به گزارش خبرگزاری رویترز، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا در یک نشست خبری که شامگاه سه‌شنبه ۲۶ اکتبر/ ۴ آبان برگزار شد گفت:

«ما از اقداماتی که ایرانیان از زمان “خروج از برنامه جامع اقدام مشترک” اتخاذ کرده‌اند، مضطرب و نگرانیم. اولویت اول و اصلی ما بازگشتن به میز مذاکره است.»

ایران بعد از خروج دولت ترامپ از برجام در پنج گام تعهداتش در توافق هسته‌ای را کاهش داد و سپس به غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم روی آورد و با این حال ادعا می‌کند که همچنان عضوی از توافق است. سالیوان اما از «خروج ایران از برجام» سخن گفت. این نخستین بار است که یک مقام آمریکایی جمهوری اسلامی ایران را به خروج از توافق متهم می‌کند.

انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و مسئول هماهنگی مذاکرات هسته‌ای و علی باقری، معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران چهارشنبه ۲۷ اکتبر/ ۴ آبان در بروکسل با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو می‌کنند. علی باقری، معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران در پیامی در توییتر اعلام کرد که در بروکسل هماهنگ‌کننده کمیسیون برجام را ملاقات می‌کند با این هدف که «مذاکرات نتیجه‌محور» ادامه یابد. باقری روز گذشته نوشته بود:

«ایران مصمم به انجام مذاکراتی است که تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی را به‌صورت کامل و موثر لغو نموده، عادی‌سازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران را تضمین کرده و ضمانت‌های معتبری برای عدم بدعهدی بیشتر فراهم کند.»

و در ادامه این پرسش را مطرح کرده بود:

باقری در پیام دیگری با اشاره به آمریکا نوشت:

«مسأله این است که آیا طرف‌های مقابل از آمادگی واقعی برای انجام تعهدات خود، از جمله فراخواندن یک ناقض غیرعضو به ترک خط مشی‌ها و میراث مخرب گذشته برخوردارند؟»

ناقض عضو و غیر عضو

ظاهراً اشاره سالیوان به خروج ایران از برجام، در برابر استدلال جمهوری اسلامی مطرح شده که برای آمریکا به عضو «یک ناقض غیر عضو» حق کمتری در مذاکرات غیر مستقیم در وین قائل است.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا در ادامه نشست خبری اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا قصد دارد با متحدان اروپایی خود بعد از چهار سال «تفرقه» جبهه واحدی در سیاست‌هایشان در قبال ایران به‌وجود بیاورد. سالیوان در ادامه گفت:

«ما باور داریم که همچنان فرصتی برای حل‌وفصل دیپلماتیک این مسئله وجود دارد.»

 دوشنبه گذشته ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرده بود که ایالات متحده از هر نظر از اتحادیه اروپا در مذاکرات پیش روی حمایت می‌کند. پرایس اما به تأکید گفت: رابرت مالی، مسئول امور ایران در وزارت خارجه آمریکا یک بار دیگر یادآوری کرده که چنانچه ایران به میز مذاکره برنگردد، آمریکا گزینه‌های دیگری را بررسی می‌کند.