علی خامنه‌ای ساعت ۱۸ روز ۱۲ اردیبهشت در سخنرانی‌ای که به صورت زنده از تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شد، به مسائل روز هم پرداخت، از جمله در بخش مربوط به انتخابات، پس از اینکه گفت در این روزها سخنان تأسف‌آوری شنیده شده است. اشاره او به سخنان ظریف، روشن بود اما خامنه‌ای اسم او را نیاورد.

وظیفه معلمان و کارگران: جهاد فرهنگی و جهاد تولیدی

خامنه‌ای سخنرانی روز ۱۲ اردیبهشت خود را به شیوه منبری از صدر اسلام آغاز کرد و از حدیث «شهادت» در آن هنگام به قاسم سلیمانی گذر کرد و از او تجلیل کرد. سپس به روز معلم و روز کارگر پرداخت.

خامنه‌ای در بخش روز معلم هیچ اشاره‌ای به اعتراضات آموزگاران برای دستیابی به حقوق عادلانه خود نکرد. او گسترده بودن امکان‌های آموزشی را ستود، و در ضمن اشاره به مشکل کرونا، از بازماندن انبوه بزرگی کودک و نوجوان از تحصیل ذکری نکرد.

او تأکید اصلی را بر لزوم مقابله با «تهاجم فرهنگی» گذاشت و از معلمان خواست به شیوه مرتضی مطهری، که روز معلم را به یاد او تعیین کرده‌اند، به جهاد فرهنگی بپردازند.

در بخش مربوط به روز کارگر، رهبر از این که کارگران کار می‌کنند تجلیل کرد. او خواست بیشتر کار کنند. او کار کردن را نشاط‌‌‌آور خواند و بیکاری را باعث سقوط اخلاقی و اعتیاد دانست. او در این بخش به شیوه معمول دوره اخیر خواهان جهاد تولیدی شد. او در این بخش از سخنان خود گفت:

«یکی از مهمترین انواع پشتیبانی از تولید، پشتیبانی و حمایت از کارگران است. حمایت از کارگران یعنی حمایت از تولید داخلی… – حمایت از کارگر فقط این نیست که پایه حقوقی آنان را متناسب با تورم بالا ببریم، این یک شکل آن است. اما مهارت‌آموزی کارگران مهم است. سطح تخصص آنان باید بالا برود که هم برای آنان نافع است و هم برای افزایش کیفیت تولید.»

خامنه‌ای گفت که انتخابات سالم است

رهبر جمهوری اسلامی در بخش مربوط به انتخابات خواهان گرم کردن آن شد و گفت حرف‌های دلسردکننده یا شعارهای فریبنده زده نشود.

او گفت کاندیداها برنامه بدهند. ولی فقیه انتخابات در نظام جمهوری اسلامی را سالم خواند و گفت که کسانی که انتخابات به نفع‌شان نمی‌شود، آن را ناسالم می‌خوانند. خامنه‌ای تأکید کرد: «در هیچ انتخاباتی تخلف جدی که منجر به تغییر نتیجه شود را نداشته‌ایم.» او در این بخش با اشاره به اعتراضات سال ۸۸ آن را «اغتشاش» خواند.

این جمله‌های او در این بخش می‌تواند اشاره به کاندیداتوری کسانی چون مصطفی تاجزاده تلقی شود که خواهان اصلاح در نظام هستند:

کاندیداها « گاهی برخی حرف‌هایی می‌زنند که مشخص است قانون اساسی کشور را قبول ندارند. اگر کسی می‌خواهد کاندیدای ریاست‌جمهوری شود باید اسلام و قانون اساسی و اصول آن را قبول داشته باشند، جز این اگر باشد که فرد، شایسته ریاست‌جمهوری نیست.»

دیپلماسی و میدان

ولی فقیه با گفتن این که در دوره انتخابات حرف‌هایی زده می‌شود که تعجب‌آور و تأسف‌آور است به بحث گشوده شده با انتشار فایل صوتی محمدجواد ظریف‌، وزیر خارجه، وارد شد. او خطی را که باعث می‌شود نقش حضور جمهوری اسلامی در منطقه زیر سؤال رود محکوم کرد و به ستایش از نیروی قدس و قاسم سلیمانی پرداخت. او این گونه از نقش نیروی قدس تجلیل کرد: « نیروی قدس مهمترین عامل برای جلوگیری از دیپلماسی منفعلانه در غرب آسیاست.»

خامنه‌ای گفت: «اخیرأ حرف‌هایی هم از برخی مسئولان شنیده شد که تأسف‌آور بود؛ اینکه تکرار حرف‌های خصمانه دشمنان و آمریکا انجام شود.»

او سپس با اشاره تلویحی به دوگانه دیپلماسی-میدان در فایل صوتی ظریف گفت: اینکه بخشی بیاید و بخش دیگری را نفی کند اصلأ معنایی ندارد و نباید از مسئولان جمهوری اسلامی چنین رفتاری سر بزند. او خط غربی را منتقد نزدیکی ایران به روسیه دانست.

خامنه‌ای در بخش پایانی سخنرانی خود تأکید کرد که وزارت خارجه فقط مجری اوامر است. او گفت که سیاست خارجه در همه جا درمجامع بالادستی تعیین می‌شود، و وزارت خارجه هم مشارکت دارد اما کارش اجرا است. او گفت نباید حرفی زد که نشاندهنده مخالفت باشد.