توقف تزریق واکسن جانسون اند جانسون در آمریکا که به صورت تک‌دوز استفاده می‌شود، جدیدترین مانعی است که واکسیناسیون جهانی کرونا با آن روبه‌رو شده است.

درحالی که تحقیقات در مورد شش زنی که پس از تزریق این واکسن دچار افت شدید پلاکت و لختگی خون شده‌اند ادامه دارد، نهادهای بهداشتی توصیه کردند که تزریق این واکسن فعلا تعلیق شود.

این رویدادها سبب شده است تا اروپا نیز با بحرانی جدید روبه‌رو شود. اروپا که هم‌اکنون نیز با تاخیر فراوان و به‌کندی در حال واکسینه کردن شهروندانش است، امید داشت با دریافت واکسن‌های جدید از جانسون اند جانسون به این روند شتاب ببخشد. هم‌اکنون آژانس دارویی اتحادیه اروپا به عنوان مرجع صدور مجوز استفاده از دارو در میان کشورهای عضو، اعلام کرده است که در حال بررسی گزارش‌ها در مورد تاثیرات جانبی واکسن جانسون‌اند‌جانسون است.

مشاهده و ثبت شش مورد لختگی خون پس از تزریق این واکسن مشابه اتفاقی است که برای واکسن آسترازنکا در اروپا رخ داد. تاکنون ۶.۸ میلیون دوز از این واکسن در آمریکا تزریق شده است. در اروپا تزریق واکسن آسترازنکا متوقف شده است و تحقیقات درباره آن ادامه دارد. اکنون کارایی واکسن جانسون اند جانسون نیز با تردیدهای فراوان روبه‌رو شده است.

نکته مهم درباره دو واکسنی که اکنون با مانع روبه‌رو شده‌اند آن است که این دو واکسن به دلیل قیمت پایین و سهولت انتقال به عنوان کاندیداهای اصلی برای اجرای برنامه واکسیناسیون در کشورهای در حال توسعه مطرح بودند. نگهداری آسان واکسن آسترازنکا در دمای محیط و نزریق تک‌دوزی واکسن جانسون‌اندجانسون، به کشورهایی با سیستم درمانی متزلزل و ناکارآمد این امکان را می‌داد که در کوتاه‌ترین زمان ممکن و با هزینه اندک جمعیت خود را مصون کنند.

شیوه تولید واکسن آسترازنکا، جانسون اند جانسون و اسپوتنیک وی روسیه مشابه هم است. به دلیل تحقیقاتی که روی واکسن آسترازنکا انجام شده است، وقوع لختگی خون در دو واکسن دیگر که با همین شیوه تولید شده‌اند محتمل به نظر می‌رسید. حال جانسون اند جانسون هم به سرنوشت آسترازنکا دچار شده و باید دید که واکسن اسپوتنیک وی نیز اثر جانبی مشابهی خواهد داشت یا نه. روسیه هنوز اطلاعاتی در زمینه عوارض جانبی واکسن اسپوتنیک وی ارائه نکرده است.

آژانس دارویی اروپا هم‌اکنون وقوع عوارض جانبی لختگی خون با پلاکت پایین را برای دو واکسن آسترازنکا و جانسون اند جانسون در نظر گرفته است ولی گفته که همچنان این عوارض به نسبت جمعیتی که آن دو واکسن را دریافت کرده‌اند، نادر است.

در اروپا میزان وقوع عوارض جانبی آسترازنکا ۴ مورد در هر یک میلیون اعلام شده است. در آمریکا عوارض واکسن جانسون اند جانسون ۱ مورد در هر یک میلیون نفر است.

در حالی که اعتماد به این دو واکسن در افکار عمومی خدشه‌دار شده است، پزشکان و منخصصان درمان معتقدند که خطرات ناشی از ابتلا به کرونا بسیار بیشتر از خطرات لخته شدن خون است.