صحنه‌سازی معاندان» است. نتیجه تحقیقات میدانی هنوز منتشر نشده با این حال مهدی محمودی ادعا کرد ممکن است کارجویان افغانستانی هنگام تلاش برای عبور از رودخانه غرق شده‌ باشند.  

شماری از مهاجران افغانستانی ۱۲ اردیبهشت‌ پس از ورود به خاک ایران در رودخانه هریرود غرق شدند.
شماری از مهاجران افغانستانی ۱۲ اردیبهشت‌ پس از ورود به خاک ایران در رودخانه هریرود غرق شدند.

شماری از مهاجران افغانستانی  ۱۲ اردیبهشت سال جاری‌ پس از ورود به خاک ایران در رودخانه هریرود غرق شدند. شواهدی که مقام‌های محلی و دولتی در افغانستان به دست آورده‌اند حاکی از آن است که مرزبانان ایرانی این مهاجران را دستگیر و شکنجه کردند و سپس به سمت رودخانه هریرود راندند که منجر به غرق شدن تعدادی از آنها شد. فرمانده هنگ مرزی تایباد در ایران و همچنین سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران این خبر را تکذیب کرده بودند.

مهدی محمودی، مدیرکل دفتر امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور چهارشنبه ۲۱ خرداد در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت کشتار مهاجران افغان در هریرود یک صحنه‌سازی است:

«هرچند در خصوص صحت این صحنه‌سازی و ارتباط آن با زمان و مکان مذکور تردیدهای اساسی وجود دارد، ولی مسلماً این واقعه هیچ ارتباطی با مرزبانی جمهوری اسلامی ندارد.»

محمودی در ادامه این مصاحبه احتمال داد که ممکن است کارجویان افغانستانی قصد داشته‌اند با عبور از نقاط سخت‌گذر رودخانه وارد خاک ایران بشوند که به علت سطح و سرعت آب تعدادی از آنها غرق شده‌اند.

به دستور محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان برای بررسی این واقعه هیأت حقیقت‌یابی تشکیل شد و مسئولان مرزی ایران و افغانستان ۲۵ اردیبهشت در محل کشتار حاضر شدند و بعد از بررسی‌های میدانی جلسه مشترکی برگزار کردند.

محسن بهاروند، معاون حقوقی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران و سید رسول موسوی، دستیار وزیر خارجه و نماینده مرزبانی ایران صبح سه‌شنبه ۶ خرداد در سفر به کابل در گفت‌وگو با حنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه افغانستان نتایج تحقیقات میدانی در هریرود را به بحث گذاشتند. نتیجه این تحقیقات هنوز منتشر نشده است. با این حال مهدی محمودی، مدیرکل دفتر امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با اطمینان زیادی ادعا کرد که کشتار کارجویان افغانستانی در مرز «فضاسازی معاندان» با هدف «ایجاد اختلاف و بدبینی بین دو ملت» است. مهدی محمودی در ادامه این گفت‌وگو گفت:

«دولت جمهوری اسلامی ایران همواره ملت افغانستان را برادر خود می‌‌داند. خدمات چندین ساله ارایه شده در حوزه‌‌های مختلف به اتباع افغانستانی مؤید این موضوع است.»   

محمد حمید طهماسی، رئیس هیأت حقیقت‌یاب افغانستان اعلام کرده است که از مجموع ۴۶ تن از مهاجران افغانستانی که در مرز هریرود وارد ایران شده بودند، ۱۰ تن جان باخته‌اند، ۱۷ تن مفقود شده‌اند و ۱۹ تن دیگر نجات یافته‌اند.

گروهی از بستگان قربانیان کشتار هریرود در مرز ایران و افغانستان اعلام کرده‌اند که از خون عزیزانشان نمی‌گذرند. آن‌ها از دولت افغانستان خواسته‌اند که این کشتار را از طریق نهادهای حقوق بشری در جهان پیگیری کند.

بیشتر بخوانید: