facebook98798

ما همه می‌دانیم که هر حرکتی در دنیای مجازی تعقیب، جمع‌بندی و تحلیل می‌شود. اما شاید ندانید که فیس‌بوک چقدر از ریزترین تعاملات اجتماعی‌تان – یعنی همان لایک‌ها – هم بهره می‌گیرد.

محققین دانشگاه کمبریج، اخیراً دست به طراحی سیستم خودآموزی زده‌اند که اطلاعات و خصوصیات شخصی کاربران فیس‌بوک را صرفاً بر اساس صفحاتی که لایک کرده‌اند، پیش‌بینی می‌کند. میشال کاسینسکی (Michal Kosinski)، سرپرست این محققین می‌گوید: “ما از دقت پیش‌بینی‌های‌مان در عجب‌ایم”.

کاسینسکی و همکارانش این سیستم را با هدف پویش لایک‌های ۵۸هزار کاربر داوطلب فیس‌بوک، و همچنین انطباق این داده‌ها با خصوصیات پروفایل افراد، از قبیل سن، جنسیت و نوع روابط طراحی کردند. این تیم حتی داده‌های مزبور را با نتایج حاصل از آزمون‌های شخصیت و هوش هم که کاربران امتحان‌شان کرده بودند، انطباق دادند. سپس بر همین اساس، از این سیستم برای پیش‌بینی خصوصیات سایر کاربران، صرفاً بر مبنای لایک‌هایشان، استفاده شد.

این سیستم توانست پروفایل کاربران سیاه‌پوست و سفیدپوست فیس‌بوک را با دقت ۹۵درصد، از هم تمیز بدهد. ضمناً در تمیز مردها و زن‌ها، همجنس‌گرایان و دگرجنس‌گرایان، و دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان هم در ۹۰درصد موارد موفق بود و حتی به خصوصیاتی از قبیل اعتیاد، طلاق والدین و سطح کم‌درآمدی بعضی از کاربران هم پی ببرد.

ویژگی‌هایی از قبیل گشاده‌رویی و هوش افراد نیز از همین طریق، و بر مبنای لایک‌هایشان تخمین زده شد؛ و بعضاً دقتش در سطح همان آزمون‌های متعارفی بود که مشخصاً برای چنین اهدافی طراحی شده‌اند. ادغام این اطلاعات، با داده‌های دیگر مربوط به فعالیت‌های کاربران در دنیای واقعی، طبعاً کمک شایان توجهی به بهبود این پیش‌بینی‌ها خواهد کرد. اطلاعاتی هم که حول نظرسنجی‌ها، قبوض مصرفی، و آمار ازدواج به جمع اطلاعات فیس‌بوک افزوده شده‌اند، می‌تواند به تحلیل ساده‌تر این داده‌ها کمک کند.

فیس‌بوک اخیراً شریک غول‌های اطلاعاتی آفلاینی از قبیل Epsilon، Acxiom و Datalogix شده تا به بررسی و تطبیق همین‌گونه داده‌ها بپردازند. این همکاری می‌تواند رهنمودهای اساسی‌تری را به نحوه‌ی رفتار کاربران اینترنت پیش پای محققین بگذارد. سارا دونی (Sarah Downey)، وکیل و تحلیل‌گر شرکت خصوصی Abine پیش‌بینی می‌کند که شرکت‌های بیمه بتوانند از اطلاعات فیس‌بوک افراد، در شناسایی مشتریان در معرض خطرشان استفاده کنند و حق بیمه‌ی بیشتری را به آن‌ها بپردازند. البته منافعی هم هست که عاید شخص کاربران بشود. کاسینسکی پیشنهاد کرده که فیس‌بوک می‌تواند به عنوان قفسه‌ای برای اطلاعات شخصی افراد هم محسوب بشود؛ به‌طوریکه بتوان آن‌ها را برای شخصی‌ کردن وسایلی از قبیل خودروهای هوشمند و یا برنامه‌ریزی شغلی هم استفاده کرد.

به‌گفته دونی، این پژوهش اولین مصداق محرز انواع رهنمودهایی‌ست که می‌شود از طریق فیس‌بوک به دست‌شان آورد. او می‌گوید: “این پژوهش مثال خوبی‌ست که نشان می‌دهد چقدر کارهای کوچکی که در محیط مجازی می‌کنید، حرف‌های زیادی راجع به شما می‌زنند. شاید یادتان نباشد چه چیزهایی را لایک کرده‌اید، ولی فیس‌بوک یادش هست و ذره‌ذره جمع می‌شود”. او می‌گوید پیش‌بینی اطلاعاتی شخصیتی از این طریق، جذابیت خاصی دارد؛ چراکه در پرفایل‌های جدید فیس‌بوک، لایک‌ها در معرض دید عموم هستند.

منبع: NewScientist

در همین زمینه:

زیادی دوستان در فیس‌بوک، اضطراب‌آور است

فیس‌بوک سخن می‌گوید!

توضیح تصویر:

منبع: Regis Duvignau/Reuters