جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در یک نشست خبری گفت جو بایدن و ولادیمیر پوتین رئیسان جمهور آمریکا و روسیه شب گذشته سه‌شنبه ۱۶ آذر / ۷ دسامبر در مذاکرات مجازی خود درباره اوکراین و مسائل آن به موضوع برنامه هسته‌ای ایران نیز پرداخته‌اند. او گفت این دو «گفت‌وگوی خوبی درباره مسئله ایران داشتند و این گفت‌وگو سازنده بود».

سالیوان افزود:

«آمریکا و روسیه پیش از این و حتی در شرایط دشواری همچون سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ برای رسیدن به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) همکاری کرده‌اند. موقعیت کنونی برهه‌ای است که روسیه و آمریکا می‌توانند برای اطمینان از این که ایران هیچ‌گاه به سلاح هسته‌ای دست نمی‌یابد، به رایزنی‌‌های دقیق ادامه دهند.»

هفتمین دور مذاکرات احیای برجام در وین که اولین دور این مذاکرات با نمایندگانی از دولت جدید ایران است، شامگاه جمعه ۱۲ آذر / ۳ دسامبر بدون دستیابی به نتیجه مشخصی متوقف شد. در جریان این دور از مذاکرات، ایران دو سند مربوط به اقدامات هسته‌ای و تحریم‌هایی که از نظر این کشور باید لغو شوند را به طرف‌های مقابل ارائه کرد که گفته می‌شود تغییراتی در برخی از دستاوردهای مذاکرات قبلی ایجاد کرده است. کشورهای غربی این پیشنهادها را غیرقابل قبول دانسته‌اند و روسیه و چین نیز چندان روی خوشی به آن‌ها نشان نداده‌اند.

جیک سالیوان در پاسخ به این پرسش که ایران در مذاکرات دور هفتم به قدر کافی جدیت نداشت و چه چیزی موجب می‌شود آمریکا فکر کند ایران در دور هشتم مذاکرات جدی خواهد بود و چقدر زمان برای آن نیاز است، گفت:

«هرچه ایران بیشتر پای میز مذاکرات جدیت نشان ندهد، اتحاد میان گروه ۱+۵ بیشتر می‌شود و آن‌ها به‌عنوان طرف مذاکرات بیشتر منزوی خواهند شد. بنابراین، توپ در زمین ایران است که آیا می‌خواهد نشان دهد که جدی است یا خیر.»

این در حالی است که مسئولان حکومتی در ایران معتقدند که این کشورهای غربی هستند که باید جدیت خود را در مذاکرات احیای برجام نشان دهند. در آخرین اظهارنظرها در این‌باره، علی باقری کنی، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و دیپلمات ارشد ایران در مذاکرات احیای برجام، روز گذشته، سه‌شنبه ۱۶ آذر / ۷ دسامبر پس از دیدار با مقام‌های روسی در مسکو گفت:

«ایران با پیشنهادهای مفید و سازنده‌ای وارد دور جدید گفت‌وگوهای وین شده است و منتظر گام‌های عملی غرب هستیم.»

محمود عباس‌زاده مشکینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز روز گذشته (سه‌شنبه) پس از نشست مشترک دو ساعت و نیمه این کمیسیون با حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه، معاونان و دستیارانش گفت:

«طبق مباحث مطرح‌شده، ایران با حسن نیت و جدیت وارد مذاکره شده و این طرف مقابل است که باید برای توافق جدیت داشته باشد.»

جیک سالیوان در ادامه سخنان خود در پاسخ به این پرسش که آیا احیای برجام موجب حمایت ایران از گروه‌های شبه‌نظامی و نیابتی منطقه مانند حزب‌الله لبنان خواهد شد و آیا آمریکا در این دور از مذاکرات وین قصد دارد به موضوع گروه‌های نیابتی ایران بپردازد، گفت:

«از زمانی که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ تصمیم گرفت آمریکا را از توافق هسته‌ای ایران خارج کند، حزب‌الله به ارعاب لبنان و منطقه ادامه داده است. شبه‌نظامیان ایران در عراق و سوریه و یمن به پیش‌روی ادامه داده‌اند. بنابراین، نبودن در توافق هسته‌ای راهکار مناسبی برای موضوع شبه‌نظامیان نبوده است.»

مشاور امنیت ملی کاخ سفید با بیان این‌که «هیچ موضوع مرتبط با توافق هسته‌ای ظرفیت و توان آمریکا برای پرداختن به این شبه‌نظامیان را کاهش نمی‌دهد»، افزود:

«در پاسخ به حملات انجام‌شده علیه نیروهای آمریکایی در عراق، رئیس‌جمهور بایدن دو بار وارد عمل شده‌ است؛ اقدام نظامی مستقیم در پاسخ به شبه‌نظامیان و تحریم‌ها.»

 سالیوان تأکید کرد که «ایران در نهایت، با سلاح هسته‌ای و با شراکت شبه نظامیانش تهدید بزرگ‌تری نسبت به ایرانی خواهد بود که سلاح هسته‌ای نداشته باشد. بنابراین، ما مصمم هستیم اطمینان بیابیم آن‌ها هیچ گاه به یک سلاح هسته‌ای دست پیدا نمی‌کنند و دیپلماسی بهترین مسیر پیش رو است».

علی باقری کنی روز گذشته (سه‌شنبه) در مسکو اعلام کرد که پنج‌شنبه ۱۸ آذر / ۹ دسامبر مذاکرات احیای برجام از سر گرفته خواهد شد. او همچنان بر دو سند پیشنهادی جمهوری اسلامی تأکید کرد و آن‌ها را «مفید» و «سازنده» خواند.