به گزارش شبکه الجزیره، حبیبه سرابی، تنها زن حاضر در هیأت نمایندگی دولت افغانستان در نشست صلح مسکو روز گذشته خواهان برقراری صلح در افغانستان و ضرورت مشارکت زنان افغانستانی در آینده کشورشان شد. سرابی گفت:

«چرا من تنها زن در این سالن هستم؟ ما در جنگ مشارکت نداشتیم و به همین دلیل هم می‌توانیم در روند صلح سهیم باشیم.»

پیش از این سرابی گفته بود که زنان در تصمیم‌گیری‌های شورای عالی صلح مشارکت ندارند. زمانی که تصمیمی گرفته می‌شود، آن تصمیم برای اجرا به زنان ابلاغ می‌شود:

«در این صورت ما در برابر کار انجام شده قرار می‌گیریم و این یکی از چالش‌های جدی است که هنوز حل نشده.»

شهزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز اعلام کرد غیر قابل قبول است که در نشست مسکو فقط یک زن در هیأت نمایندگی دولت افغانستان حضور داشته است.

مذاکرات صلح دوحه قطر به بن‌بست رسیده و در همان حال از یکم مه/ ۱۱ اردیبهشت سال جاری عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان آغاز می‌شود. دولت آمریکا طرح تشکیل دولت انتقالی و برگزاری انتخابات را به ارگ و سپیدار تسلیم کرده اما این طرح با مخالفت‌هایی در بین رهبران سیاسی افغانستان مواجه شده است. نشست یک روزه صلح مسکو سرآغاز نشست‌هایی است که قرار است در کنار اجلاس دوحه در برخی کشورهای منطقه از جمله در ترکیه تا قبل از عقب‌نشینی نیروهای آمریکا برگزار شوند. در نشست صلح مسکو ایران حضور نداشت. روسیه، چین و پاکستان هم‌صدا با آمریکا خواهان برقراری آتش‌بس در افغانستان شدند.

انتقاد وزارت امور خارجه آمریکا و دیده‌بان حقوق بشر

فعالان حقوق زن از این واهمه دارند که با تشکیل دولت ائتلافی حقوق مدنی زنان نادیده گرفته شود. در هیأت مذاکره‌کننده طالبان طبعاً هیچ زنی حضور نداشت. فوزیه کوفی، نماینده ولایت بدخشان و عضو  هیأت مذاکره‌کننده دولت افغانستان در مذاکرات صلح دوحه و از چهره‌های فعال حقوق زنان افغانستان که نقش زیادی در تصویب قانون منع خشونت علیه زن در آن کشور دارد، گفته بود:

«برخی از همکاران ما همان رهبرانی خواهند شد که ۲۰ سال قبل بر افغانستان حکومت می‌کردند.»

یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به حضور کم‌رنگ زنان در نشست صلح مسکو گفت واشنگتن امیدوار بود که بیش از یک زن در هیأت مذاکره‌کننده دولت افغانستان حضور می‌داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه خاطرنشان کرد که ایالات متحده برای حضور منطقی‌تر زنان در مذاکرات صلح تلاش می‌‌کند:

«زنان و دختران و اقلیت‌های قومی افغانستان به دستاوردهای فوق‌العاده دست پیدا کرده‌اند. برای دولت بایدن حفط این دستاوردها در اولویت قرار دارد.»

دیده‌بان حقوق بشر هم از حضور کم‌رنگ زنان در هیأت مذاکره‌‌‌کننده دولت افغانستان انتقاد کرد:

«مضحک است که گمان کنیم فقط یک زن می‌تواند خواسته‌های مدنی زنان افغانستانی را نمایمدگی کند آن هم در یک اتاق در جمع مردانی که سال‌ها تحربه اندوخته‌اند در سواستفاده از زنان و سرکوب خواسته‌های آنان.»

بیشتر بخوانید: