روزنامه «۸صبح» افغانستان گزارش داد که یک منبع آگاه از مذاکرات اسلو گفته است که امیرخان متقی، وزیر امور خارجه حکومت سرپرست طالبان در نشستی با زنان و فعالان مدنی به آن‌ها گفته است روی طرحی کار می‌کنند که براساس آن، وزارت امور زنان دوباره با در نظر گرفتن معیارهای اسلامی فعالیت کند.

هیأت طالبان یکشنبه ۳ بهمن / ۲۳ ژانویه در نخستین روز مذاکرات سه روزه خود در پشت درهای بسته با فعالان حقوق زنان و فعالان مدنی افغانستان دیدار کرده است.

این منبع افزوده است که هیأت طالبان تعهد کرده حکومت آن‌ها اعتراضات زنان را سرکوب نخواهد کرد و اگر بازداشت زنان معترض در کابل درست باشد، آن‌ها را از زندان آزاد می‌کنند.

فعالان زن در هفته‌های اخیر در کابل بارها برای دستیابی به حقوق خود دست به اعتراض زده‌اند و این اعتراضات مورد توجه فعالان حقوق بشر در جهان قرار گرفته است.

شماری از فعالان حقوق زن گفته‌اند که طالبان چهارشنبه ۲۹ دی / ۱۹ ژانویه دست‌کم شش تن از فعالان جنبش اعتراضی زنان افغانستان را بازداشت و شب‌هنگام به خانه‌های آن‌ها یورش برده‌اند. پروانه‌ ابراهیم‌ خیل، تمنا زریاب پریانی و پروانه، خواهر او از جمله بازداشت‌شدگان هستند. طالبان بازداشت این افراد را نه تکذیب و نه تأیید کرده‌اند.

منبع آگاه همچنین گفته است طالبان متعهد شده‌اند که مدارس و دانشگاه‌ها را نیز به روی دختران بگشایند. فعالان زن حاضر در نشست نیز گفته‌اند بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها تنها خواسته آن‌ها نیست، بلکه زنان باید در نظام سیاسی و اقتصادی نیز مشارکت داشته باشند.

همزمان با برگزاری نشست طالبان با نمایندگان جامعه مدنی افغانستان در اسلو، «جنبش زنان افغانستان برای عدالت و آزادی» در کابل از شرکت‌کنندگان این نشست و جامعه بین‌المللی خواسته‌ است که برای تشکیل یک حکومت فراگیر مردمی که با آرای مردم افغانستان روی کار آید، تلاش کنند.

این گروه از زنان معترض در نامه‌ای خطاب به شرکت‌کنندگان نشست اسلو گفته‌اند حکومت تک‌قومی، تک‌حزبی و تک‌جنسیتی قابل قبول نیست و طالبان باید افراد متخصص را بدون در نظر گرفتن قوم، مذهب، حزب، جنسیت و زبان به کار گمارند.

آن‌ها همچنین خواسته‌اند که زنان افغانستان از حق تحصیل، حق اشتغال، حق فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی برخوردار باشند.

به‌گفته «جنبش زنان افغانستان برای عدالت و آزادی» آن‌ها به‌شکل مسالمت‌آمیز مبارزات مدنی خود را پیش می‌برند اما طالبان از شیوه‌های «وحشیانه و غیرانسانی» برای سرکوب آن‌ها استفاده می‌کنند.

آن‌ها مبارزه زنان در راه حقوق خود را حقی طبیعی خوانده و از جامعه بین‌المللی خواسته‌اند که از زنان و مردم افغانستان حمایت کنند.

توماس وِست، نماینده ویژه‌ آمریکا در امور صلح افغانستان از نشست طالبان و فعالان مدنی استقبال کرد.

او روز یکشنبه در توئیتر نوشت آمریکا در کنار رسیدگی به بحران انسانی در افغانستان به دیپلماسی شفاف با طالبان در رابطه با نگرانی‌ها و منافع پایدار خود در یک افغانستان باثبات که در آن به حقوق همه احترام گذاشته شود، ادامه خواهد داد.

هیأت طالبان روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در اسلو با برخی دیپلمات‌های غربی از جمله دیپلمات‌های آمریکا، فرانسه، بریتانیا، آلمان و ایتالیا نیز دیدار خواهند کرد.

به‌گزارش آسوشیتدپرس انتظار می‌رود هیأت طالبان در جریان این مذاکرات درخواست آزاد‌شدن نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار دارایی بانک مرکزی افغانستان از سوی آمریکا را مطرح کند.

آسوشیتدپرس افزوده است که هیأت آمریکا قصد دارد در مورد تشکیل یک نظام سیاسی فراگیر، حل بحران‌های انسانی و اقتصادی، نگرانی‌های امنیتی و مبارزه با تروریسم و حقوق بشر به‌ویژه درباره آموزش دختران و زنان با طالبان گفت‌وگو کند.

طالبان در حالی به فعالان زن وعده‌هایی در تغییر رویکرد خود داده‌اند که ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی آن‌ها در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه گفته است طالبان حق دارند تا «مخالفان و یا کسانی که قانون را نقض می‌کنند»، بازداشت و زندانی کنند.

مجاهد گفته است «هیچ کسی نباید آشوب به‌پا کند» زیرا «صلح و نظم» در کشور مختل می‌شود.

او همچنین بازداشت تمنا زریاب پریانی و پروانه ابراهیم‌خیل را تکذیب و تأکید کرد که حکومت طالبان به حقوق زنان «مطابق با تفسیرشان از قوانین اسلامی» اعتقاد دارد.

ذیبح‌الله مجاهد هیچ تاریخی را برای گشایش مدارس به روی دختران ارائه نکرد و تنها گفت در «سال آینده» این اتفاق خواهد افتاد.