این نخستین بار نیست که یک مقام امنیتی اسرائیلی از سیاست‌های نتانیاهو در قبال ایران انتقاد می‌کند. تمیر پاردو، یکی دیگر از رئیسان سابق موساد هم پیش از این در طی سخنانی در کنفرانس «مئیر بن داگان» در کالج آکادمی نتانیا، نتانیاهو را متهم کرده بود که با اعمال فشار بر دولت اوباما سبب شکست راهبردی اسرائیل در قبال برنامه هسته‌ای ایران شده بود. اکنون هالوی در مصاحبه با هاآرتص به سیاست‌های نتانیاهو در دوران ریاست جمهوری ترامپ که به خروج آمریکا از برجام انجامید پرداخته است. هالوی در بخشی از این مصاحبه گفت:

«من همیشه بر این باور بودم که اعمال فشار بر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا برای خروج از توافق هسته‌ای از ایران یک راهبرد اشتباه است و سبب گسست بیشتر آمریکا از ایران می‌شود.»

رئیس سابق موساد در ادامه یادآوری کرده است که با خروح آمریکا از برجام، فعالیت‌های هسته‌ای ایران شدت گرفته و موقعیتی که به‌وجود آمده، خطیرتر از قبل شده است.  

سرقت اسناد تورقوزآباد

به گفته هالوی یکی از اشتباهات بزرگ نتانیاهو این بود که عملیات موساد در سرقت اسناد هسته‌ای ایران از انباری در حوالی تهران را افشا کرد.

مأموران موساد در ژانویه ۲۰۱۸ اسنادی شامل ۵۵ هزار صفحه، ۱۸۳ لوح فشرده شامل پرونده‌ها، طرح‌ها و فیلم‌های مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای ایران را از انباری در تورقپزآباد به سرقت بردند و از مرزهای شمال غربی کشور خارج کردند. بعدها نتانیاهو در یک کنفرانس خبری این اسناد را به نمایش گذاشت و زمینه خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران را فراهم آورد. افراهیم هالوی در ادامه مصاحبه با هاآرتص گفت نتانیاهو قصد داشت با چنین صحنه‌آرایی‌هایی ایران را بی‌آبرو کند اما در عمل حاصل این شد که ایران اکنون بیش از هر زمان دیگری به بمب اتم نزدیک شده است. رئیس سابق موساد گفت:

«این یک شکست کامل بود و ممکن است به یک شکست تاریخی بزرگ بینجامد.»

مجراهای مخفی برای گفت‌وگو با ایران

رئیس سابق موساد در پاسخ به این پرسش که تا چه حد توافق هسته‌ای با ایران در دستیابی ایران به بمب اتم موثر بود، گفت: برجام یک توافق مطلوب نیست اما به گمان او یک توافق نامطلوب بسیار بهتر از عدم توافق است.

هالوی در ادامه این مصاحبه به نکته مهمی اشاره کرده است: حصول توافق با ایران ممکن است سبب گشایش مجراهایی برای گفت‌وگوهای پشت پرده بین مقامات ایرانی و اسرائیلی شود:

«من همواره از طرفداران چنین فعالیت‌هایی بودم. نه به‌عنوان بدیلی برای اعمال خشونت و عملیات مخفی تحریک‌آمیز بلکه به‌عنوان بخشی از امکاناتی که در اختیار شماست و این امکان را فراهم می‌کند که بین گزینه‌های مختلف یکی را انتخاب کنید. من هم در آن زمان و هم الان همچنان گمان می‌کنم حذف این گزینه از فهرست امکانات موجود اشتباه است و دست ما را بسته نگه می‌دارد و ممکن است به ما ضربه بزند و خسارت‌هایی را متوجه ما کند.»

پیش از این، یوسی کوهن رئیس پیشین سازمان موساد به‌طور تلویحی نقش اسرائیل در حمله به تاسیسات هسته‌ای نطنز را هم پذیرفته بود. افراهیم هالوی درباره این حمله و همچنین ترور محسن فخری‌زاده در حوالی دماوند سکوت کرده است.

ششمین دور مذاکرات وین برای احیای برجام در آستانه برگزاری سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری ایران متوقف ماند. معلوم نیست دور هفتم کی برگزار می‌شود. در این مدت ایران به غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم اقدام کرده و پیوستگی اطلاعات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران هم از دست رفته است. برخی تعلل در بازگشت به مذاکرات همزمان با سرعت بخشیدن به غنی‌سازی اورانیوم را به عنوان اعمال سیاست حداکثری جمهوری اسلامی علیه آمریکا درک کرده‌اند.