به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر دوشنبه ۱۵ فوریه / ۲۷ بهمن به ایران رفت و با همتای ایرانی خود، محمدجواد ظریف و حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران دیدار و گفت‌وگو کرد.

این دیدار پس از آن صورت می‌گیرد که دوحه قصد خود را برای میانجی‌گری بین تهران و واشنگتن در مورد توافق هسته‌ای و همچنین میانجی‌گری میان ایران و کشورهای عربی منطقه خلیج فارس، اعلام کرده است.

شبکه بلومبرگ ۱۹ ژانویه / ۳۰ دی به‌نقل از وزیر خارجه قطر اعلام کرد که دوحه می‌خواهد کشورهای عربی خلیج فارس با ایران گفت‌وگو کنند و حاضر است نقش میانجی را در این زمینه ایفا کند. او همچنین از مذاکره ایران و آمریکا نیز استقبال کرد.

سفر محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی به تهران در حالی برگزار می‌شود که توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ ایران و قدرت‌های جهانی برای محدود کردن برنامه هسته‌ای تهران در ازای کاهش تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، معلق مانده است.

دوحه، متحد نزدیک واشنگتن، روابط خوبی نیز با تهران دارد.

به‌گزارش رسانه‌های ایران، وزیر خارجه قطر در دیدار با محمدجواد ظریف از نیاز منطقه به رویکردی جدید و همکاری‌های همه‌جانبه سخن گفت و آمادگی قطر برای ایفای نقش کلیدی و مؤثر را اعلام و ابراز امیدواری کرد هر چه زودتر مسایل موجود در چارچوب ابتکارات منطقه‌ای حل و فصل شود.

وزیر خارجه قطر در دیدار با حسن روحانی پیام شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر را به او ارائه داد. از محتوای این پیام گزارشی منتشر نشده است. رسانه‌های قطر نیز تنها به این اکتفا کرده‌اند که پیام امیر قطر مربوط به روابط دو جانبه و راه‌های توسعه این روابط بود.

حسن روحانی در این دیدار از گفت‌وگو و همکاری با کشورهای حوزه خلیج فارس استقبال کرد و با اشاره به تمایل آمریکا به بازگشت به برجام، گفت:

«دولت جدید آمریکا چاره‌ای جز جبران اشتباهات دولت قبل و عمل به تعهدات قانونی ندارد.»

روحانی همچنین بر ضرورت لغو تحریم‌ها از سوی آمریکا و بازگشت این کشور به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان تأکید کرد و گفت:

«هر زمانی که آمریکا تحریم‌های غیرقانونی را لغو و به قانون بازگردد، بلافاصله ایران هم به همه تعهدات خود در قالب برجام بازخواهد گشت.»

وزیر امور خارجه قطر از ضرورت همکاری و همفکری کشورهای منطقه و خلیج فارس برای حل مشکلات سخن گفت و افزود دوحه نیز خواستار گفت‌و‌گوهای منطقه‌ای برای حل مشکلات میان کشورهای منطقه است.

محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی گفت:

«امیدواریم هرچه سریع‌تر با بازگشت آمریکا به برجام، مشکلات و تحریم‌ها در چارچوب این توافق حل و فصل شود و در این راه قطر از هرگونه مساعدت برای شکل‌گیری این اتفاق دریغ نخواهد کرد.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته‌ای کنار کشید و تحریم‌های شدیدی را علیه تهران اعمال کرد. ایران یک سال بعد به تدریج تعهدات هسته‌ای خود را کاهش داد.

دولت جدید جو بایدن در آمریکا ابراز تمایل کرده است که به توافق هسته‌ای برگردد، اما اصرار دارد که ایران ابتدا به تعهدات هسته‌ای خود به‌طور کامل عمل کند، در حالی که تهران خواستار لغو سریع تحریم‌ها است.

بر اساس قانونی که در مجلس شورای اسلامی با عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» تصویب کرده، سازمان انرژی اتمی ایران موظف است سالانه به میزان دست‌کم ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در تأسیسات فردو تولید و در داخل کشور ذخیره کند. همچنین پس از سه ماه از تصویب این قانون، اگر روابط بانکی ایران در اروپا و میزان خرید نفت توسط آن‌ها از ایران به شرایط عادی و رضایت‌بخش بازنگشته باشد، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.

روز گذشته، دوشنبه ۱۵ فوریه / ۲۷ بهمن، کاظم غریب‌آبادی، سفیر ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که نامه توقف اجرای اقدامات داوطلبانه ایران تحت برجام از تاریخ ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ برابر با ۵ اسفندماه، تحویل مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شد.

غریب‌آبادی گفت:

«در این نامه از آژانس خواستیم تا در اسرع وقت اقدامات لازم را برای اجرای درخواست‌های ایران جهت توقف اقدامات مختلف داوطلبانه، شامل اجرای پروتکل الحاقی، به عمل آورد. از این پس، همکاری‌های ایران و آژانس صرفاً بر مبنای تعهدات پادمانی ادامه خواهد یافت تا زمانی که با لغو تحریم‌ها به صورت عملی و ملموس، زمینه برای بازگشت ایران به اجرای مجدد این اقدامات فراهم گردد.»