با گذشت ۹ سال از جنگ سوریه کارشناس‌های سازمان ملل در گزارشی اعلام کردند که رژیم بشار اسد همچنان به تجاوز، شکنجه و قتل زندانیان ادامه می‌دهد. آن‌ها همچنین گفته‌اند ائتلاف نیروهای شورشی مورد حمایت ترکیه در سوریه نیز احتمالاً دست به جنایات جنگی زده‌ است. سازمان ملل از آنکارا خواسته است تا برای جلوگیری از این اعمال اقدامات بیشتری انجام دهد.

پناهجوی سوری در مرز ترکیه – عکس از shutterstock

به‌گزارش آسوشیتدپرس، کارشناس‌های کمیسیون تحقیق سوریه در سازمان ملل روز سه‌شنبه ۲۵ شهریور / ۱۵ سپتامبر در ژنو بیست‌ویکمین گزارش خود درباره سوریه را براساس ۵۳۸ مصاحبه و همچنین اسناد، تصاویر ماهواره‌ای و شواهد دیگر ارائه دادند. این گزارش نیمه نخست سال ۲۰۲۰ را پوشش می‌دهد.

آتش‌بس بین شورشیان، دولت سوریه و متحدانش از ماه مارس گذشته تاکنون عمدتاً در منطقه ادلب تحت کنترل شورشیان برقرار است.

این گزارش با ارائه «دلایل منطقی» گفته است که دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه «به جنایت علیه بشریت، از جمله ناپدید کردن زندانیان، قتل، شکنجه، خشونت جنسی و جبس افراد ادامه داده است».

همچنین گفته شده که «ارتش ملی سوریه» متشکل از نیروهای شورشی مورد حمایت ترکیه با گروگان‌گیری، شکنجه و تجاوز جنسی، احتمالاً دست به جنایات جنگی زده‌اند. این اعمال در شمال شرق سوریه، منطقه‌ای که کُردهای سوریه در آن حضور دارند انجام شده است. شورشیان مورد پشتیبانی ترکیه مناطق وسیعی در مرز بین دو کشور را کنترل می‌کنند و با نیروهای دفاعی کردها درگیر هستند.

کمیسیون تحقیق سازمان ملل اعلام کرد که در حال بررسی گزارش‌هایی است که براساس آن‌ها اعضای «ارتش ملی سوریه» طی سال گذشته دست‌کم ۴۹ زن کرد ایزدی را در مناطق رأس‌العین و عفرین بازداشت کرده‌اند.

این گزارش بر مسئولیت ترکیه در «تأمین نظم و امنیت عمومی و حفاظت ویژه از زنان و کودکان» تأکید کرده است.

کمیسیون خاطرنشان کرد که شرایط در اردوگاه‌های مناطقی که در دست نیروهای دفاعی سوریه قرار دارند، نگران‌کننده و وخیم است، زیرا به‌دلیل شیوع ویروس جدید کرونا خدمات پزشکی «به حداقل» کاهش یافته است.

کارن کونینگ ابوزیاد، یکی از سه عضو کمیسیون تحقیق سازمان ملل با بیان این‌که «همه موانع بر سر راه ارائه کمک‌های بشردوستانه باید برداشته شوند»، گفت:

«افزایش چشمگیر کسانی که از عدم امنیت غذایی در سوریه رنج می‌برند در نیمه اول سال ۲۰۲۰ عمیقاً نگران‌کننده است.»

کمیسیون یادآوری کرد که سوریه با فشارهای جدید ناشی از بیماری ویروس کوویدـ۱۹، بحران ارزی و اقتصادی، تحریم‌های جدید و شدید آمریکا و همچنین خسارت‌های ویرانگر جنگ در طول یک دهه، مواجه است.

این کمیسیون خواستار کاهش تحریم‌ها شد. این تحریم‌ها همراه با تأثیرات ویروس کوویدـ۱۹، تأخیر در تحویل کمک‌های بشردوستانه را تشدید می‌کنند.

همچنین در گزارش کمیسیون از کشورها خواسته شده که اتباع خود از اعضای گروه «دولت اسلامی» (داعش) و زنان آن‌ها را که در اردوگاه‌های محروم به‌سر می‌برند، پس بگیرند.

در ماه اردیبهشت / آوریل سال جاری در دادگاه عالی کوبلنتسِ آلمان انور رسلان، عضو سابق سازمان اطلاعات و امنیت سوریه و عیاض الغریب، یک مقام درجه پایین این سازمان به اتهام دست داشتن در شکنجه‌های زندانیان توسط رژیم سوریه محاکمه شدند. آن‌ها متهم به دست داشتن در قتل، تجاوز و آزار جنسی ده‌ها زندانی شدند.

انور رسلان افسر ارشد رژیم سوریه، به ۵۸ مورد قتل، تجاوز و آزار جنسی جدی از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۲ متهم شد و گفته شد که او مسئول شکنجه دست‌کم ۴۰۰۰ نفر در زندانی در دمشق بوده است. اتهام عیاض الغریب، متهم ردیف دوم هم‌دستی در این جنایت‌ها عنوان شد.

بیشتر بخوانید: