رئیس دفتر رئیس جمهوری اسلامی اعلام کرده است که ایالات متحده آمریکا ظاهراً هزار و چهل تحریم دوران ترامپ از جمله تحریم‌های نفتی را برمی‌دارد. آلمان اما اعلام کرد تا حصول توافق برای احیای برجام باید موانع بزرگی از سر راه برداشته شوند. یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم گفت تا بر سر همه مسائل توافق صورت نگیرد، تحریم‌ها لغو نمی‌شوند.

یکشنبه ۳۰ خرداد / ۲۰ ژوئن، همزمان با پیروزی ابراهیم رئیسی (عضو هیأت مرگ) در سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران دور ششم مذاکرات احیای برجام در وین پایان یافت و تیم‌های مذاکره‌کننده برای مشورت و دریافت رهنمودهای لازم به پایتخت‌های سیاسی خود بازگشتند.

محمود واعظی، رئیس دفتر روحانی روز گذشته (چهارشنبه) در جمع خبرنگاران گفت:

«بر سر همه موارد از بیمه، نفت و کشتیرانی توافق شد و حدود یک هزار و ۴۰ تحریم دوران ترامپ طبق این توافق برداشته می‌شود. همچنین توافق شد برخی تحریم‌ها مربوط به افراد و بیت رهبری برداشته شود.»

واعظی در ادامه افزود که به دستور روحانی، عباس عراقچی، رئیس هیأت مذاکره‌کننده ایرانی در وین به محض آنکه به تهران رسید به دیدار رئیسی شتافت و گزارشی از پیشرفت‌ها و موانع موجود در مذاکرات وین را در اختیار رئیس جمهوری منتخب قرار داد. رئیسی به سبب مشارکتش در کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷ تحت تحریم‌های ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد.   

چند ساعت پس از اعلام پیروزی او در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، اگنس کالامار، دبیر کل سازمان عفو بین‌الملل خواستار آن شد که رئیس جمهوری منتخب برای جنایات علیه بشریت تحت پیگرد کیفری قرار گیرد.

به گفته واعظی، گزارش عراقچی به رئیسی یک ساعت و نیم طول کشید.

ماس: هنوز موانعی وجود دارد

همزمان با این تحولات، هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان چهارشنبه ۲۳ژوئن /۲ تیر در یک کنفرانس خبری مشترک به همراه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفت:

«ما پیشرفت‌هایی داشته‌ایم، اما هنوز موانعی وجود دارند.»

ماس یادآور شد که در دوران ریاست جمهوری رئیسی همچنان امکان حصول توافق وجود دارد.

یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا که نخواست نامش فاش شود در مصاحبه با رویترز گفت:

 «تا زمانی که همه مسائل حل و فصل نشوند توافقی در کار نخواهد بود.»

عراقچی یکشنبه گذشته پیش از عزیمت به سمت تهران در جمع خبرنگار گفته بود که در دور ششم مذاکرات وین همه اسناد توافق آماده شده است. بر اساس اظهارات عراقچی ظاهراً یکی از موانع موجود ضمانت‌هایی است که ایالات متحده آمریکا می‌بایست بدهد تا این اطمینان حاصل شود که در آینده از توافق خارج نمی‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مصاحبه با رویترز گفت:

«در مذاکراتی با پیچیدگی مذاکرات احیای برجام در وین، مذاکره‌کنندگان سعی می‌کنند متنی را تهیه کنند که مسائل عمده را در بر بگیرد، اما تکرار می‌کنم، تا زمانی که درباره همه چیز توافق نشود، هیچ توافقی در کار نیست.»

خطاب و عتاب رسانه ولی فقیه

روز گذشته روحانی در حاشیه جلسه هیأت دولت گفت:

«اگر بخواهند همین امروز ما می‌توانیم تحریم‌ها را تمام کنیم، نه فردا، همین امروز، همین امروز دوم تیر، برویم همین الان اختیارات را بدهیم به آقای دکتر عراقچی، پا شود برود وین در عرض چند روز توافق را نهایی کند و اعلام شود تحریم‌ها برداشته شده است.»

حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان در سرمقاله روز پنجشنبه خود نوشت:

«به وضوح و بدون کمترین تردید می‌توان فهمید که منظور آقای روحانی از اختیاراتی که می‌تواند ظرف یک‌روز به تحریم‌ها خاتمه بدهد چیست؟ باید به همه خواسته‌های آمریکا بی‌کم و کاست تن بدهیم! صنایع موشکی و دفاعی خود را متوقف کنیم، از حضور در منطقه خودداری کنیم و به لقمه راحتی برای بلعیده شدن از سوی آمریکا تبدیل شویم.»

شریعتمداری سپس در ادامه افزود:

«آیا اختیارات مورد نظر ایشان که اگر داده شود همه تحریم‌ها یک‌روزه لغو خواهد شد! غیر از این است؟ اگر این نیست، پس چیست؟»

 فرانک ریستر، وزیر تجارت و اقتصاد فرانسه روز چهارشنبه در سخنانی در پارلمان هشدار داد که فرصت برای احیای برجام به سرعت به پایان می‌رسد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید یکشنبه گذشته یادآوری کرده بود که تصمیم با خامنه‌ای است:

«او همان فردی است که پیش و پس از انتخابات نیز وجود دارد، بنابراین در نهایت تصمیم‌گیرنده اصلی اوست.»

درباره ترکیب ابراهیم رئیسی (عضو هیئت مرگ) بنگرید به این اطلاعیه تحریریه زمانه