وزیر خارجه عربستان گفت که پایان تنش‌ها با قطر ظاهراً «نزدیک» است. کویت نیز پیش‌تر خبر داده بود که در حل و فصل تنش‌ها پیشرفت‌هایی به دست آمده. واشنگتن این پیشرفت‌ها را در جهت ایجاد یک ائتلاف عربی قدرتمند علیه ایران هدایت می‌کند. با این وجود وزیر خارجه ایران ابراز امیدواری کرد که آشتی میان کشورهای عربی به ثبات در منطقه منجر شود.

موقعیت قطر در میان کشورهای عربی تحریم‌گر آن

ایالات متحده و کویت برای پایان بخشیدن به منازعه دیپلماتیک میان کشورهای عربی نقش ایفا می‌کنند. در یک طرف این منازعه عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر قرار دارد و در طرف دیگر قطر. قطر از اواسط ۲۰۱۷ به اتهام حمایت از تروریسم و نزدیکی به ایران تحت تحریم‌های دیپلماتیک، تجاری و مسافرتی قرار گرفته است.

جراد کوشنر، مشاور ارشد دونالد ترامپ بعد از یک بازدید از عربستان سعودی روز چهارشنبه در دوحه نشست‌هایی داشت.

فیصل بن فرحان آل سعود در کنفرانسی خبری در رم از طریق ارتباط ویدئویی خبر داد: «به خاطر تلاش‌های کویت و همینطور حمایت قدرتمند رئیس‌جمهوری ترامپ پیشرفت مهمی در روزهای اخیر داشته ایم.»

او ابراز امیدواری کرد که این پیشرفت‌ها به توافقی نهایی منجر شود:

«امیدواریم که این پیشرفت بتواند به توافقی نهایی که ظاهرا نزدیک است منجر شود و می‌توانم بگویم که من تا حدی خوش‌بین هستم که ما به بستن توافقی بین همه ملت‌های تحت منازعه نزدیک هستیم.»

یک منبع در واشنگتن که در جریان این گفت‌وگوها قرار داد به رویترز گفته است که یک توافق مشروط حاصل شده و ممکن است در هفته‌های آینده به امضا برسد.

شیخ نواف الاحمد الصباح، امیر کویت روز جمعه از پیشرفت‌های حاصل شده استقبال کرد.

تلویزیون دولتی کویت به نقل از او اعلام کرد: «این توافق نشان داده است که همه طرف‌های درگیر بر روی همبستگی و اتحاد و ثبات پان‌عربی و پان‌خلیج توافق دارند.»

مایک پمپئو وزیر امور خارجه ایالات متحده که به صورت مجازی در نشستی در بحرین شرکت کرده بود روز جمعه گفت که ایالات متحده «بسیار امیدوار» است مشکل حل شود.

دیپلمات‌ها و منابع به رویترز گفته‌اند که واشنگتن اصرار دارد به عنوان قدم اول آسمان خلیج فارس به روی قطر باز شود.

قطر میزبان بزرگ‌ترین پایگاه نظامی ایالات متحده در منطقه است.

محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در پستی در توئیتر ابراز امیدواری کرد که آشتی در خلیج فارس «به پایداری و توسعه سیاسی و اقتصادی برای همه مردم همه منطقه کمک کند.»

کشورهای منتقد قطر ۱۳ خواسته را مطرح کرده اند که از جمله آنها بستن تلویزیون الجزیره، بستن یک پایگاه ترکیه و قطع رابطه با اخوان المسلمین است.

کاهش روابط با ایران کشوری که یک میدان بزرگ گازی مشترک با قطر دارد از دیگر خواسته‌های این کشورها است.