ماموران امنیتی میانمار یکشنبه ۲۱ مارس/ ۱ فروردین به گروهی از تظاهر کنندگانی که در شهر مرکزی مانیوا در حال بستن خیابان‌ها بودند تیراندازی کرده، یک نفر را کشته و چندین نفر را زخمی کردند. در تصاویر ویدیویی منتشر شده مردم پس از اصابت گلوله به سر مرد معترض و در حالی که صدای شلیک‌های بیشتری شنیده می‌شود، فریاد می‌زنند: «تک تیرانداز! تک تیرانداز!». یکی از پزشکان شهر مانیوا در فیسبوک با تایید خبر حمله مرگبار به تظاهرکنندگان از مردم خواست برای نجات جان زخمی‌ها خون اهدا کنند.  

ارتش میانمار اول فوریه مدعی تقلب در انتخابات هشتم نوامبر شد و با اقدام به کودتا قدرت را تصاحب کرد. همزمان نظامیان آنگ سان سوچی، رهبر حزب دموکراسی‌خواهان و برخی دیگر از اعضای حزب او را که در انتخابات را به‌خود اختصاص داده بودند، بازداشت کردند. به‌دنبال این وقایع اعتراضات خیابانی آغاز شد.

خشونت نیروهای امنیتی میانمار در هفته‌های گذشته مردمی را که خواهان بازگشت دولت دموکراتیک‌اند، برآن داشته تا برای حفظ مقاومت در برابر کودتاگران راه‌های جدیدی اتخاذ کرده و تظاهرات ضدکودتا را به نیمه شب منتقل کنند. شامگاه شنبه شب تا طلوع آفتاب امروز یکشنبه تقریبا در ۲۰ نقطه از میانمار از جمله در شهر یانگون، معترضان زیر نور شمع تجمع کردند.

تصاویر منتشرشده در رسانه‌های خبری نشان می‌دهد که در شهر ماندالای، دومین شهر بزرگ میانمار صدها نفر از کادر پزشکی نیز با روپوش‌های سفید تا طلوع آفتاب در خیابان‌ها راهپیمایی کرده و علیه رژیم نظامی و به نفع دموکراسی فدرال شعار دادند.

در برخی از مناطق راهبان بودایی هم با شمع‌هایی در دست، به معترضان پیوستند.

سخنگوی نظامیان اعمال خشونت مرگبار علیه مردم را رد کرده و مدعی شده نیروهای امنیتی تنها در موارد ضروری از زور استفاده کرده‌اند.

طبق آمارهای منتشر شده از سوی فعالان حامی زندانیان سیاسی، از زمان وقوع کودتا و آغاز اعتراضات تاکنون، کودتاگران جان حداقل ۲۴۸ نفر را گرفته‌اند.

از سوی مقابل ارتش نیز می‌گوید دو مامور پلیس در اعتراضات کشته‌ شده‌اند.

اعتراض کم‌سابقه کشورهای همسایه به خشونت علیه معترضان

فشارهای خارجی بر کودتاگران در روزهای اخیر تشدید شده است. پیش‌ از این کشورهای غربی کودتا و اعمال خشونت علیه معترضان را محکوم کرده بودند. در روزهای گذشته نیز همسایگان میانمار به طرز کم‌سابقه‌ای سکوت علیه تحولات سیاسی این کشور را شکسته و از نظامیان انتقاد کردند.

جوکو ویدودو، رئیس جمهوری اندونزی روز جمعه در سخنانی شدید‌الحن گفت که خشونت باید فوراً متوقف شود. او خواستار تشکیل جلسه فوری گروه منطقه‌ای جنوب شرقی آسیا شد که میانمار نیز یکی از اعضای آن است.

محی الدین یاسین، نخست وزیر مالزی هم از این فراخوان حمایت کرد و گفت از تداوم به‌کارگیری خشونت مرگبار علیه شهروندان «بهت‌زده شده است». سنگاپور نیز مخالفت خود را با رفتار خشونت‌بار با مردم اعلام کرد.

ارتش اما تاکنون صرف‌ نظر از وعده انتخاباتی که تاریخ آن نامشخص است، هیچ واکنشی به فشارهای داخلی و خارجی نشان نداده است.

ژنرال مین آونگ هلاینگ، رهبر کودتا روز شنبه از جزایر کوکو، یکی از مهمترین پایگاه‌های راهبردی میانمار که در ۴۰۰ کیلومتری جنوب یانگون قرار دارد بازدید کرد و از نیروهای مسلح مستقر در این منطقه خواست برای «دفاع از کشور دربرابر تهدیدهای خارجی» انجام «وظیفه» کنند.

جزایر کوکو در مجاورت برخی از مهمترین مسیرهای دریایی حمل و نقل جهان، جایی که چین و هند به‌دنبال سیطره قدرت خود هستند، قرار دارد. این دو کشور تاکنون واکنش قابل‌توجهی علیه کودتا و کشتار معترضان نشان نداده‌اند.