روزنامه «اطلاعات روز» افغانستان به‌نقل از یک منبع معتبر در بخش بهداشت و سلامت ولایت غزنی نوشته است که مسئولان محلی طالبان به‌تمامی پزشکان ولسوالی مقر در این ولایت دستور داده‌اند تا از معاینه و مداوای زنان بیماری که توسط زنان دیگر خانواده به بیمارستان منتقل می‌شوند، خودداری کنند.

به‌گفته این منبع آگاه دستور طالبان افزون بر ولسوالی مقر در شمار دیگری از ولسوالی‌های ولایت غزنی هم اجرا می‌شود.

کمیسیون ارشاد، جلب و جذب گروه طالبان نیز در اطلاعیه‌ای که به پزشکان ولسوالی مقر ارسال کرده، آورده است:

«بیش‌تر بیماران زن به مراکز بهداشتی مناطق‌شان خودسرانه و بدون محرم شرعی می‌روند. بعضی اوقات [نیز] زنان سالم خانواده همراه زنان بیمار هستند که یک عمل غیرشرعی و غیراخلاقی است.»

در این اطلاعیه از پزشکان خواسته شده است که از تشخیص بیماری و مداوای بیماران زن بدون «محرم شرعی مرد» خودداری کنند.

کمیسیون ارشاد، جلب و جذب گروه طالبان از مردم نیز خواسته است که از ورود زنان بدون «محرم شرعی مرد» به بیمارستان‌ها و کلینک‌ها جلوگیری کنند و به هیچ وجه به آن‌ها اجازه‌ ورود به مراکز بهداشتی را ندهند.

همچنین هشدار داده‌شده با کسانی که از این دستور سرپیچی کنند، برخورد خواهد شد.

پیش از این ریاست امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان در غزنی ورود زنان و دختران بدون «محرم شرعی» به مراکز بهداشتی را در شهر غزنی ممنوع کرده بود. منابع آگاه گفته‌اند این دستور به‌شکل شفاهی به مراکز بهداشتی ابلاغ شده است.

از ۲۴ مرداد / ۱۵ اوت سال جاری که طالبان بار دیگر قدرت را در افغانستان به‌دست گرفت محدودیت‌ها علیه زنان این کشور به‌شکل چشمگیری افزایش یافته است. بیش‌تر زنان شاغل از رفتن به سر کار محروم شده‌اند و دختران بالاتر از کلاس هفتم در مدارس همچنان خانه‌نشین هستند.

در این مدت زنان افغان به‌رغم ممنوعیت هر نوع اعتراض بارها در شهرهای مختلف این کشور علیه محدودیت‌های اعمال‌شده اعتراض کرده‌اند و نهادهای بین‌المللی نیز نسبت به پایمال کردن حقوق زنان افغانستان هشدار داده‌اند. با این حال طالبان که تلاش می‌کنند تصویر جدیدی از خود نشان دهند در رفع محدودیت‌های جدید اقدام عملی انجام نداده‌اند.

ندا النشیف، معاون کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد ۲۳ آذر / ۱۴ دسامبر در سخنرانی خود در شورای حقوق بشر سازمان ملل محدودکردن حقوق اولیه دختران و زنان افغانستان را از مهم‌ترین شاخص‌های حکومت طالبان خواند و گفت فرمان اخیر رهبر طالبان هم به حقوق زنان و دختران برای تحصیل، کار و آزادی حرکت و مشارکت اجتماعی اشاره‌ای نکرده است.

ملا هبت‌الله، رهبر طالبان در آذرماه گذشته فرمانی شش ماده‌ای در مورد حقوق زنان صادر کرد که تنها به حقوق مربوط به ازدواج و ارث و رفتار با زنان در حوزه خانواده محدود مانده است و در آن حقوق اجتماعی زنان مانند اشتغال، تحصیل و مشارکت سیاسی مسکوت گذاشته شده. بسیاری از فعالان مدنی این فرمان را اهانت‌آمیز خواندند.

به‌تازگی محمدخالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان اعلام کرد که براساس آیات قرآن «حجاب به این معنا است که زنان کاملاً پوشیده باشند».