آمریکا می‌گوید از حکم دیوان بین‌المللی دادگستری ناراضی است. با این حال ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت ایالات متحده برای دیوان بین‌المللی احترام زیادی قائل است.    

دیوان بین‌المللی دادگستری در شهر لاهه چهارشنبه ۳ فوریه/ ۱۵ بهمن حدود ساعت ۱۵ تشکیل جلسه داد. ریاست دادگاه و هیات ایرانی و آمریکایی در لاهه حضور داشتند اما هفت قاضی از راه دور و به صورت ویدیو کنفرانس در جلسه شرکت کردند. دیوان که رکن قضایی سازمان ملل متحد است اعلام کرد اعتراض آمریکا درباره اینکه این دادگاه صلاحیت رسیدگی به پرونده شکایت ایران از آمریکا را ندارد وارد نیست.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا – عکس :خبرگزاری فرانسه

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد پنجشنبه ۴ ژانویه/۱۶ بهمن در یک نشست خبری در واشنگتن ضمن ابراز تأسف و سرخوردگی از رأی دیوان بین‌المللی دادگستری در شهر لاهه گفت:

 «از اینکه دادگاه استدلال‌های صحیح ما مبنی بر اینکه شکایت ایران خارج از صلاحیت دادگاه است را نپذیرفت، مأیوس شدیم.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه این نشست خبری یادآوری کرد که رأی دیوان لاهه به احراز صلاحیتش در رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا صرفا یک رأی اولیه است که صلاحیت دادگاه را در این پرونده محرز می‌کند و به معنای این نیست که دادگاه درباره پرونده به تصمیم رسیده، اما ایران وانمود می‌کند که رأی دادگاه ناظر به محتوای شکایت است.

روز گذشته، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در توئیتی رأی دادگاه لاهه را «یک پیروزی حقوقی دیگر برای ایران» خواند و‌ مدعی شد که ایران «همیشه به طور کامل به قوانین بین‌المللی احترام گذاشته» و از ایالات متحده خواست به تعهدات بین‌المللی خود احترام بگذارد.

پرایس در ادامه نشست خبری خود گفت واشنگتن در مرحله بعدی دادگاه توضیحاتی درباره معتبر نبودن ادعای ایران ارائه می‌کند:

«ما نسبت به خطراتی که فعالیت‌های شرورانه ایران دارد، هوشیار هستیم و به همین دلیل است که [مسیر] مهم دیپلماسی را در پیش گرفته‌ایم.»

جمهوری اسلامی ایران بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و اعمال تحریم‌های یکجانبه علیه تهران شکایتی را بر اساس «عهدنامه مودت» به دیوان بین‌المللی دادگستری تقدیم کرد و خواستار دستور دادگاه به واشنگتن برای لغو این تحریم‌ها شده بود.

«پیمان مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی» بین آمریکا و ایران دو سال پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، در زمان ریاست جمهوری آیزنهاور و نخست‌وزیری حسین اعلا امضا شد و به‌رغم اختلافات متعدد ایران و آمریکا در چهار دهه گذشته همچنان از نظر کارشناسان به لحاظ حقوقی معتبر است اما عملاً پس از انقلاب ایران و قطع روابط دو کشور موضوعیت ندارد.

اکنون که دیوان بین‌المللی دادگستری به صلاحیت خود رأی داده وارد بررسی ماهوی پرونده خواهد شد که چه بسا ممکن است چندین سال طول بکشد.

 ایران از دیوان بین‌المللی دادگستری درخواست کرده با توجه به آثار مخرب زیان‌بار و جبران‌ناپذیر تصمیم دولت آمریکا در اعمال و تشدید تحریم‌های یک‌جانبه که نقض صریح مفاد و ترتیبات عهدنامه ۱۹۵۵ به شمار می‌آیند، با صدور قرار موقت خطاب به آمریکا، این دولت را ملزم به توقف اجرای تصمیم غیرقانونی خود تا زمان صدور رای نهایی کند. آخرین جلسه استماع رسیدگی به اتهام نقض «پیمان مودت» دوشنبه ۳۱ شهریور ۹۹/ ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۰ در دیوان بین‌المللی دادگستری در شهر لاهه برگزار شد.

■ بیشتر بخوانید: دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه صلاحیت رسیدگی به شکایت ایران علیه آمریکا را تأیید کرد