در ادامه نقض حقوق بشر از سوی جمهوری اسلامی، رفتار با زندانیان سیاسی و بازداشت دوتابعیتی‌ها در ایران، بریتانیا، فرانسه و آلمان در یک اقدام دیپلماتیک و هماهنگ سفیران ایران در این سه کشور را احضار کردند.

پرچم‌های فرانسه، آلمان و بریتانیا – عکس از shutterstock

گاردین چهارشنبه ۲ مهر / ۲۳ سپتامبر گزارش داد، حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در بریتانیا روز گذشته (سه‌شنبه) به وزارت امور خارجه بریتانیا احضار شد و در این هفته سفیران ایران در پاریس و برلین نیز فراخوانده شدند.

در نامه‌ای که در این‌باره به بعیدی‌نژاد فرستاده شده و به دست گاردین نیز رسیده است گفته شده که سیاست بازداشت‌های خودسرانه در ایران جایگاه بین‌المللی این کشور را به‌شدت تضعیف می‌کند.

این نخستین اقدام هماهنگ سه کشوربریتانیا، فرانسه و آلمان در مورد نقض حقوق بشر در ایران است.

اعدام و تشدید فشار بر زندانیان سیاسی

این روزها نقض حقوق بشر در ایران در خبرهایی در حد اعدام جلوه‌گر شده است. بنا به گزارش‌ فعالان حقوق بشر، چهار زندانی سیاسی عرب به نام‌های حسین سیلاوی، علی خسرجی، علی مطیری و علی مجدم که پیش‌تر حکم اعدام دریافت کرده‌اند، از زندان شیبان اهواز به مکان نامعلومی منتقل شده‌اند و نگرانی‌ها از احتمال اجرای حکم اعدام آنها افزایش یافته است.

نازنین زاغری-راتکلیف، شهروند ایرانی ـ بریتانیایی که از سال ۲۰۱۶ در زندان‌های ایران به‌سر می‌برد، از نام‌های مطرح در گزارش‌های اخیر درباره زندانیان سیاسی است. نازنین زاغری اواخر اسفند سال گذشته به همراه شمار دیگری از زندانیان به دلیل شیوع ویروس کرونا در زندان‌های ایران با پابند الکترونیکی از زندان به منزل والدینش منتقل شد. او اجاره ندارد بیش از ۳۰۰ متر از محل سکونتش فاصله بگیرد. مأموران سپاه پاسداران در این هفته به منزل والدین او وارد شدند و او را متهم کردند که فاصله ۳۰۰ متری از منزل را رعایت نکرده است. زاغری نیز بعد از مراجعه مأموران سپاه در یک تماس تلفنی با دادستانی تهران از سپاه شکایت کرد و اعلام کرد که فقط مسئولان زندان اوین حق رسیدگی به این اتهام را دارند. شکایت زاغری از سپاه پاسداران از مجراهای دیپلماتیک به وزارت خارجه بریتانیا نیز ابلاغ شد.

در ایران همچنین اعدام نوید افکاری، کشتی‌گیر عضو تیم ملی و از شرکت‌کنندگان در اعتراضات ضدحکومتی، مخالفت‌های جامعه مدنی را برانگیخته است. او متهم شده بود که یک نگهبان امنیتی را کشته است اما مدارک و شواهد مربوط به این اتهام مورد تردید بودند.

همچنین نسرین ستوده، وکیل دادگستری و یکی از زندانیان سیاسی ایران بیش از ۴۰ روز است که در اعتصاب غذا به‌سر می‌برد. به‌گفته رضا خندان، همسر نسرین ستوده، او به دلیل وضعیت جسمانی‌اش در بیمارستان بستری شده است.

ستوده از حق بی‌حجابی زنان دفاع کرده است. او گفته است که اعتصابش برای تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی به‌منظور آزادی زندانیان سیاسی و جلب توجه به وضعیت آن‌ها در هنگام شیوع ویروس کرونا است.

از واکنش‌های جهانی

فرانسه نیز به‌دنبال آزادی فریبا عادل‌خواه، شهروند ایرانی ـ فرانسوی و پژوهشگر مؤسسه مطالعات سیاسی پاریس (سیانس‌پو) است که در سال ۲۰۱۸ بازداشت شد. او به‌تازگی از زندان اوین به بازداشتگاه وزارت اطلاعات منتقل شده است.

در نامه‌ای که به سفیر ایران در بریتانیا فرستاده شده نگرانی بریتانیا از نقض شدید حقوق بشر در ایران ابراز شده است.

در این نامه گفته‌شده که شهروندان بریتانیایی، از جمله دو تابعیتی‌ها، اغلب در شرایط سخت و بدون توجیه در زندان‌های ایران به‌سر می‌برند، آن‌ها خودسرانه بازداشت شده‌اند و مستحق پیوستن به خانواده‌هایشان هستند.

در این نامه همچنین نگرانی از ادامه آزار و اذیت کسانی که از حقوق بشر در مرزهای این کشور دفاع می‌کنند و همچنین آزار و اذیت دست‌اندرکاران رسانه‌ها و سازمان‌های فرهنگی و کارکنان آن‌ها بیان شده است.

در اشاره صریح به اعدام افکاری، سه کشور گفته‌اند که همه مردم باید از حق برگزاری تظاهرات و آزادی بیان برخوردار باشند اما واکنش ایران به معترضان اغلب مهلک بوده است.

در ادامه این نامه آمده است:

«رسانه‌های آزاد و مستقل برای یک جامعه فعال ضروری است. وجود سازمان‌های فرهنگی که مردم را به‌دور از مرزها به هم مرتبط می‌کنند، به نفع مردم ماست.»

در این نامه اما هیچ اخطار صریحی به ایران در مورد پیامدهای عملی در صورت ادامه نقض حقوق بشر دیده نمی‌شود و پشتیبانی سه کشور از توافق هسته‌ای ایران نیز تهدید نمی‌شود.

هفته گذشته سفر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به چند کشور اروپایی، از جمله آلمان، بریتانیا و فرانسه لغو شد. سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران لغو سفر ظریف به اروپا را تأیید کرد و مدعی شد علت آن «مشکلات لجستیکی ناشی از شیوع ویروس کرونا» بوده است. رسانه‌های آلمان نوشتند لغو سفر ظریف بی‌ارتباط با اعتراض‌های گسترده سیاستمداران و انجمن‌ها و قهرمانان ورزشی به اعدام نوید افکاری نبوده است.

بیشتر بخوانید: