رئیس قوه قضائیه در جریان سفر به استان کرمانشاه از لزوم ساماندهی «کولبری» سخن گفت و از ایجاد یک کارگروه متشکل از مسئولان عالی رتبه استانی برای رسیدگی به مشکلات کولبری ظرف یک ماه خبر داد.

ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه

به گزازش خبرگزاری قوه قضائیه (میزان)، ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه در جریان دومین روز از سفر استانی خود به استان کرمانشاه، به معضل کولبری در این استان مرزی پرداخت و آن را جزو دغدغه‌های اصلی خود عنوان کرد. رئیس قوه قضائیه همچنین از تشکیل یک کار گروه برای رسیدگی به معضل کولبری خبر داد:

«روز گذشته در جلسه مشترک با استاندار و فرماندهان نظامی و انتظامی و مسئولان دادگستری مقرر کردیم یک کارگروه از مسئولان عالی رتبه استانی توسط شخص استاندار تعیین شود و یک کار سریع و بسیجی از موضع درد شناسی و حل‌کردن دغدغه‌های مردم با نگاه‌های اقتصادی و اجتماعی و راه اندازی بازارچه مرزی انجام شود.»

رئیس قوه قضائیه در ادامه تاکید کرد این کار گروه باید ظرف مدت یک ماه تشکیل شود و بخش‌هایی از آن در استان کرمانشاه و بخش که نیازمند کار در مرکز است توسط آنها صورت بگیرد.

رئیسی در حالی صحبت از برگزاری جلسه مشترک با فرماندهان نظامی و انتظامی برای تشکیل کار گروه جهت رسیدگی به معضل کولبری می‌کند که یکی از مهم‌ترین عامل اصلی کشته و زخمی شدن کولبران، نیروهای انتظامی و مرزبانی هستند. بر اساس گزارش سازمان‌های حقوق بشری فعال در کردستان، بیش از هشتاد درصد کشته و زخمی شدن کولبران درمعابر کولبری بر اثر تیراندازی نیروهای انتظامی و مرزبانی به سوی آنها است.

ابراهیم رئیسی به این‌که کار گروه مورد نظر قرار است دقیقا چه اقدام‌هایی را در راستای حل معضل کولبری انجام بدهد، هیچ اشاره ای نکرد.

بسیاری از مردم کُرد در نوار مرزی غرب و شمال غرب کشور که چهار استان آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام را در بر می‌گیرد، به دلیل فقر و نبود شغل برای امرار معاش به شغل کولبری روی آورده‌اند.

این اولین بار نیست که مسئولان جمهوری اسلامی وعده راه حل برای مقابله با بحران را کولبری را مطرح می‌کنند. دولت در سال‌های گذشته چندین برنامه مختلف برای رسیدگی به وضعیت کولبران را در دستور کار قرار داد که هیچ‌کدام از آنها به نتیجه نرسیده و اجرایی نشده است. از جمله برنامه‌های دولت می‌توان به بیمه کردن کولبران اشاره کرد که در نهایت تصویب نشد.

علی ربیعی، وزیر وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در تاریخ ۵ مرداد ۹۶ در سفری که به مناطق مرزی استان آذربایجان غربی و بازارچه‌های مرزی داشت، خبر از اختصاص ۹ هزار میلیارد ریال برای رفاه مرزنشینان داد. طبق این طرح قرار بود کولبران بیمه تأمین اجتماعی شوند و توسعه بازارچه‌ها در دستور کار قرار بگیرد، اما اجرایی نشد. طرح‌های مشابه دیگری توسط مجلس شورای اسلامی نیز ارائه شد که هیچ‌گاه عملی نشدند.

ایران ۷۵ هزار کولبر دارد که ۲۰ هزار نفر آن‌ها در سردشت و پیرانشهر ساکن‌اند. هر سال صد‌ها نفر از کارگران کولبر جانشان را در مناطق مرزی کردستان از دست می‌دهند.

 بر اساس آمارهای گردآوری شده توسط شبکه حقوق بشر کردستان، در سال ۱۳۹۸ حداقل ۷۰ کولبر کشته و ۱۵۴ نفر نیز مجروح شده‌اند. همچنین از آغاز فروردین ماه امسال (۱۳۹۹) تاکنون حداقل ۲۶ کولبر کشته و ۴۸ نفر زخمی شده‌اند. از میان این تعداد ۸۲ کولبر با شلیک مستقیم نیروهای نظامی ایران کشته شده‌اند.

در همین زمینه: