تنش‌ها در شرق اورشلیم (بیت‌المقدس) بار دیگر بالاگرفته است. در آستانه برگزاری راهپیمایی «پرچم» توسط ملی‌گرایان راست افراطی یهودی، نزدیک به ۳هزار پلیس اسرائيلی برای حفاظت از این راهپیمایی در سراسر اورشلیم مستقر شدند.

هر سال، هزاران تن از راست افراطی اسرائیل در این رژه شرکت می‌کنند و با برافراشتن پرچم‌های اسرائیل، آهنگ‌هایی را هنگام عبور از خیابان‌های باریک محله مسلمان در شهر قدیمی می‌خوانند.  

راهپیمایی پرچم، به مناسبت «جشن» تسخیر شرق اورشلیم (بیت‌المقدس) برگزار می‌شود که در جنگ ۱۹۷۶ توسط اسرائیل اشغال و متعاقبا خلاف قواعد بین‌المللی به اسرائیل الحاق شد. این اقدام تل‌آویو در سطح بین‌المللی به‌رسمیت شناخته نشده است.

برگزاری این راهپیمایی که در سال‌های گذشته با شعار «مرگ بر اعراب»، «قریه‌تان بسوزد» و «نکبت دومی در راه است»، و حمله به خانه‌ها و مغازه‌های فلسطینیان در شهر قدیمی همراه بود، ممکن است بار دیگر درگیری میان اسرائيلی‌ها و فلسطینی‌ها را شعله‌ور کند.

بر مبنای گزارش الجزیره نیروهای امنیتی اسرائیل صبح یکشنبه پشت بام نمازخانه القبلی در محوطه مسجدالاقصی را اشغال و نمازگزاران داخل آن را محاصره کرده‌اند تا عبور شهرک‌نشینان از محوطه بدون مانع انجام شود.

نیروهای اسرائیل همچنین جلوی ورود خبرنگاران و عکاسان فلسطینی را به مسجدالاقصی گرفته و آن‌ها را به دستگیری تهدید کرده‌اند. آن‌ها برای متفرق‌کردن معترضان فلسطینی در محوطه، به سمتشان گلوله‌های لاستیکی شلیک کرده‌اند.

در این میان تلاش برخی از یهودیان برای اقامه دعا در مسجدالاقصی نیز به خشم فلسطینی‌ها دامن زده است. عبادت یهودیان در محوطه مسجد الاقصی طبق قوانین اسرائیل مجاز نیست و همچنین توسط خاخام اعظم اسرائیل ممنوع اعلام شده است. با این حال، برخی از اسرائیلی‌های راست افراطی معتقدند که باید به آن‌ها اجازه داد تا در این مکان مراسم دعا را برگزار کنند.

از سوی مقابل فلسطینی‌ها روز یکشنبه مجبور به تعطیلی کسب و کار خود و خانه نشینی شدند. ‌آن‌ها بیم آن دارند که حاکمیت فلسطینینان بر مسجدالاقصی در میان درخواست‌های راست افراطی اسرائیل برای جایگزینی این مسجد و قبه الصخره با یک معبد یهودی تضعیف شود.

گروه رسانه‌ای فلسطینی «القسطال» با انتشار تصاویر ویدیویی از نیروهای اسرائیلی در حال پلمپ درهای نمازخانه القبلی، در توییتر اعلام کرد که اسرائیلی‌ها فلسطینی‌ها را در این نمازخانه حبس کرده‌اند.

سخنگوی پلیس اسرائیل اما مدعی شد جمعی از فلسطینیان در این نمازخانه «سنگر گرفته» و به سمت ماموران پلیس اسرائيل سنگ پرتاب کرده‌اند. هیچ گزارشی از زخمی‌شدن ماموران اسرائیل منتشر نشده است.

راهپیمایی یکشنبه در زمان تشدید تنش‌ها برگزار می‌شود. پليس اسرائيل در ماه‌های گذشته بارها به مسجدالاقصی هجوم آورده و اغلب به سمت تظاهرکنندگان فلسطينی گلوله های لاستيکی، گاز اشک‌آور و نارنجک‌های بيهوش‌کننده شليک کرده و صدها نفر را مجروح کرده است.

همزمان، در هفته های اخیر حدود ۱۹ نفر در اسرائیل و کرانه باختری توسط مهاجمان فلسطینی کشته شدند، در حالی که بیش از ۳۵ فلسطینی هم در کرانه باختری اشغالی توسط نیروهای اسرائیلی به قتل رسیده‌اند، از جمله یک پسر ۱۵ ساله که روز جمعه در بیت لحم کشته شد. تنش‌های ناشی از قتل شیرین ابوعاقله، خبرنگار الجزیره که ۱۱ مه در حین پوشش خبری و با لباس خبرنگار به دست نیروهای اسرائيلی کشته شد و حمله آن‌ها به مراسم تشییع جنازه او نیز هنوز فروکش نکرده است.

علی‌رغم درخواست‌های برخی از متحدان دولت اسرائیل برای بازنگری در راهپیمایی، دفتر نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل روز جمعه هرگونه تغییر در برنامه راهپیمایی پرچم را رد و اعلام کرد:

«رژه پرچم طبق مسیر برنامه ریزی شده طبق روال گذشته برگزار خواهد شد، به همان منوالی که برای چندین دهه انجام شده است.»

در طرف مقابل حماس هم روز شنبه با صدور بیانیه‌ای از فلسطینی‌های غزه، کرانه باختری و قدس اشغالی و شهروندان فلسطینی اسرائیلی خواست «روز یکشنبه برای دفاع از بیت‌المقدس و مسجد الاقصی قیام کنند».

راهپیمایی پرچم در ماه مه گذشته به درگیری شدید و شلیک موشک از غزه انجامید. اسرائيل در ادامه، مناطق محاصره‌شده غزه را به مدت ۱۱ روز بمباران کرد و بیش از ۲۶۰ فلسطینی را کشت. از سوی مقابل ۱۳ اسرائیلی نیز در حملات فلسطینی‌ها کشته شدند.