«بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران در اعتراض به تباهی حاکم در کنار زنان بایستند» شروع بیانیه شماری از ورزشکاران، فعالان مدنی، هنرمندان و نویسندگان، و ماداران دادخواه و جان بدر بردگان از زندان های جمهوری اسلامی ایران است در واکنش به رفتار خشونت آمیز با زنانی که قصد داشتند برای تماشای آخرین مسابقه ایران در مرحله مقدماتی جام جهانی به ورزشگاه «امام رضا» مشهد بروند.

تصاویر و ویدئوهایی منتشر شده از وقایع یازدهم فروردین در مشهد نشان می‌داد که پلیس به صورت زنانی که بلیت خریده بودند، اسپری فلفل می‌زند. نویسندگان این بیانیه که یک نسخه از ان در اختیار زمانه قرار گرفته است در آغاز نوشته‌اند:

«۹فروردین‌ماه امسال تیم ملی فوتبال ایران در ورزشگاه مشهد بر تیم ملی فوتبال لبنان پیروز شد. این پیروزی اما در کنار درد و رنجی که یک بار دیگر نصیب زنان ایران شد، هیچ معنایی نیافت. در این روز مأموران جمهوری اسلامی بیش از دو هزار زن ایرانی را که بلیت این مسابقه را در دست داشتند، به ورزشگاه راه ندادند و در مقابل اعتراض آن‌ها اسپری فلفل به چشم‌شان پاشیدند. از مسابقه‌ی فوتبال ایران – لبنان جز چشمان خونین از ستم جمهوری اسلامی به زنان ایران، چیزی نماند.»

از امضاکنندگان این بیانیه می‌توان به ایرج احرابی فرد( والیبالیست سابق تیم ملی)، سمیرا حسینی کوچه باغی (عضو تیم دو میدانی اصفهان و عضو سابق تیم ملی جوانان)،حسن رهنوردی( رئیس سابق کمیته المپیک)، علی سرشار (عضو سابق تیم ملی واتر پلو ایران)،  فاطمه صفا (قهرمان شنا)،   تونیا ولی اوغلی (عضو سابق تیم ملی شنا ایران)، مصطفی عرب (کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال ایران)،  سهیلا فراهانی (کاپیتان و عضو سابق تیم ملی والیبال ایران)،  نصرت کردبچه (عضو سابق تیم ملی دو و میدانی ایران)،  مهدی جعفری گرزینی (فعال سیاسی ورزشی) اشاره کرد.

از میان بازیکنان تیم ملی فوتبال مردان ایران تا به حال تنها علیرضا جهانبخش که در لیگ هلند بازی می‌کند و کریم انصاری‌فر به ممنوعیت ورود و خشونت علیه زنان در روز نهم فروردین واکنش نشان داده‌اند.

از میان بازیکنان سابق و کنونی فوتبال مردان در ایران هم شمار محدودی اعلام موضع کرده‌اند؛ وریا غفوری کاپیتان تیم استقلال تهران که گفته می‌شود به خاطر موضع گیری‌های سیاسی و اجتماعی از تیم ملی کنار گذاشته شده است، علی دایی کاپیتان و سرمربی اسبق تیم ملی فوتبال که در مراسم قرعه کشی جام جهانی قطر حضور داشت و جواد نکونام کاپیتان سابق تیم ملی و مربی کنونی فولاد اهواز از جمله مردان فوتبالیست هستند که به وقایع مشهد واکنش نشان داده‌اند.

https://www.radiozamaneh.com/709964/

نویسندگان این نامه سرگشاده با یادآوری خودکشی سحر خدایاری، طرفدار تیم فوتبال استقلال تهران که به دلیل ورود به ورزشگاه بازداشت شد و پس از آزادی خودکشی کرد، نوشته‌اند: «ما هنوز فریاد دردناک سحر خدایاری را از یاد نبرده‌ایم که پس از بازداشت به‌جرم دیدار از مسابقه‌ی استقلال تهران و العین امارات، در اعتراض به سیاهی زن‌ستیزانه‌ی جمهوری اسلامی خود را به آتش کشید.»

سحر خدایاری که به دختر آبی ملقب شد ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ هنگامی که قصد داشت با پوشش «مردانه» برای تماشای مسابقه استقلال تهران و العین امارات به ورزشگاه آزادی برود، بازداشت شد و شهریور ۱۳۹۸ پس از خودسوزی جان باخت.

به دنبال انتشار خبر خودسوزی خدایاری و فشار کنفدراسیون فوتبال آسیا بر ایران، نخستین بار از زمان استقرار جمهوری اسلامی، در ۱۸ مهرماه همان سال شمار محدودی از زنان در ایران توانستند برای تماشای مسابقه میان ایران و کامبوج به ورزشگاه آزادی برسند.

همه گیری کرونا و برگزاری مسابقات بدون حضور تماشاگران این فرصت را به مسئولان سازمان ورزش و فدراسیون فوتبال ایران داد تا در مسابقات بعدی به همین بهانه مانع حضور تماشاگران شوند. تا اینکه در بهمن ۱۴۰۰ تماشاگران زن گزینش شده برای تماشای مسابقه میان ایران و عراق به ورزشگاه آزادی راه داده شدند.

https://www.radiozamaneh.com/702023/

فروردین ماه اما در آخرین مسابقه مرحله مقدماتی پس از اظهارات ضدونقیض در روزهای منتهی به روز نهم فروردین، اعلام شد تنها تماشاگران مرد اجازه ورود به ورزشگاه را دارند. هراس سازمان ورزش و فدراسیون از جریمه کنفدارسیون فوتبال آسیا سبب شد که در رسانه‌ها اعلام شود زنان نیز اجازه ورود به ورزشگاه را دارند و به آن‌ها بلیت فروخته شود.

۲۰۰۰ زن که برای تماشای این مسابقه بلیت خریده بودند اما در روز نهم فروردین با خشونت و فلفل ماموران امنیتی روبرو شدند تا مشخص شود به تعبیر نویسندگان بیانه «باز هم در به همان پاشنه‌ی همیشگی می‌چرخد و رژیم زن‌ستیز جمهوری اسلامی به چشم زنان فلفل می‌پاشد.»

آن‌ها در پایان از بازیکنان تیم ملی فوتبال مردان ایران خواسته اند «در اعتراض به تباهی حاکم، در کنار زنان ایران بایستند»، «دفاع از زنان سرزمین خود را به حضور در زمین بازی ترجیح دهند» و «در راه رساتر شدن فریاد آزادی، شرط حضور خود در جام جهانی را آزادی حضور زنان در ورزشگاه‌ها اعلام کنند.»

ایران در مسابقات جام جهانی فوتبال مردان قطر که آبان سال جاری برگزار می‌شود با انگلیس، آمریکا و یکی از سه تیم اسکاتلند، ولز یا اوکراین همگروه است.