دادگاه کیفری استان کهکیلویه و بویر احمد بدون ادله و شواهد کافی و تنها با استناد به قسامه، یک شهروند اهل یاسوج را به مجازات مرگ (اعدام) محکوم کرده است.

به‌نوشته وبسایت هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، علی مردان بلند گرامی که از چهار سال پیش تاکنون به اتهام «قتل همسر» بازداشت و در زندان یاسوج به‌سر می‌برد، به‌تازگی از سوی دادگاه کیفری این شهرستان به اعدام محکوم شده است.

گفته می‌شود در مراسم قسامه، ۵۰ مرد از افرادی که از طرف شاکی به دادگاه معرفی شده بودند، سوگند یاد کرده‌اند که وقوع قتل توسط متهم انجام شده است.

قسامه یکی از بحث‌برانگیزترین روش‌های اثبات وقوع جرم است که در مواد ۳۱۲ تا ۳۴۶ قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده است. اجرای قسامه مشروط به وجود «لوث» است. لوث به این معناست که با وجود عدم کفایت شواهد و قرائن برای اثبات وقوع جرم، ظن به راست بودن آن وجود داشته باشد.

یک منبع مطلع درباره جزییات پرونده این زندانی گفته:

«همسر آقای بلند گرامی حدود چهار سال پیش در خواب جان خود را از دست داده بود. پس از انتقال به بیمارستان زمان فوت یک ساعت قبل اعلام شد. بنا به تشخیص پزشکی قانونی علت مرگ خونریزی داخلی بوده و ۵۰ درصد امکان داشت که به دلیل ضرب و شتم ایجاد شده باشد اما آثار ضرب و جرح بر پیکر او وجود نداشته است. با این وجود قاضی دادگاه کیفری استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل نبود مدارک و دلایل کافی موضوع را لوث تشخیص داده و جلسه دادگاه را برای برگزاری مراسم قسامه تجدید کرد.»

به‌موجب ماده ۳۱۳ قانون مجازات اسلامی: «قسامه عبارت از سوگندهایی است که در صورت فقدان ادله دیگر غیر از سوگند منکر و وجود لوث، شاکی برای اثبات جنایت عمدی یا غیرعمدی یا خصوصیات آن و متهم برای دفع اتهام از خود اقامه می‌کند.»

همچنین در ماده ۳۳۶ قانون مجازات اسلامی آمده:

«نصاب قسامه برای اثبات قتل عمدی، سوگند ۵۰ مرد از خویشاوندان و بستگان مدعی است. با تکرار سوگند قتل ثابت نمی‌شود.»

منبع مطلع از وضعیت علی مردان بلند گرامی در ادامه گفته:

«این زندانی پس از برگزاری مراسم قسامه و سوگند یاد کردن ۵۰ تن مبنی بر وقوع قتل توسط متهم محکوم به قصاص شد. این حکم در پی اعتراض به شعبه هم عرض ارجاع داده شده و نهایتا حکم صادره عینا به تایید شعبه هم عرض و دیوان عالی کشور رسید. علی‌رغم تلاش خانواده و نزدیکان آقای بلند گرامی برای کسب رضایت اولیای دم، پرونده وی جهت اجرای حکم به واحد اجرای احکام ارجاع داده شده و این زندانی در آستانه اجرای حکم قرار گرفته است.»

به‌گفته این منبع مطلع، مهلت تعیین شده از طرف دادگاه برای گرفتن رضایت از اولیای دم، فردا به پایان می‌رسد و خطر قریب الوقوع اعدام، جان این زندانی را تهدید می‌کند.

در سال‌های گذشته بارها صدور احکام اعدام توسط دادگاه‌ها با استناد به مراسم قسامه در ایران خبر ساز شده است.

صالح شریعتی، کودک- مجرم محبوس در زندان عادل آباد شیراز، یکی از متهمانی است که در سال ۱۳۹۶ با مراسم قسامه به اعدام محکوم شد. این زندانی پس از فشار افکار عمومی بر قوه قضاییه، در نهایت در شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور، تبرئه و پس از هشت سال از زندان آزاد شد.