هزاران نفر یکشنبه ۲۱ فوریه/سوم بهمن در شهرهای بزرگ و کوچک میانمار گردهم آمدند و در تجمعات مسالمات آمیز علیه کودتا شعار دادند. معترضان به یاد کشته‌شدگان در خیابان شاخه‌های گل گذاشتند و موتورسواران تصویر آن‌ها را بر روی پلاکارد با خود حمل کردند.

همزمان پلیس یک بازیگر مشهور را که از چهره‌های برجسته اعترضات در شهر یانگون بود و خواستار حمایت از اعتراض علیه کودتا شده بود به اتفاق همسرش دستگیر کرد. پلیس پیشتر او را به‌خاطر تشویق کارمندان دولت به پیوستن به اعتراضات تحت تعقیب قرار داده بود.

شبکه اجتماعی فیسبوک هم یکشنبه حساب رسمی ارتش میانمار را به خاطر قوانین مرتبط با ترویج خشونت مسدود کرد. فیسبوک اعلام کرد که صفحه اصلی ارتش را به دلیل نقض مکرر قوانین «منع تحریک خشونت و برنامه‌ریزی برای آسیب» حذف کرده است.

از شروع اعتراضات ضدکودتا در میانمار بیش از دو هفته می‌گذرد. ارتش که قدرت را قبضه کرده، به‌رغم توسل به سرکوب خونینی که روز شنبه جان دو معترض را گرفت، دستگیری آن سانگ سوچی، رهبر دموکراسی‌خواه میانمار و حتی وعده انتخابات و تهدید مخالفان هنوز نتوانسته اعتراضات خیابانی را خاموش کند و جلوی کارزار کشوری نافرمانی مدنی را بگیرد.

تصویری از تجمع معترضان مقابل سفارت ایالات متحده آمریکا در شهر یانگون – ۲۱ فوریه ۲۰۲۱

شنبه خونین در ماندالای

اقلیت‌های قومی، شاعران و کارگران صنعت حمل و نقل میانمار روز شنبه در بسیاری از مناطق این کشور تظاهرات مسالمت‌آمیز برگزار کردند. در شهر ماندالای اما پلیس و سربازان به کارگران کارخانه‌های کشتی‌سازی که در اعتصاب بودند، حمله بردند. به گواه شاهدان نیروهای پلیس پس از حمله به تظاهرات به برخی از تظاهرکنندگان که به سوی ماموران سنگ پرتاب کردند با گاز اشک‌آور و شلیک گلوله پاسخ دادند.

تصاویر منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی نیروهای پلیس را در حال شلیک به معترضان نشان می‌دهد. شاهدان نیز می‌گویند پوکه گلوله‌های جنگی و پلاستیکی پیدا کرده‌اند.

به تایید یک سرویس اورژانس، دو معترض از جمله یک پسر نوجوان توسط نیروهای امنیتی کشته شده و ۲۰ نفر مجروح شده‌اند.

معترضان می‌گویند «ارتش سر معترضان غیرمسلح را نشانه می‌گیرد. آن‌ها آینده ما را نشانه گرفته‌اند».

از سوی مقابل یک روزنامه وابسته به حکومت نیز مدعی شد اعتصاب‌کنندگان اقدام به خراب‌کردن کشتی‌ها کرده و با چوب، چاقو و سنگ به پلیس حمله کردند. به نوشته این روزنامه هشت پلیس و چندین سرباز در درگیری با معترضان زخمی شدند. روزنامه فوق بدون اشاره به کشتن معترضان تنها نوشت: «برخی از معترضانی که رفتار تهاجمی داشتند به خاطر اقدامات امنیتی انجام‌شده توسط ماموران، زخمی شدند».

پیش از این نیز یک زن جوان روز جمعه به ضرب گلوله پلیس کشته‌شد. ارتش هم اعلام کرد یک پلیس در اثر جراحات وارده به او در اعتراضان جان خود را از دست داده است.

زاو مین تون، سخنگوی ارتش حاضر به اظهارنظر درباره سرکوب روز شنبه نشد.

او سه‌شنبه گذشته در یک کنفرانس خبری مدعی شد اقدامات ارتش در قالب قانون اساسی صورت گرفته و از سوی بخش اعظم مردم حمایت می‌شود و معترضان را به تحریک خشونت متهم کرد.

اعتراض دبیرکل سازمان ملل به کشتن معترضان

به‌دنبال گشودن آتش به‌روی معترضان، «اتحاد ملی دموکراسی» حزب آنگ سان سوچی، خشونت در شهر ماندالای را به عنوان یک جنایت علیه بشریت محکوم کرد.

 آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هم در توییتر به استفاده ارتش از نیروی کشتار اعتراض کرد و آن‌را «غیرقابل قبول» خواند.  

تام اندروز، گزارشگر سازمان ملل متحد در میانمار نیز گفت که از این درگیری‌ها «وحشت‌زده» شده. او در توییتر نوشت:‌

«از ماشین‌های آب‌پاش تا گلوله‌های پلاستیکی تا گاز اشک‌آور و حالا هم صدها مامور به سمت معترضانی که در اعتراضات صلح‌آمیز شرکت کردند، آتش گشودند. این جنون باید تمام شود».

براساس اعلام یک گروه حقوق بشری ناظر بر زندانیان، شورای نظامیان حاکم تاکنون ۵۶۹ نفر را در ارتباط با کودتا بازداشت کرده است.

این شورا از سوی ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، کانادا و نیوزلند تحریم شده است.