وزارت امور خارجه فرانسه روز چهارشنبه ۱۱ تیرماه/ اول ژوئیه، با انتشار بیانیه‌ای در واکنش به تأیید حکم حبس فریبا عادل‌خواه، شهروند دو تابعیتی ایرانی-‌فرانسوی اعلام کرد این تصمیم مقامات قضایی ایران را محکوم می‌کند.

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه روز سه‌شنبه دهم تیر از قطعی شدن حکم پنج سال حبس برای فریبا عادل‌خواه خبر داد.

فریبا عادل‌خواه

وزارت خارجه فرانسه در بیانیه خود تأکید کرد که حکم صادر شده برای فریبا عادل‌خواه سیاسی‌ست و مبنای حقوقی و واقعی ندارد:

«ما این تصمیم مقام‌های ایرانی را که در غیاب هر گونه شواهد جدی یا واقعیات، بر ادامه بازداشت خانم فریبا دلخواه فقط برای مقاصد سیاسی اصرار دارند، محکوم می‌کنیم و مصمم به کسب آزادی هموطن خود هستیم.»

این وزارتخانه، قطعی شدن حکم پنج سال حبس علیه عادل‌خواه را موجب «کم شدن اعتماد میان دو کشور» دانست و اعلام کرد که این حکم «تأثیری منفی» بر روابط دو کشور خواهد داشت.

پس از اعلام حکم قطعی فریبا عادل‌خواه از سوی سخنگوی قوه قضاییه، سعید دهقان، وکیل مدافع فریبا عادل‌خواه از نحوه اعلام این حکم و همچنین مجازات یک‌سال و نیم حبس برای «تبلیغ علیه نظام» انتقاد کرد و حداکثر مجازات برای این «جرم» را یک سال زندان دانست:

«سخنگوی قوه از قطعی شدن حكم ٥ سال حبس برای موكل فریبا عادل‌خواه خبر داد و گفت: برای اتهام دیگر به یک ‌سال و نیم حبس محکوم شد: ١- كاش توضيح می‌‌داد كه وقتی حداكثر مجازات برای «تبليغ عليه نظام» يک سال حبس است، منبعِ آن «نيمِ» اضافه دقيقاً كجاست! ٢- كاش صبر می‌كرد حكم به ما هم ابلاغ می‌شد.

فریبا عادل‌خواه، پژوهشگر دو تابعیتی ایرانی-فرانسوی است که ۱۷ خرداد ماه ۱۳۹۸ توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران در منزل شخصی خود در تهران بازداشت شد.

غلامحسین اسماعیلی روز گذشته در نشست خبری خود درباره آخرین وضعیت پرونده محکومیت فریبا عادل‌خواه گفت:

«ایشان به لحاظ ارتکاب جرایمی امنیتی به تحمل پنج سال حبس محکوم شده است. البته یک حبس یک‌ و نیم ساله هم دارند که در نهایت همان حبس پنج ساله با احتساب ایام بازداشت موقت اجرا خواهد شد.»

پیش از تأیید حکم قطعی این زندانی دو تابعیتی از سوی دادگاه تجدیدنظر، امائول مکرون، رئیس جمهوری فرانسه در گفت‌وگوهای تلفنی خود با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، خواستار آزادی عادل‌خواه شده بود.

همچنین اگنس فون در مول، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه، روز ۲۵ خرداد ۱۳۹۸/ ۱۵ ژوئن ۲۰۱۹ در بیانیه‌ای گفته بود:

«مقام‌های فرانسوی در این شرایط دشوار گام‌هایی برداشته‌اند تا در زمینه وضعیت و شرایط بازداشت عادل‌خواه اطلاعاتی را از مقام‌های ایرانی به دست آورند و همچنین خواهان دسترسی کنسولی شده‌اند.»

سخنگوی وزارت خارجه فرانسه همچنین گفته بود:

«هیچ پاسخ رضایت‌بخشی به این درخواست‌ها داده نشده و فرانسه از مقام‌های ایرانی خواسته است تا وضعیت خانم عادل‌خواه را روشن کنند.»

فریبا عادل‌خواه، استاد رشته انسان شناسی در دانشگاه ساینس پو (موسسه مطالعات سیاسی پاریس) است که در سال‌های گذشته برای انجام تحقیقاتی پیرامون حوزه علمیه به ایران سفر کرده بود.

او که پس از بازداشت متهم به جاسوسی بود، در دادگاه از این اتهام تبرئه اما به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» محاکمه شد.

پس از بازداشت فریبا عادل‌خواه، گابریل رولان مارشال، شریک زندگی او برای دیدار با عادل‌خواه به ایران سفر کرد که او هم بازداشت شد.

مارشال از اعضای بنیاد پژوهشی دانشگاه ساینس‌پو، به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» بازداشت شد. او اما در مقابل جلال روح‌الله‌نژاد، مهندس ایرانی که در فرانسه به اتهام دور زدن تحریم‌های آمریکا زندانی بود و احتمال استردادش به ایالات متحده وجود داشت، آزاد شد.

فریبا عادل‌خواه یک بار به مدت ۶۰ روز در زندان اوین دست به اعتصاب غذا زد.

  • در همین زمینه