محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران سه‌شنبه ۲۴ تیر به کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی دعوت شده بود. با این‌حال آنچه که در کانون توجه قرار داشت، جلسه وزیر خارجه در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بود که با موضوع بررسی سند جامع همکاری ۲۵ ساله ایران و چین یکشنبه گذشته برگزار شد. ظریف گفت طرف چینی پیش‌نویس مورد نظر خود رابه وزارت خارجه ایران تحویل داده است.

محمد جواد ظریف، وریر خارجه ایران در مجلس شورای اسلامی

برنامه ۲۵ ساله همکاری‌های مشترک ایران و چین (سند راهبردی ۲۵ ساله ایران-چین) یک توافقنامه راهبردی میان نظام جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین است که طبق آن قرار است چینی‌ها در صنعت نفت ایران، شرکت ملی صادرات گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و نیز زیرساخت حمل و نقل ایران سرمایه‌گذاری وسیعی انجام دهند. نخستین بار در سال ۹۴ در سفر شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین به ایران این قرارداد مطرح شد اما از سال ۹۸ تخت تاثیر سیاست‌ فشار حداکثری دولت ترامپ و تحریم اقتصادی ایران انعقاد این سند در دستور کار قرار گرفت. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران سه‌شنبه ۲۴ تیر در جمع خبرنگاران گفت:

«در اسفند ماه چینی‌ها پیش‌نویس خود را بر مبنای پیش‌نویسی که ما تهیه کرده بودیم ارائه کردند و ما در حال حاضر در حال بررسی و نهایی کردن این دو پیش‌نویس هستیم تا به یک توافق برسیم.»

ظریف در ادامه سخنانش از آمادگی ایران برای مذاکرات نهایی با طرف چینی خبر داد:

«حدود ۱۰ روز پیش در گفت‌وگوی ویدئو کنفرانسی که با وزیر خارجه چین داشتم به آنها اطلاع دادم که ما آماده برای انجام مذاکره نهایی هستیم به منظور نهایی کردن پیش‌نویس. زمانی که این متن نهایی شود و مورد توافق دوطرف قرار بگیرد در مراجع قانونی نیز به تصویب خواهد رسید.»

یکشنبه گذشته ظریف در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره سند راهبردی ۲۵ ساله ایران-چین توضیحاتی به نمایندگان داده بود. ابوالفضل عموئی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره این جلسه گفته بود:

«وزیر امور خارجه در تشریح ابعاد این سند، بر لحاظ شدن منافع ملی در تدوین این سند تاکید کرد و شایعاتی چون فروش جزیره کیش و فروش نفت ارزان را رد کرد و آن را ناشی از غرض‌ورزی دشمنان توسعه روابط ایران و چین دانست.»

غلامرضا مصباحی‌مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران روز گذشته در مصاحبه با روزنامه ایران گفت:

«دلبستگی دولت به غرب بسیار روشن است، سند همکاری ۲۵ ساله با چین هم بعد از این بود که رهبر انقلاب پیام خاصی و فرد خاصی را (به چین) فرستادند و با رئیس جمهوری چین گفت‌و‌گو کردند. تا پیش از این، این عزم در رفتار دولت ما دیده نشد. چه نسبت به چین، چه نسبت به روسیه. طبعاً این دو کشور هم تا کشوری با آنان ارتباط راهبردی نداشته باشد، روابطی نخواهند داشت.»

بر اساس این سند ظاهراً قرار است چین واردکننده ثابت نفت از ایران باشد و ایران نیز باید نگرانی‌های چین برای بازگشت سرمایه‌گذاری خود را برطرف کند.ارتقای همکاری‌های بانکی ، مالی و بیمه‌ای و گشایش شعبات بانک های ایران و تاسیس بانک مشترک ایران و چین به ویژه ایجاد پیام رسان ملی میان دو کشور به جای سوییفت نیز مطرح شده است.

بیشتر بخوانید: