آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای اعلام کرد که ایران این نهاد را از نصب سه آبشار دیگر از سانتریفیوژهای پیشرفته IR-2m در تأسیسات هسته‌ای زیرزمینی نطنز آگاه کرده است. نصب این نوع از سانتریفوژها در توافق هسته‌ای منع شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

به‌گزارش رویترز، آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای جمعه ۴ دسامبر / ۴ آذر در گزارشی به کشورهای عضو این آژانس گفت:

«ایران به آژانس اطلاع داده است که تأسیسات غنی‌سازی در نطنز قصد دارد نصب سه آبشار سانتریفیوژ IR-2m را در این تأسیسات آغاز کند.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأکید کرد که این آبشارها به نخستین مجموعه سانتریفیوژهای از این نوع اضافه می‌شوند که قبلاً برای غنی‌سازی اورانیوم در این تأسیسات استفاده شده‌اند.

در چارچوب توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، ایران در تأسیسات زیرزمینی نطنز فقط باید با سانتریفیوژهای نسل اول IR-1  به غنی‌سازی اورانیوم ادامه دهد. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش اخیر خود که ۱۱ نوامبر / ۲۱ آبان منتشر شد، اعلام کرد میزان ذخائر اورانیوم غنی‌شده ایران ۱۲ برابر محدودیت اعلام‌شده در توافق هسته‌ای برجام است.

خبرگزاری رویترز، ۱۸ نوامبر / ۲۸ آبان بر اساس نسخه‌ای که از گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌دست آورده بود گفته بود که ایران تزریق «هگزافلوراید اورانیوم» به سانتریفیوژهای پیشرفته IR-2m تأسیسات هسته‌ای نطنز را آغاز کرده است. پیش از آن نیز در ۱۲ نوامبر / ۲۱ آبان گزارش داده بود که ایران نخستین آبشار سانتریفیوژهای پیشرفته IR-2m را در زیر زمین در تأسیسات هسته‌ای نطنز نصب کرده است.

رویترز به نقل از یک دیپلمات که نام او افشا نشد گزارش داده بود که ایران در تأسیسات زیرزمینی تازه‌ای در نطنز احداث دو آبشار سانتریفیوژهای پیشرفته IR-4 و IR-6 را هم آغاز کرده است.

با خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷، ایران گام به گام تعهدات خود به برجام را کاهش داد. ایران با ادامه نقض توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ به‌رغم ورود قریب‌الوقوع دولت جدید در واشنگتن، جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا را که از ژانویه روی کار خواهد آمد تحت فشار قرار می‌دهد.

بایدن گفته است که اگر ایران به تعهدات خود پایبند باشد، ایالات متحده به توافق سال ۲۰۱۵ بازمی‌گردد.

بایدن با صراحت اعلام کرده است که برای مقابله با برنامه هسته‌ای و موشکی ایران و همچنین برای مقابله با چین و روسیه در پی برقراری اتحاد با قدرت‌های اروپایی است. فرانسه، بریتانیا و آلمان در سه سال گذشته بارها خواهان مکمل‌هایی برای برجام شده‌اند.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران پنج‌شنبه ۱۳ آذر درباره احتمال بازگشت آمریکا در دوران ریاست جمهوری بایدن به برجام گفت:

«آمریکا از برجام خارج شده است اما از سازمان ملل خارج نشده است و باید به تعهدات خود در قبال شورای امنیت پایبند باشد. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت وجود دارد که آمریکا باید به آن پایبند باشد. دولت ترامپ این قطعنامه را نقض کرد. آمریکا تعهداتی در قبال قطعنامه ۲۲۳۱ دارد که باید به آنها پایبند باشد. آمریکا در جایگاهی نیست که بخواهد در این زمینه شرط‌گذاری کند.»

بیشتر بخوانید: