وزارت امور خارجه‌ آمریکا با صدور فرمانی که تاریخ آن سه‌شنبه ۷ اردیبهشت / ۲۷ آوریل است اعلام کرد که شماری از کارمندان سفارت خود در افغانستان را خارج می‌کند.

در این فرمان شمار کارمندانی که قرار است افغانستان را ترک کنند، اعلام نشده، اما گفته شده است تنها کسانی در افغانستان باقی خواهند ماند که وظایف آن‌ها غیرحضوری قابل اجرا نباشد.

وزارت امور خارجه‌ آمریکا به شهروندان آمریکایی توصیه کرده است که به‌دلیل «شیوع ویروس کرونا، جنایت، تروریسم، ناآرامی‌های داخلی و درگیری‌های مسلحانه» به افغانستان سفر نکنند و سفر به نقاط مختلف افغانستان به‌دلیل آدم‌ربایی، گروگان‌گیری، بمب‌گذاری‌های انتحاری، عملیات جنگی و حملات تروریستی، امن نیست.

وزارت خارجه آمریکا همچنین از آمریکایی‌هایی که قصد دارند از افغانستان خارج شوند خواسته است که هر چه زودتر با پروازهای غیرنظامی به آمریکا بازگردند.

راس ویلسن، سرپرست سفارت آمریکا در کابل گفته است شمار کارمندان این سفارت که به آمریکا بازمی‌گردند زیاد نیست و این موضوع تغییری در مأموریت سفارت آمریکا ایجاد نخواهد کرد.

این فرمان در حالی صادر شده است که آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) قصد دارند نیروهای خود در افغانستان را از ۱۱ اردیبهشت / اول ماه مه تا ۲۱ اردیبهشت / ۱۱ ماه مه خارج کنند.

ژنرال کنت مک‌کنزی، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) هفته گذشته، پنج‌شنبه ۲ اردیبهشت / ۲۲ آوریل در کنگره آمریکا گفت، در صورت خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و بدون حمایت آمریکا، ارتش افغانستان دچار فروپاشی خواهد شد.

مک‌کنزی ابراز نگرانی کرد در چنین وضعیتی دولت افغانستان حتی قادر نخواهد بود که از سفارت آمریکا در کابل محافظت کند.

آمریکا در حال حاضر بیش از دو هزار و ۵۰۰ نیرو در افغانستان دارد. ناتو نیز گفته است برای خروج بیش از هفت هزار نیروی خود از افغانستان بر اساس جدول خروج نیروهای آمریکایی عمل خواهد کرد.

« هیچ کس به آغاز دوباره جنگ داخلی در افغانستان علاقه‌ای ندارد»

از سوی دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا سه‌شنبه ۷ اردیبهشت / ۲۷ آوریلددر گفت‌وگو با شبکه خبری «سی‌ان‌ان» درباره افغانستان گفت خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان به معنای قطع مناسبات و پشتیبانی آمریکا از افغانستان نخواهد بود.

بلینکن افزود آمریکا همچنان به حمایت دیپلماتیک از دولت و مردم افغانستان ادامه می‌دهد و به کمک‌های اقتصادی، توسعه‌ای، بشردوستانه و حمایت از نیروهای امنیتی افغان پایبند است.

به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، بیش از ۳۰۰ هزار نیروی امنیتی افغانستان در جریان سال‌های حضور آمریکا آموزش دیده‌اند و این نیروها اکنون برای تأمین امنیت مبارزه می‌کنند.

بلنکین در مورد امکان ایجاد خلاء در افغانستان در صورت خروج نیروهای آمریکایی و احتمال آغاز جنگ داخلی جدید در این کشور گفت: «بدون تردید این یک سناریوی ممکن است.»

آنتونی بلینکن در این‌باره افزود:

«هیچ کس از یک جنگ داخلی تازه سودی نمی‌برد. بی‌تردید منافع مردم افغانستان نیز در این جنگ نیست. نه دولت افغانستان این را می‌خواهد و نه طالبان. هیچ کشور همسایه افغانستان نیز این را نمی‌خواهد. حتی آن همسایه‌‌های افغانستان و کشورهای منطقه‌ای که در ۲۰ سال گذشته اساساً در پی سودجویی در این کشور بودند.»

او تأکید کرد که آمریکا برای مقابله با هر سناریویی آماده است.

نگرانی از آینده افغانستان در سنای آمریکا

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان نیز روز گذشته (سه‌شنبه) در کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا حضور یافت و به پرسش‌های سناتورها درباره سیاست‌های آمریکا پس از خروج نیروهایش در افغانستان پاسخ داد.

نمایندگان سنا از خلیل‌زاد خواستند تا درباره وضعیت افغانستان پس از خروج نیروهای آمریکایی و به‌ویژه سرنوشت زنان این کشور در صورت به حکومت رسیدن طالبان روشنگری کند.

خلیل‌زاد به کمیته روابط خارجی مجلس سنا از دو گزینه پیش روی افغانستان سخن گفت: تفاهم سیاسی و جنگ طولانی. او گفت افغانستان باید از میان این دو گزینه یکی را انتخاب کند.

خلیل‌زاد افزود طالبان می‌توانند با دست شستن از خشونت‌ها، به یک جریان سیاسی تبدیل شوند و توافق صلح را بپذیرند. او گفت اگر طالبان مانع رسیدن به یک توافق سیاسی شوند و مسیر به قدرت رسیدن از راه نظامی را انتخاب کنند، با مخالفت آمریکا، متحدان این کشور و منطقه روبه‌رو خواهند شد.

او همچنین تأکید کرد که در صورت دستیابی به توافق صلح میان کابل و طالبان، کمک‌ها به افغانستان و همکاری‌ها با این کشور مشروط خواهند شد. همچنین در صورت نقض حقوق زنان و دیگر گروه‌ها، کمک‌ها و دیگر حمایت‌های دیپلماتیک آمریکا به آن‌ها قطع خواهد شد.

پیش از این، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته بود که هیچ تضمینی در مورد آینده افغانستان پس از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور وجود ندارد.

نشست استانبول درباره افغانستان با حضور نمایندگان دولت افغانستان و طالبان و تمام کشورهای درگیر در این موضوع قرار بود شنبه ۴ اردیبهشت / ۲۴ آوریل برگزار شود، اما به‌دلیل آماده نبودن طالبان، این نشست به بعد از عید فطر مسلمانان موکول شد.

طالبان پیشتر گفته بودند تا زمانی که تمامی نیروهای خارجی از افغانستان خارج نشوند در هیچ نشستی که در آن در مورد افغانستان تصمیم گرفته شود، شرکت نمی‌کنند.