موج کرونا در ایران بدنه کادر درمان و زندگی شهروندان را در هم می‌کوبد. طبق اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت ایران، در ۲۴ ساعت گذشته ۳۱۹ تن دیگر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست داده‌ و ۲۱ هزار و ۳۱۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شده‌اند که از این تعداد دو هزار و ۱۷۶ نفر از آنها بستری هستند.

بنا بر آمار ارائه شده از سوی این منبع، در حال حاضر چهار هزار و ۶۹۴ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند و هم اکنون ۲۵۷ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۲۹ شهر در وضعیت نارنجی، ۵۱ شهر در وضعیت زرد و ۱۱ شهر در وضعیت آبی هستند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران اما روز شنبه ۲۸ فروردین‌ماه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، با تأکید بر اینکه موج‌های شیوع کرونا در کشور، سنگین از موج‌های اروپا نیست، اعلام کرد هنوز هم آن کشورهایی که دولت ایران از آنها واکسن می‌خرد، مورد تأیید سازمان بهداشت جهانی نیستند.

روحانی با اشاره به گزارش سازمان بهداشت جهانی که بر مبنای آن در دو ماه گذشته هر هفته سرایت ویروس دوبرابر شده، گفته:

«شیوع بالای کرونا به دلیل همه‌گیری ویروس جهش‌یافته است. من با برخی از سران کشورهای همسایه که صحبت می‌کردم همه آنان گرفتار این موج تازه شده‌اند.»

ایرج حریرچی معاون وزارت بهداشت روز ۱۴ فروردین‌ماه اعلام کرد ایران «به طور قطع» وارد موج چهارم شیوع کرونا شده است.

حسن روحانی اما در گفته‌های امروز خود موج چهارم کرونا در کشور را «یک موج بلندتر و سخت‌تر» از دفعات پیشین قلمداد کرد و در همین زمینه گفت: 

«البته موج چهارم موج بلندتر و سخت‌تری است ولی باید از تجربیات گذشته استفاده کنیم. هفته جاری هفته سختی است و همه باید مراعات کنیم.»

روحانی بدون اشاره به برنامه منسجم و تمهیدات پیشگیرانه دولت برای مقابله با کرونا، بار دیگر از شهروندان ایرانی خواست تا رعایت پروتکل‌ها را به ۹۰ درصد برسانند.

بالا گرفتن آمار شیوع کرونا و ورود مجدد شمار قربانیان به بالای ۳۰۰ نفر در روز، ضرورت تامین و تزریق واکسن را دوباره یادآوری می‌کند.

روحانی اما با گلایه و انتقاد از جناح‌های مختلف قدرت در بدنه نظام جمهوری اسلامی که برای واردات واکسن کرونا با یکدیگر در رقابت هستند و برای خرید دولتی واکسن کارشکنی کرده‌اند، گفت: 

«یادمان نرود، برخی حافظه‌شان ضعیف شده است. یادمان نرود آن روزی که رفتیم از روسیه و چین واکسن تهیه کنیم، چه فضایی درست شد. در روزنامه‌ها، فضای مجازی و برخی مراکز رسمی آدم‌هایی بودند که مسئولیت داشتند و آمدند پشت تریبون و با افتخار گفتند – چون برای‌شان خیلی مهم بود – که من این واکسن را نمی‌زنم. بسیار خوب نزن. دیگری متخصص بود و آمد گفت از روسیه اگر بیاورید من نمی‌زنم، آن یکی گفت اگر از چین بیاورید من نمی‌زنم.»

او در ادامه خطاب به اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا که در جلسه امروز حاضر بودند، گفته:

«شما یادتان هست، نامه‌هایی که به خود من نوشتند و پزشکانی که آن را امضا کردند که هنوز نامه‌ها در دفتر من هست. پزشکانی که امضا کردند و برخی از تشکیلات پزشکی نامه نوشتند که از روس و چین واکسن نیاورید که خطرناک است و به درد نمی‌خورد.»

او گفته:

«برخی به ما نوشتند که واکسن فلان کشور مورد تایید سازمان بهداشت جهانی نیست و اگر بخرید ما فلان و چنان می‌کنیم. هنوز هم آن کشورهایی که ما از آنها واکسن می‌خریم را سازمان بهداشت جهانی تایید نکرده است. پس ما یادمان نرود که دیروز چه گفته‌ایم و حالا چه می‌گوییم! همان آدم‌هایی که دیروز می‌گفتند نخرید حالا امروز آمده‌اند و می‌گویند چرا کم خریدید؟ چرا زودتر نخریدید؟ چرا اینطور نخریدید؟ چرا از آنجا نخریدید و چرا از اینجا نخریدید؟»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۱۹ دی‌ماه ۱۳۹۸ در یک سخنرانی زنده تلویزیونی اعلام کرد ورود «واکسن آمریکایی و انگلیسی کرونا» ممنوع است. همین موضع خامنه‌ای باعث شده، از آغاز واکسیناسیون در کشورهای مختلف جهان، ایران هم‌ردیف ضعیف‌ترین کشورهای جهان، کمترین میزان واکسیناسیون سراسری را انجام داده باشد.

در حالی‌که شیوع کرونا بار دیگر در کشور شدت گرفته و شهرهای بیشتری در وضعیت قرمز و نارنجی قرار دارند، حسن روحانی روز ۱۱ فروردین‌ماه جاری از کارنامه دولت خود در مقابله با کرونا دفاع کرد و گفت «در یک سال گذشته زحمات زیادی کشیده شد». او بر سپردن واردات واکسن کرونا به بخش خصوصی تأکید کرد و افزود حتی «اگر یک تولیدکننده بزرگ برای کارگران خودش می‌خواهد برود و با هماهنگی وارد کند و از واکسن استفاده کند.»

در همین زمینه: تأکید روحانی بر واردات واکسن کرونا توسط بخش خصوصی و با ارز نیمایی

مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین اما روز شنبه ۲۸ فروردین‌ماه اعلام کرده در شرایط فعلی، دشوار به نظر می‌رسد که بخش خصوصی بتواند در حوزه واردات گسترده واکسن به کشور کمک کند.

او گفته:

«امروز سازمان بهداشت جهانی می‌گوید حتی باید به سمتی حرکت کنیم که مدیریت واکسیناسیون کرونا در سطح جهانی نیز واحد شود اما ما توقع داریم در سطح ملی، نوع مدیریت تغییر کرده و بخش خصوصی در آن فعال شود.»

به‌گفته او، حتی در کشورهایی مانند ایالات متحده، انگلستان و کانادا که مظهر اقتصاد آزاد و فعالیت بخش خصوصی هستند، در حوزه واکسن، دولت‌ها نقش محوری را ایفا می‌کنند.