علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، عصر دوشنبه ۴ اسفند، پس از پایان اجلاس یک روزه مجلس خبرگان با اعضای این مجلس دیدار کرد و در این دیدار به مسائل هسته‌ای ایران پرداخت. خامنه‌ای گفت:

«ما برای کسب توانایی‌های هسته‌ای متناسب با نیازهای کشور مصمم هستیم و به همین علت، حد غنی‌سازی ایران ۲۰ درصد نخواهد بود و تا هرجا که لازم و نیاز کشور باشد اقدام خواهد کرد مثلاً برای پیشران هسته‌ای یا کارهای دیگر ممکن است غنی‌سازی را به ۶۰ درصد هم برسانیم.»

پیش از این در ۱۸ دی‌ماه سال جاری بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفته بود:

«ما به‌راحتی می‌توانیم هر درصدی غنی‌سازی انجام بدهیم حتی بالای ۴۰ درصد، ۶۰ درصد و ۹۰ درصد را به‌راحتی تولید کنیم.»

خبرگزاری رویترز شنبه گذشته به نقل از منابع دیپلماتیک در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که آثار اورانیوم در دو مکانی که ایران ماه‌ها اجازه بازرسی از آن را نداده بود، کشف شده است. بازرسان آژانس مظنون هستند که یکی از سایت‌ها (تورقوزآباد) برای پردازش اورانیوم قبل از غنی‌سازی استفاده می‌شده است و در نقطه دیگر (بین شهرضا و آباده) برای آزمایش مواد منفجره هسته‌ای استفاده شده است.

بریتانیا، فرانسه و آلمان سه کشور طرف برجام در دی‌ماه گذشته در بیانیه مشترکی خواستار توقف فوری غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم در تأسیسات هسته‌ای ایران شده بودند.

رهبر جمهوری اسلامی درباره اختلاف نظر بین مجلس و دولت درباره اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها نیز گفت:

«باید دو طرف، قضیه را با همکاری یکدیگر حل کنند و نباید اختلاف‌ها رها و یا تشدید شود که نشان‌دهنده دوصدایی باشد. دولت خود را موظف به عمل به قانون می‌داند و باید به این قانون که قانون خوبی است، به دقت عمل شود.»

توقف موقت اجرای پروتکل الحاقی یکی از مفاد قانون «اقدامات راهبردی برای لغو تحریم‌ها» است که آذرماه امسال در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. بر اساس این قانون چنانچه طرف اروپایی برجام تا پنجم اسفند / ۲۳ فوریه گام عملی برای لغو تحریم‌ها برندارد، جمهوری اسلامی دسترسی بازرسان آژانس انرژی اتمی را محدود و اجرای پروتکل الحاقی که به بازرسان اجازه بازدید‌ سرزده از تمامی مراکز را می‌داد، محدود می‌کند. همچنین در این قانون دولت مکلف شده تا به تولید اورانیوم غنی‌شده ۲۰ درصد بپردازد، ماهانه ۵۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده انباشت و نگهداری کند و حداکثر ظرف مدت سه ماه هزار دستگاه ماشین‌های نسل دوم و ۱۶۴ دستگاه ماشین‌های نسل ششم را نصب کند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که روز شنبه به ایران سفر کرده بود، روز گذشته، یکشنبه ۳ اسفند  پس از ترک تهران گفت دو طرف توافق کردند که میزان دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هسته‌ای ایران کاهش یابد ولی در مدت سه ماه آینده راستی‌آزمایی لازم و بازرسی‌های نظارتی آژانس ادامه یابد.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی، امروز دوشنبه ۴ اسفند، گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست‌ خارجی مجلس در مورد «استنکاف دولت از اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» تصویب و آن را به قوه‌ قضائیه ارسال کردند و خواهان لغو این توافق دولت و آژانس شدند.

خامنه‌ای با اشاره به قانون مصوب مجلس افزود:

«مجلس قانونی را تصویب و دولت هم از آن استقبال کرد و تا دیروز نیز کارهایی را که باید انجام می‌شد، انجام دادند و فردا نیز یک مورد دیگر از این قانون انجام خواهد شد.»

او با اشاره به نگرانی کشورهای طرف برجام از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای گفت:

«موضوع سلاح هسته‌ای بهانه است، آن‌ها حتی با دستیابی ما به سلاح‌های متعارف هم مخالفند چون می‌خواهند مؤلفه‌های قدرت را از ایران بگیرند. (…) جمهوری اسلامی در قضیه هسته‌ای نیز همانند سایر قضایا عقب‌نشینی نخواهد کرد.»

جبهه‌گیری مجلس و دولت در برابر هم

در همین حال، روز دوشنبه محمدجواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از تدوین طرح جدیدی در مجلس برای رد توافق سازمان انرژی اتمی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر داد.

کریمی قدوسی گفت نمایندگان در حال امضای این طرح هستند تا پس از نهایی شدن، آن را به هیئت رئیسه مجلس تقدیم کنند.

به‌گفته کریمی قدوسی، این طرح با قید دو فوریت تدوین شده تا بررسی بودجه متوقف و این موضوع بررسی شود.

مجتبی ذوالنور رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز روز دوشنبه گفت:

«مجلس است که تصمیم می‌گیرد دولت تعهدات برجامی را به‌اجرا بگذارد یا خیر در حال حاضر دولت پالس‌هایی به دشمن داد و خلاف قانون عمل کرد. زمان تعیین‌شده توسط نمایندگان ایران منقضی شد اما دولت هیچ عملی انجام نداد.»

ذوالنور افزود:

«تا زمانی که توافق‌نامه با آژانس پاره نشود هیچ مقام دولتی اجازه حق ورود به مجلس را ندارد.»